Op vakantie neem je natuurlijk je iPhone mee. De foto’s die je met je camera-app schiet komen samen in Apple Foto’s, de app om je foto’s mee te bewerken, in te delen en te delen met anderen. Wat er allemaal met Apple Foto’s mogelijk is beschrijft Bob Timroff tot in detail in het boek ‘Zo werkt Apple Foto’s’. Misschien is het juist dit boek dat je mee moet nemen op vakantie om te zien wat er precies allemaal met Apple Foto’s mogelijk is. Het kan natuurlijk ook wachten tot ná de vakantie als je op de vakantie wilt terugblikken: Terugblikken in Apple Foto’s. Hieronder vind je een 2de voorproefje uit het boek: Personen in Apple Foto’s. (H.F.)
Personen en Kaarten en Terugblikken zijn albums die wel enige extra aandacht verdienen. Ze maken het vinden van specifieke foto’s veel eenvoudiger. Maak kennis met deze speciale albums.
Personen in Apple Foto’s
Foto’s maakt gebruik van geavanceerde beeldherkenningssoftware die onder andere gezichten van mensen op je foto’s herkent, met elkaar vergelijkt en sorteert. De resultaten van al dit zoekwerk worden bewaard in het album Personen.
Personen helpt je bij het vinden van specifieke foto’s. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar die leuke foto tijdens een popconcert van vijf jaar geleden, dan helpt het als er familie, vrienden of kennissen op de foto staan die eerder zijn herkend door de herkenningssoftware van Foto’s en zijn toegevoegd aan Personen.
Om dit te controleren navigeer je naar Albums, Personen en kijk je of die persoon aan Personen is toegevoegd. Tik op de hoofdfoto van de betreffende persoon en bekijk de foto’s die in het overzicht worden getoond. Verschijnt de optie Toon meer boven het overzicht, dan tik je hierop om meer foto’s met dezelfde persoon te bekijken.
TIP • Vanwege de privacywetgeving is het in de EU niet toegestaan om gezichtsherkenning te gebruiken waarbij de gegevens worden bewaard, gedeeld of worden gebruikt door onlinediensten. Daarom wordt de gezichtsherkenning van Apple niet uitgevoerd op de servers van Apple, maar lokaal, op het iOS-apparaat. De informatie wordt versleuteld en bewaard in de zogeheten ‘Secure Enclave’ op je apparaat. iOS of apps kunnen niet bij de informatie. De gegevens worden ook niet bewaard op Apple servers of als back-up in iCloud.
Namen aan Personen toevoegen

De gezichtsherkenning werkt deels automatisch en deels handmatig. Foto’s gaat meteen aan de slag zodra je foto’s importeert waarop de gezichten van personen zijn te zien. Foto’s herkent hierbij gezichten die al eerder zijn toegevoegd aan Personen. Het is soms echter noodzakelijk om de geïdentificeerde gezichten in Personen te controleren en correcties te maken als dat nodig is.
Je kunt geïdentificeerde gezichten handmatig de bijbehorende namen geven of foutief geïdentificeerde gezichten alsnog van de juiste naam te voorzien. Ook gezichten die niet automatisch worden geïdentificeerd, kunnen worden toegevoegd aan Personen.
De namen van personen toevoegen werkt als volgt:
- Tik op Albums.
- Tik op Personen.
- Selecteer de gewenste persoon.
- Tik op de naam bovenaan in de knoppenbalk.
- Typ vervolgens de naam of tik op de juiste naam in de lijst als je de naam ziet. De namen in de lijst komen uit de app Contacten.
- Tik op Volgende en tik vervolgens op Gereed.
Een andere methode om een naam aan een gezicht te koppelen:
- Open Foto’s, Alle Foto’s of een ander album.
- Zoek de persoon waarvan je de naam wilt toevoegen.
- Veeg de foto van diegene die je wilt toevoegen omhoog en kijk of er een miniatuur wordt getoond met het kopje Personen.
- Tik op de miniatuur en tik op Voeg naam toe, in de knoppenbalk bovenaan.
- Typ de naam in of tik op de naam in de lijst als je de naam daarin ziet staan.
- Tik op Volgende en daarna op Gereed.

Extra functies
Als je naar beneden scrolt vind je nog extra functies. Zoals Bevestig extra foto’s. Tik hierop om Foto’s te laten zoeken naar meer foto’s met de betreffende persoon. De optie Zet in album ‘Personen’ kun je eveneens gebruiken om een naam toe te voegen aan het gezicht en de foto in het album Personen te plaatsen. Met optie Voeg toe aan terugblikken geef je Foto’s toestemming om personen in terugblikken te gebruiken.

TIP • Als je de iCloud-fotobibliotheek gebruikt, blijft het album up-to-date op alle Apple-apparaten die je nog gebruikt met hetzelfde iCloud-account.
Personen als favoriet markeren
Als je specifieke personen nog sneller wilt kunnen terugvinden kun je ze markeren als favoriet.
Doe hiervoor het volgende:
- Open het album Personen. Er verschijnt een overzicht met de hoofdfoto’s,
- een miniatuurafbeelding van de persoon, waaraan je personen snel herkent.
- Tik nu op de favorietenknop, het hartsymbool, in de hoofdfoto van de betreffende persoon om deze als favoriet te markeren.
- De favoriet wordt hierna vergroot weergegeven in het overzicht bovenaan in het onderdeel Personen.
- Tik nogmaals op de favorietenknop om de favoriet weer te verwijderen.
Er is nog een methode om personen favoriet te maken:
- Open het album Personen.
- Tik op Selecteer.
- Selecteer de personen die je als favoriet wilt markeren.
- Onderaan in de knoppenbalk vind je de optie Maak favoriet. Tik hierop.
- Om meerdere favorieten te verwijderen, tik je op Selecteer en hierna op de personen die je wilt verwijderen. Tik hierna op Maak niet favoriet.
De Hoofdfoto instellen

De hoofdfoto is de miniatuurfoto die gebruikt wordt om een geïdentificeerde persoon snel te herkennen. Foto’s kiest deze afbeelding in eerste instantie zelf, maar je hoeft het hier niet mee eens te zijn.Om de hoofdfoto te veranderen, doe je het volgende:
- Tik op het album van de betreffende persoon.
- Kies Selecteer, rechts boven in de knoppenbalk.
- Blader door de foto’s en tik op de foto die je als hoofdfoto wilt gebruiken.
- Tik op de deelknop (het vierkant met een pijl omhoog).
- Scrol in de onderste rij met knoppen naar de optie Stel in als hoofdfoto en tik hierop.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media. Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.