Configuratiescherm in Windows 10

Waar zit dat Configuratiescherm in Windows 10?

Doorgewinterde gebruikers van Windows 10 weten het – hopelijk – inmiddels wel te vinden: het aloude Configuratiescherm. Een nieuwe generatie gebruikers zoekt zich ongetwijfeld het heen-en-weer.

Met de komst van de Windows 10 heeft Microsoft om onduidelijke redenen het Configuratiescherm verstopt. Het idee was dat alle instellingsmogelijkheden onder – hoe logisch – Instellingen ondergebracht zouden worden. Da’s nooit echt gelukt. Sterker nog: qua instellingen is Windows een rommelig geheel. Wil je bijvoorbeeld software verwijderen (wat in Windows 10-terminologie weer net wat anders is dan een programma…), of specifieke instellingen aan je muis wijzigen dan is het Configuratiescherm nog altijd de snelste manier. Het opent vaak alsnog via flink doorklikken in een van de Instellingen-schermen. Maar handig? Nee. Praktischer is het om simpelweg direct het Configuratiescherm te starten. Dat kán namelijk nog wel!

Via zoeken

De sleutel tot openen van het Configuratiescherm zit verstopt onder het zoekkknopje naast de knop Start. Klik hierop en tik vervolgens in het zoekveld het woord Configuratiescherm, gevolgd door een druk op Enter en je ziet het aloude onderdeel alsnog verschijnen. Het is ‘t handigst om het Configuratiescherm gelijk in de weergave Grote pictogrammen te zetten; gebruik daarvoor het selectiemenu rechtsboven in het venster. Je ziet nu alle beschikbare onderdelen netjes op alfabetische volgorde gerangschikt. Wil je bijvoorbeeld programma’s verwijderen, klik dan op Programma’s en Onderdelen, waarna je je ding kunt doen. Ook zaken als instellingen voor muis en toetsenbord vind je terug in het Configuratiescherm. En zelfs de antieke (en tegenwoordig niet meer actief onderhouden maar nog wel werkende) back-up en imagetool zoals bekend uit Windows 7 is hier te vinden.

Configuratiescherm in Windows 10
In het Windows 10 Configuratiescherm vind je onder meer dit onderdeel voor het verwijderen (en soms ook herstellen) van software

Tipje voor de komende overstappers

Bewaar dit artikel ergens als je nu nog gebruik maakt van Windows 7 en eind dit jaar(of begin volgend jaar als je het echt op ‘t allerlaatste moment wilt doen) over moet stappen op Windows 10. Dat Configuratiescherm terugvinden is namelijk een van die dingen waarmee nieuwe 10-gebruikers een probleem mee hebben.

Meer tips over Windows 10 lezen? Daar hebben op dit blog een speciale pagina over die je HIER kunt vinden. Misschien ben je al over naar Windows 11? Daar hebben we ook over geschreven. Alle artikelen vind je HIER.

Het boek Windows 10 voor Senioren, 4de Editie van Victor PetersWindows 11 voor seniorenWe noemen de Windows 7-gebruikers hierboven natuurlijk niet voor niets. Voor hen is het avontuur met deze Windows-versie volgend jaar januari over en uit. Er zal ongetwijfeld nog wel flink gepusht gaan worden om de laatste gebruikers (en dat zijn er trouwens nog heel veel!) over te laten stappen. Veel ouderen zijn namelijk erg tevreden met hun vertrouwde Windows 7. Besluit jij alsnog ook verder te gaan met Windows 10 ergens dit jaar (het Windows-platform verlaten kan natuurlijk ook!) dan is het boek Windows 10 voor Senioren van Victor Peters een mooi ‘lesboek’ om achter de hand te hebben. Voor Windows 11 schreef Victor een nieuwe versie: Windows 11 voor senioren.

3 gedachten over “Waar zit dat Configuratiescherm in Windows 10?”

 1. Hoi,
  Je zou natuurlijk ook de GodMode kunnen laten installeren. Dan kan iedereen alles vanaf het bueraublad meteen uitvoeren.

 2. Hoi,
  Klik na het zoeken met de rechtermuisknop op de gevonden optie en klik op Locatie openen. Daardoor wordt je naar een snelkoppeling van het configuratiescherm gebracht. Kopieer deze snelkoppeling, zet hem op je bureaublad en/of maak de snelkoppeling vast aan je taakbalk. Daardoor is ie altijd bereikbaar.

 3. Installeer Classic Shell en je hebt helemaal geen probleem met het configuratie scherm.
  Het is nog completer dan het programma in win 7
  Gebruik het al vanaf het begin met de Nederlandse uitvoering

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.