javascript leren

Programmeren voor het web: alles over JavaScript

Of je nu net van school komt of al jaren meedraait in de webdevelopercultuur, het zal je niet verbazen dat je continu nieuwe dingen moet blijven leren om je kennis up-to-date te houden. Het is niet meer voldoende om een eenvoudige website te kunnen maken met HTML en CSS. Werkgevers vragen ook om interactiviteit in die website. En dan is JavaScript je enige keuze!  Wil je nu alles over JavaScript leren? Dan is er een bundel van drie boeken over JavaScript die je nu voor een speciale bundelprijs kunt aanschaffen! De boeken JavaScript, EcmaScript en TypeScript, en Node.js schaf je nu samen aan voor €49,99, een korting van bijna €38,-!
(Foto hierboven: Irvan Smith on Unsplash.)

Als backend programmeur kun je kiezen uit tal van programmeertalen en technieken: Java, .NET, PHP, Python, of talloze andere. In de wereld van frontend webdevelopment heb je eigenlijk maar één keuze: JavaScript. Immers, dat is de enige programmeertaal die de browser begrijpt. Maar het JavaScript-landschap is de laatste jaren enorm uitgebreid. Er zijn letterlijk honderden bibliotheken en frameworks beschikbaar. Waar moet je beginnen? Als je googelt op ‘JavaScript’ vindt je miljoenen pagina’s met informatie. Zelfs als je het trefwoord ‘beginnners’ of ’tutorial’ er aan toevoegt, blijven er nog tienduizenden hits over.

In de serie Web Development Library is een goede leerweg beschikbaar voor JavaScript-beginners. Drie boeken die allemaal over JavaScript gaan, maar toch geen overlap hebben. Ze worden nu in een bundel aangeboden voor een aantrekkelijke totaalprijs. Dit is de aanbevolen lees- en leervolgorde.

Web Development Library – JavaScript

javascript lerenBegin met Web Development Library – JavaScript. Hier leer je de beginselen van JavaScript als programmeertaal. Je maakt kennis met variabelen, lussen, functies en objecten, hoe JavaScript aan HTML wordt toegevoegd en hoe het in de browser wordt uitgevoerd. Het eerste deel van het boek gaat in op de kern van JavaScript. Het tweede deel bespreekt JavaScript in een toegepaste omgeving, oftewel de browser.

Web Development Library – ECMAScript 6 en TypeScript

javascript lerenWil je meer kennis opdoen over modern JavaScript, lees dan daarna Web Development Library – EcmaScript 6 en TypeScript. Dit zijn uitbreidingen op het traditionele JavaScript. Ze zijn niet verplicht om goede JavaScript-toepassingen te kunnen schrijven, maar helpen wel erg. In ECMAScript 6 zijn uitbreidingen van JavaScript gedefinieerd, zoals het werken met stringinterpolatie, arrow functions, klassen, en meer. ECMAScript 6 is eigenlijk een grote update om de oorspronkelijke tekortkomingen of merkwaardigheden van JavaScript te verhelpen. Dit alle zonder dat terugwaartse compatibiliteit in het gedrang komt. Je ‘oude’ JavaScript-toepassingen blijven dus gewoon werken.

TypeScript op zijn beurt, is een uitbreiding op JavaScript. Je kunt er strikte types mee definiëren en je JavaScript-programma een stuk robuuster maken. Het is evenmin als ECMAScript 6 verplicht om te gebruiken, maar veel programmeurs maken nu de switch naar TypeScript om fouten al in een vroegtijdig stadium te kunnen opsporen. Veel webdevelopment frameworks zoals Angular en – optioneel – Vue en React gebruiken TypeScript om betere code te schrijven.

Web Development Library – Node.js

javascript lerenWil je je JavaScript-kennis vervolgens nog verder uitbreiden, kijk dan ook eens naar Web Development Library – Node.js. Hiermee leer je hoe JavaScript ook buiten de browser kan worden ingezet. Met NodeJS kun je JavaScript-applicaties maken op een webserver, of zelfs de hele webserver in JavaScript schrijven. Je leert werken met Node modules en packages en leert om deze zelf te schrijven. NPM is hierbij een belangrijke tool.

Op deze manier ontwikkel je jezelf als JavaScript full-stack developer en kan geen werkgever meer om je heen bij een volgende sollicitatie of functioneringsgesprek.

Wil je meer leren over JavaScript, bezoek dan bijvoorbeeld een boektraining over JavaScript bij Van Duuren Media of neem contact op met Peter Kassenaar. Via zijn bedrijf geeft hij trainingen in binnen- en buitenland in alle onderwerpen die hiervoor zijn genoemd.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van
uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

6 gedachten over “Programmeren voor het web: alles over JavaScript”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.