Ook updates van Office verschijnen steeds vaker en worden steeds groter (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Office_365_logo.png)

Langzame start van Windows door Office

Met name gebruikers van Office (365) maken het de laatste tijd steeds vaker mee: een wel heel drukke harde schijf en traag startend Windows na inloggen. Wat is dat toch?

Net als Windows heeft ook Office 365 updates nodig. Vroeger verschenen die zo af en toe eens, daar was best mee te leven. Toen werd het maandelijks, vaak de dag voorafgaand aan Patch Tuesday. En inmiddels worden Office-updates of updates voor de Office update-tool (…) vaker uitgerold. Het trieste is dat het veelal om een paar honderd MB aan bestanden gaat. Da’s best veel, zeker als je bedenkt dat zowel het downloaden als installeren (vrijwel) direct na het inloggen begint. Op het moment dat andere al dan niet systeemkritische onderdelen worden opgestart. Kortom: dit gedrag leidt niet alleen met enige regelmaat tot vage problemen vanwege een niet (tijdig) gestart systeemproces, maar ook een flinke wachttijd tot het ledje van de harde schijf tot rust is gekomen. Om tijdens zo’n opstartsessie met heel veel harddiskactiviteit programma’s op te gaan starten en gebruiken is geen goed idee. Daardoor duurt het allemaal nóg langer.

Wachten is het advies

Wachten tot de driveled die de activiteit van de harde schijf toont tot rust komt is het enige en beste dat u kunt doen. Soms betekent dit dat u een kwartier of langer zit te wachten. Maar beter dat dan mogelijke installatiefouten en andere ellende. Of het inderdaad een Office-update is die gaande is, valt overigens eenvoudig te controleren. Zie je in Taakbeheer een druk bezig zijnd proces met de naam Microsoft Office Click-to-Run-assistant, dan weet je genoeg. Niet alleen genereert dit onderdeel (samen met z’n kompanen) heel veel harde schijf-activiteit, maar ook wordt er vaak stevig gedownload. Met name bij tragere internetverbindingen kan het wachten dus soms best lang duren. Zeker als er ook nog andere updateprocessen plaatsvinden. Als je een beetje pech hebt wordt Office namelijk tegelijk met Windows gepatcht. Behalve dat dit lang niet altijd goed gaat (met foutmeldingen betreffende mislukte updateprocessen tot gevolg) loopt de wachttijd dan helemaal snel op.

Start je computer regelmatig

Om te voorkomen dat jouw Windows 10-systeem met Office 365 erop in dat doemscenario belandt is het zaak om je computer minstens een keer per week op te starten. Ook in de vakantie. En daarbij te zorgen voor een werkende internetverbinding die direct vanaf aanzetten beschikbaar is. Op die manier pik je de regelmatige stroom aan updates gescheiden op, als het een beetje meezit. Hou daarbij wel in het achterhoofd dat zowel de Office als Windows-updates heel veel dataverkeer genereren, regelmatig tot ver boven de 1 GB. Als je je mobiel gebruikt om via tethering (mobiele hotspot) een internetverbinding met bijvoorbeeld je laptop te delen is dat wel iets om terdege rekening mee te houden. Voordat je het weet is je databundel opgestookt. Ook geldt dat mobiel internet binnen de EU tegenwoordig weliswaar binnen je bundel valt, de snelheid over de grens laat vaak te wensen over. Ga er dus vooral even rustig voor zitten.

Ook Gij, Mac

Overigens geldt hetzelfde probleem voor de Mac-versie van Office 365, zij het gelukkig nog altijd één keer per maand. De Office-updater staat onder macOS bekend als traag. Deels ook omdat het updateproces niet efficiënt lijkt. Waarom steeds honderden MB’s downloaden en installeren? Het lijkt ons sterk dat er daadwerkelijk zo veel aan code is gewijzigd; het ziet er veel meer uit als het installeren van simpelweg alle bestanden in plaats van alleen de gewijzigde. Hetzelfde geldt overigens ook voor de mobiele versies van Office…

Het Complete Boek Office 2016 van Peter Kassenaar Wim de Groot Wilfred de Feiter en Ronald Smit

Meer weten over Office (365)? Lees dan Het Complete Boek Office 2016 van Peter Kassenaar Wim de Groot Wilfred de Feiter en Ronald Smit eens.


 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.