Wie Windows 10 zegt, denkt onherroepelijk aan upgraden en updaten van Windows 10! De kans dat dit ooit nog gaat veranderen is nihil.
Dat Windows 10 (en ook oudere Windowsversies trouwens) zo vaak (ingrijpende) updates krijgt te verwerken heeft alles te maken met de opzet van het besturingssysteem. Eigenlijk kun je zeggen dat het relatief old-school is. Een modern besturingssysteem is van huis uit veel veiliger opgezet en het bijhouden van de code is ook vele malen eenvoudig dan van het complexe Windows. Microsoft heeft ervoor gekozen om Windows grotendeels compatibel met zichzelf te houden. Daarmee bedoelen we dat – met een beetje geluk – ook oudere software veelal nog wel draait. Al dan niet in een soort van compatibiliteitsmodus. Ook het aantal ondersteunde allang achterhaalde en oude technieken en bijbehorende ‘retro-code’ in Windows 10 is indrukwekkend. Kijk bijvoorbeeld maar naar Internet Explorer of oude netwerkprotocollen. Microsoft onderhoudt dat allemaal om de lieve vrede met het bedrijfsleven te bewaren. Maar deze service is tegelijkertijd ook een loden last.
Bedrijfsleven
Veel bedrijven gebruiken nog altijd jaren (soms zelfs decennia…) oude software die ze om duizend-en-één redenen niet willen of kunnen vervangen door iets moderners. Het is dé reden dat je Internet Explorer – we noemen deze nogmaals en niet zonder reden – nog altijd terugvindt in Windows 10. Deze zwaar verouderde browser wordt gebruikt voor het draaien van allerlei al even zwaar verouderde in-browser software en interne bedrijfswebsites. Probleem is dat Internet Explorer eigenlijk allang niet meer compatibel is met de moderne veiligheidseisen die aan elke browser worden gesteld. Je ziet dus ook dat Internet Explorer in de maandelijkse updaterondes vaak patches krijgt om de schade beperkt te houden. En ook dan lukt het nog lang niet altijd: er is zoveel mis met de software. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de recente MHT-ellende.
Updaten dus?
Om een Windows-systeem veilig te houden is tenminste een fatsoenlijk AV-pakket noodzakelijk. Lieft iets meer geavanceerds dan het basic tooltje dat standaard is meegeleverd met Windows en soms de neiging heeft ‘op hol’ te slaan en urenlang heel druk bezig is met niksdoen. En daarbij duikt meteen een ander euvel op van Windows als OS: om scanners van derden toegang te geven zijn wederom kunstgrepen nodig. En updates zorgen dan zo af en toe ook voor ernstige crashes als je een virusscanner gebruikt… Klinkt ironisch, maar is voor de getroffenen steeds weer erg vervelend. De april-updates zorgden in ieder geval weer voor ouderwetse blauwe schermen en niet startende computers. De oorzaak: een (hopelijk onbedoelde…) wijziging in de kernel van Windows waardoor AV-software crashes veroorzaakte. Of beter: de update voor de crashes zorgde.
Dilemma
Zo sta je als Windows 10-gebruiker continu voor een vervelend dilemma: updaten of niet? De indrukwekkende lijst met patches voor problemen elke maand weer maakt die keuze extra moeilijk. Want veel van die openstaande problemen leveren vaak ook weer veiligheidsrisico’s op. Tegelijkertijd geldt dat updaten ook steeds weer risico’s met zich meebrengt. En je kunt je daar als eindgebruiker totaal niet tegen bewapenen. Behalve dan door het niet installeren van die updates. Wat ook weer niet heel slim is in het geval van Windows. Eén manier om je een beetje te helpen de knoop door te hakken is het in de gaten houden van AskWoody. Je krijgt daar duidelijk aangegeven of het veilig is om updates te installeren. In het geval van de april-updates luidt dat momenteel: vooral NIET doen. Misschien is het een optie om de richtlijnen daar te volgen; maar dat kan alleen als je een Pro-versie van Windows draait. Windows Home-gebruikers kunnen vooralsnog niet aan updates ontsnappen, al gaat dat vanaf eind mei waarschijnlijk eindelijk veranderen. Tot die tijd is het maar even tandenknarsen vrezen we.
Upgrade
Upgrades zijn nóg lastiger dan updates, omdat nu een compleet nieuwe versie van Windows óver een bestaande versie van Windows heen wordt geschreven. Dat gaat nooit en te nimmer volledig foutloos. Meestal is het aantal problemen echter dusdanig beperkt dat je ermee weg komt. Maar alleen als de upgrade een paar maanden in de roulatie is. Een nieuwe upgrade direct installeren zodra deze uitkomt is telkens weer vragen om de grootst mogelijke ellende. Uitstellen en afwachten dus. Waarbij geldt dat dit vanaf eind mei eindelijk ook voor Home-gebruikers kan. Bedenk daarbij overigens dat de verschillen tussen de ‘nieuwe’ Windowsversies ofwel upgrades steeds kleiner worden. De noodzaak tot upgraden is dus zonder meer niet urgent. En houdt vooral de ellende van de afgelopen 1809-upgrade in het achterhoofd, deze zorgde onder meer voor verdwenen gebruikersdocumenten. Ook het geplande maar inmiddels vertraagde 1903 kent volgens betatesters nogal wat tekortkomingen. Wachten is echt het toverwoord! Laat anderen de bugs er maar uit vissen zouden we zeggen…
Het thema upgraden en updaten was natuurlijk onvermijdelijk in deze Windows-maand. Een enorme groep Windows 7-gebruikers staat inmiddels voor de keuze: overstappen naar 10, de risico’s voor lief nemen en een niet meer gepatchte Windows 7 blijven gebruiken of simpelweg helemaal overstappen naar iets anders? Indien je keuze overstappen naar 10 is, lees dan het Windows 10 overstap- en updateboek van Peter Kassenaar eens door. Liefst voordat je daadwerkelijk overstapt. Het scheelt je waarschijnlijk een hoop kopzorgen! Meer blogposts over updaten en upgraden van Windows 10 kun je HIER lezen.
Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.