eBay is verdraaid handig voor het bestellen van spullen. Dingen die in ons land moeilijk verkrijgbaar zijn, of simpelweg veel te duur importeer je nu als het ware zelf. Vaak rechtstreeks vanaf de bron.
Ik maak zelf alweer sinds 2006 gebruik van eBay. Van oorsprong opgezet als veilingsysteem kan je het inmiddels eigenlijk beter zien als 24/7 geopend wereldwijd winkelcentrum. Je kunt het zo gek niet bedenken of iets is ergens in de krochten van eBay wel te vinden. Precies dat maakt het systeem zo leuk. Als je op zoek bent naar dat ene onderdeeltje voor een antieke (zo mag je dat inmiddels wel noemen) homecomputer, is er vast wel iemand die het in de verkoop heeft. Vandaag niet? Dan morgen of volgende week nog eens proberen. Tweedehands boeken vind je ook ruimschoots op het systeem. Of soms zelfs complete jaargangen van retro-tijdschriften. Gedigitaliseerd en praktisch in pdf-vorm op een dvd gezet. Het fijne is dat zakendoen via eBay bovendien ook nog eens behoorlijk veilig is, zeker als je als betaalsysteem PayPal gebruikt. Gaat er dan ooit iets mis – nooit echte drama’s meegemaakt trouwens – dan krijg je je geld bij een niet ontvangen bestelling of andere ellende gewoon terug.
Sociale controle
eBay kent ook een sterke sociale controle. Verkopers krijgen beoordelingen van kopers. Als je van plan bent om iets te kopen, is het dan ook altijd een goed idee om even naar de ‘score’ van de verkoper te kijken. Als die richting de 100% loopt zit het wel snor. Bestellen bij een verkoper met een magere score van bijvoorbeeld maar 70% is vragen om ellende. Precies daarom zie je ook dat de malafide verkopers nauwelijks voet aan de grond krijgen: die worden al snel weggevaagd door een regen aan klachten die voor iedereen publiekelijk is in te zien.
Drammende Duitser
Zelf heb ik jaren geleden ooit maar één akkefietje meegemaakt. Met een Duitse verkoper die een voeding voor de Commodore 64 aan mij verkocht had. Maanden later verscheen er ineens een brief van een al even Duits incassobureau op de deurmat. Of ik maar even een paar tientjes aan verzendkosten wilde betalen, plus bijkomende incassokosten. Kijk: zo werkt het dus niet. Deze meneer kwam er na het ietwat te laat bijhouden van zijn ‘administratie’ blijkbaar achter dat hij de verzendkosten bij verkoop een paar Euro(!) te laag had ingeschat. Echter: de gouden regel – door eBay zelf opgesteld – is: doe nooit zaken met een verkoper buiten het systeem om. Doe je dat wel, dan loop je als koper vervelende risico’s waar je niet tegen beschermd kan worden.
Opgelost
Na melding gedaan te hebben heeft eBay contact gezocht met de verkoper en hem verteld dat dit dus zijn probleem is. Helaas bleek het een typetje ‘plaat beton voor het hoofd’ te zijn. En bleven er brieven van het incassobureau binnenkomen. In overleg met eBay toch maar even een telefoontje met dat bedrijf gevoerd. Al snel bleek dat ook zij het niet vonden deugen. Zaak opgelost. Uiteindelijk heb ik – in overleg met alle betrokkenen en om de stalker stil te krijgen – de bescheiden paar Euro alsnog overgemaakt. De verkoper zelf verzoop inmiddels in de negatieve scores, want hij bleek het geintje ook bij anderen uit te halen. Maar goed, één rotte appel over honderden aankopen mag je niet slecht noemen. En dit was ook niet eens een drama, want de bestelde voeding was geleverd en werkte prima.
China
Erg interessant zijn de Chinese handelaren. Vaak bestel je rechtstreeks bij de fabriek. Elektronika, elektronische onderdelen, ontwikkelsystemen voor microcontrollers en kralen, kinderkleding, kunstbloemen en alles wat zo ongeveer los en vast zit tref je aan bij een enkele Chinese aanbieder. De prijzen zijn extreem laag. En – verrassend – de verkopers zijn verbazingwekkend aardig, klantvriendelijk en communicatief. Als iets niet werkt: geen gezeur, je krijgt of je geld terug of iets anders. En als je eens een vraag over het een of ander hebt ontvang je binnen no time antwoord. Niet altijd in even perfect Engels, maar de intentie is prima.
Veilingen
Kortom: een leven zonder eBay kan ik me niet zo heel erg meer voorstellen. En heel soms is het ook nog wel aardig om aan een veilinkje mee te doen. Nadeel daarvan is dat gehaaide veilingtijgers eigenlijk standaard een zogeheten ‘sniper’ inzetten. Dat is een programma dat volautomatisch op het allerlaatste moment een bod uitbrengt. Stel je dat bod in op een net wat hoger bedrag dan de meeste andere bieders verwachten, dan ben je er eigenlijk zeker van dat je de veiling wint. Zonder ‘sniper’ wordt het een stuk moeilijker om de echt leuke dingen te krijgen. Dan moet je zelf tot in het holst van de nacht wakker blijven en drie seconden voor afloop van de veiling een bod doen. Het kán, maar praktisch is anders.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.