Heb je genoeg van Windows, van 7, 8 of 10 of van welke versie van Windows dan ook? Je bent toe aan een nieuwe computer en je denkt: ik stap over over een computer van Apple, ik stap over op macOS! Wat kom je dan tegen als verstokte Windows-gebruiker? Ronald Smit en Henk van de Kamer schreven het boek Overstappen van Windows naar macOS en helpen in 160 pagina’s de aarzelende en worstelende overstapper op weg met macOS. Het boek verschijnt op 25 april en kost €20,-. Hieronder lees je de inleiding. (H.F.)
Dagboek van een overstapper
Voor dit boek is onder andere een Mac Mini (Late 2014) gebruikt. De collega-auteur die met een MacBook aan de slag ging heeft een en ander waarschijnlijk beter ingeschat. Normaal koopt u ook alle randapparatuur van Apple, maar wat als u nog een muis, Windows-toetsenbord en beeldscherm hebt liggen? Dan maakt het hergebruiken daarvan de totale aanschaf een stuk goedkoper, maar zoals gezegd ook wat lastiger. Om te beginnen met het beeldscherm. Dit is wat ouder en heeft een DVI-aansluiting. Uit ervaring is bekend dat de conversie van DVI naar de HDMI niet altijd vlekkeloos werkt. Vaak is het meerdere kabels en/of HDMI-switches proberen totdat een werkende oplossing is gevonden. Zo ook bij de Mac Mini.
Toetsenbordindeling

Het oude Windows-toetsenbord bevat een Windows-logo, Alt- en Ctrl-toets. De eerste wordt, aangesloten op een Mac, de toets Command, de tweede Option en de derde wordt Control (^). Tussen haakjes staat het symbool dat Apple als aanduiding in de menu’s en handleidingen gebruikt. Tot zover lijkt er weinig aan de hand. Maar de ellende begint pas echt als het systeem beweert dat het toetsenbord niet herkend wordt en of we even de toets rechts naast de rechter Shift-toets willen indrukken. Nu zit daar niets en het iets verder gelegen pijltje naar boven helpt ook niet. Uiteindelijk geeft de Mac het op en kunnen we een normaal US International PC toetsenbord instellen. Daardoor wordt vermoedelijk ook het Engels als taal ingesteld. Persoonlijk vind ik dat prima, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen.
Kopiëren, knippen en plakken
In Windows, Linux en andere besturingssystemen is kopiëren Ctrl-C, knippen Ctrl-X en plakken Ctrl-V. Die zitten zo vastgeroest in het spiergeheugen dat ik na vele krachttermen waarom bijvoorbeeld het plakken niet werkte, de handdoek in de ring heb gegooid. Gelukkig is er een oplossing: gewoon de toetsen omdraaien. Ofwel de Ctrl-toets wordt Command (?) en het Windows-logo wordt Ctrl (^).

Open via het Apple-icoon in de menubalk de Systeemvoorkeuren. Open nu onder Weergave het Toetsenbord. Klik nu op de knop Speciale toetsen en draai de genoemde twee om, zoals te zien in de afbeelding. Probleem opgelost. Mogelijk dat een doorgewinterde Apple-gebruiker nu minder vrolijk wordt als hij/zij op dit systeem moet werken, maar die kans is niet zo groot. Trouwens, dan is sowieso het Windows-toetsenbord waarschijnlijk al problematisch…
Weber’s law
Het lijkt erop dat Apple nooit van Weber’s law heeft gehoord (www.youtube.com/watch?v=hHG8io5qIU8). Wij mensen zijn van nature logaritmisch en niet lineair ingesteld. Zo zijn wij in staat om het verschil tussen 100 en 120 gram te onderscheiden, maar lukt dat niet zodra we bijvoorbeeld hetzelfde verschil willen detecteren tussen 200 en 220 gram. Iets soortgelijks doen we onbewust met de muis. Als we nauwkeurig iets willen aanwijzen op het scherm bewegen we de muis langzaam. Maar zodra we van de ene kant naar de andere kant willen, geven we de muis een flinke versnelling. Ofwel een centimeter langzaam bewegen heeft een compleet ander effect dan dezelfde centimeter snel.
Dit natuurlijke bewegen is ingebouwd in de software die de muisbeweging vertaalt naar de verplaatsing van de aanwijzer op het scherm. Onder Windows of Linux werkt dit automatisch en hebben we nog nooit een aanpassing moeten doen. Exact dezelfde muis onder macOS werkt niet. Om de muis van links naar rechts te bewegen is meer fysiek bureaublad nodig dan waarover we beschikken. Om onduidelijke redenen vinden Apple-gebruikers dat handig. Ook nu is er weer een oplossing, maar deze is niet te vinden in een fraaie grafische instelling. U moet een Terminal – te vinden in de Hulpprogramma’s – openen en dan de volgende regel overtikken:
defaults write .GlobalPreferences com.apple.mouse.scaling 6
Het getal 6 geeft de versnelling aan en is standaard veel lager. Later blijkt dat de gemaakte instelling pas na inloggen van kracht is, ofwel op het juiste account klikken blijft veel fysiek bureaublad vereisen.
Scrollen
Onder Windows, Linux en andere besturingssystemen is het scrollen met het muiswiel logisch. Ofwel: naar u toe is naar beneden en van u af is omhoog. Zo niet bij macOS, waar iemand deze logica heeft omgedraaid. Ook dit is aan te passen via het Apple-icoon in de menubalk bij Systeemvoorkeuren. Open nu onder Weergave het onderdeel Muis. Vink de optie Scrolrichting: natuurlijk uit waarmee het voor de meerderheid van de computergebruikers nu opeens natuurlijk werkt.

Snelheid?
Hierboven gaven we aan dat er geen grafische interface is voor het instellen van de muisversnelling. De afbeelding spreekt dat tegen. Of toch niet? Wat we ook instellen in dit scherm, de muis blijft traag. Vermoedelijk is het scherm bedoeld voor de muizen van Apple en snapt dit stukje software niets van muizen van andere fabrikanten?!
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media. Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.
“Vermoedelijk is het scherm bedoeld voor de muizen van Apple en snapt dit stukje software niets van muizen van andere fabrikanten?!” Vermoedelijk heeft u een slecht werkende muis want op mijn Mac Mini met een Logitech M-100 muis (dus géén van Apple) werkt dit perfect. En waarom u een oud Windowsklavier wenst te gebruiken in plaats van een performanter Apple-toetsenbord is mij ook een raadsel: dat is niet “overstappen” maar aanmodderen met “vertrouwde” ondermaatse PC-hardware.
Klopt als een bus. Henk (je moet toch iemand de schuld kunnen geven…) was vergeten de bij de muis behorende drivers met wat extra opties te installeren. Die was er ook voor macOS. Bovendien kun je zoals u al zegt elke muis helemaal naar wens aanpassen met de standaard instellingsopties van macOS.
Wat toetsenbord betreft: ik gebruik zelf inderdaad het meegeleverde macOS toetsenbord. Echter: een Cherry-toetsenbord dat ik eerder gebruikte onder Windows is veel prettiger om mee te werken. Ga dat toetsenbord mogelijk dus toch weer inzetten. Desnoods voorzien van stickertjes voor de Apple-toetsen, dan verandert er qua ergonomie feitelijk niets. Dergelijke stickers zijn overal en nergens verkrijgbaar. Maar goed, da’s een persoonlijk gevoel. Bottom line is dat je alles wat je wilt veelal probleemloos aan je Mac kunt hangen. En om te beginnen ook geen extra geld hoeft uit te geven aan toetseborden, muis en beeldscherm als je een Mini koopt.
>Onder Windows, Linux en andere besturingssystemen is het
>scrollen met het muiswiel logisch. Ofwel: naar u toe is naar
>beneden en van u af is omhoog. Zo niet bij macOS, waar
>iemand deze logica heeft omgedraaid.
Die standaardinstelling was bij de Mac 26 jaar lang ook “logisch”, zoals u dat noemt. Dat is pas veranderd sinds MacOS 10.7 (Lion). Het idee bij Apple was/is dat het (swipen met je Magic Mouse of Magic Trackpad) dan net zo werkt als in iOS. Andere logica, zeg maar. De meeste ervaren Macgebruikers zullen dat “Scrolrichting: natuurlijk” direct uitgezet hebben, denk ik.
Bij gerelateerd “De maand van…” is er een achterstand.
macOS Mojave (versie 10.14.4) op mijn Mac Mini (Late 2014). Dus nieuw hoofdstuk schrijven.