Windows op afstand, zo ziet dat eruit

Windows op afstand: een blik achter de schermen

Als ‘eenzame auteur’ op afstand – die ook nog eens gebruik maakt van zo’n vermaledijde Mac – is toegang tot een stabiel Windows systeem toch af en toe nodig. En dat kan op afstand!

Deze keer een kleine blik achter de schermen. Want het is eigenlijk best interessant om te zien hoe allerlei artikelen, boeken en meer tot stand komen. Veel auteurs werken simpelweg vanuit huis. Een flink deel van hen beschikt over een Windowscomputer, steeds meer gebruiken een Mac en anderen hebben gekozen voor Linux. In alle gevallen geldt dat je om dingen onder Windows uit te proberen liever niet gaat (of kunt) experimenteren met je eigen systeem. Je kunt kiezen voor een of meer extra computers, zoals hier ook (nog) het geval. Maar bij Van Duuren Media is ook een andere optie beschikbaar: een virtuele computer op afstand. Je kunt die op twee manieren inzetten: als je stabiele productiesysteem, waarbij je je eigen computer gebruikt voor experimenten en meer. Heeft als voordeel dat je voor het schrijven van bijvoorbeeld een boek altijd terug kunt vallen op de virtuele machine op afstand. Of je doet het net andersom: gebruik de virtuele machine voor de ‘experimenten’ en het installeren van software die in een boek wordt beschreven. Heeft als voordeel dat je onafhankelijk van het besturingssysteem dat je zelf gebruikt toch altijd een Windowssysteem achter de hand hebt.

In de praktijk

Natuurlijk kun je zelf ook een of meer virtuele machines opzetten. De ellende is dat die flink wat schijfruimte innemen. Los daarvan moeten al die virtuele systemen regelmatig van updates voorzien worden. Het levert een hoop extra administratieve werkzaamheden op waar je als auteur eigenlijk niet zo heel veel tijd voor hebt. Bij Van Duuren is een systeembeheerder aanwezig die in geval van nood een ‘schop tegen de server’ geeft om problemen op te lossen. De ervaring hier heeft inmiddels geleerd dat ’t perfect werkt. Zo is bijvoorbeeld het Handboek PowerPoint 2019 met hulp van die virtuele machine geschreven. Kwestie van Office 2019 aldaar installeren en gebruiken.

RDP

De computer op afstand maakt gebruik van Microsoft RDP, waarbij RDP staat voor Remote Desktop Protocol. Het mooie hiervan is dat je er eigenlijk onder alle omstandigheden – ook bij een minder snelle internetverbinding – gebruik van kunt maken. De weergavekwaliteit past zich aan aan de overdrachtssnelheid. In geval je een breedbandinternet (kabel, 4G, glasvezel) gebruikt reageert alles in ieder geval razendsnel en kunnen hoge schermresoluties in Windows op afstand gebruikt worden. Voor vrijwel elk zichzelf respecterend systeem is wel een RDP-client te vinden. Zodat je zelfs op je tablet of smartphone (wel een erg klein schermpje…) toegang tot Windows krijgt.

NAS

Je kunt zelf ook (al dan niet virtuele) machines op afstand gebruiken. Een heel praktische manier is om een virtuele versie van een besturingssysteem (bijvoorbeeld Windows of Linux) op en NAS te installeren en van daaraf te gebruiken. Dat kan op een aantal NASsen van bijvoorbeeld het merk Synology. We komen daar over niet al te lange tijd nog eens uitgebreid op terug!

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.