thuiswerken

Thuiswerken, maar hoe?

Zoals beloofd gaan we de komende tijd meer naar het fenomeen thuiswerken kijken. Want dat dat nog wel een poosje gaat gebeuren is inmiddels wel duidelijk.

Is thuiswerken een drama? Hoeft niet en heel stiekem is het te hopen dat een aantal thuiswerkers de smaak te pakken krijgt. Het zijn echter vooral de bedrijven die moeten omdenken. Zij moeten voor de ‘infrastructuur’ als een virtuele werkplek op afstand zorgen. Maar ook voor een andere manier van werken, met niet meer die wekelijkse oersaaie vergadering. In plaats daarvan een meer efficiënte online meeting organiseren moet in principe minstens zo goed werken. Ervaringen leren al heel lang dat productiviteit zeker niet hoeft te leiden onder thuiswerk, integendeel. Natuurlijk is thuiswerken niet voor élk beroep mogelijk, maar veel werk dat normaliter achter een computer op een bureau wordt doorgebracht wel. Al zou maar een kwart van de thuiswerkers thuis blijven werken na de corona crisis, dan zou dat al heel veel drukte op de weg en in het OV schelen bijvoorbeeld. Ook als ze drie of vier dagen gaan thuiswerken, het hoeft niet eens een volle week te zijn. Toch zijn er momenteel wel wat problemen. En die bestaan vooral uit het feit dat als je samenwoont met een partner, hij of zij waarschijnlijk ook zit te thuiswerken. En dan zijn er nog kinderen die al even verplicht thuis moeten zitten en waarbij de verveling toeslaat. Dát is de echte uitdaging momenteel.

Organiseren en afzonderen

Als ze nou in het echt ook zo’n 8 uur per dag zo lief op de bank zouden zitten… (bron afbeelding: https://www.flickr.com/photos/nodstrum/43360201781)

Kortom: een en ander zal thuis – zeker als je in een wat kleinere flat woont – goed geregeld moeten worden. Een oplossing is om – helaas dan wel tegen alle adviezen in – de kids bij oma en opa te parkeren. Normaliter een bruikbare oplossing, mits alle partijen willen meewerken. Nu is dat een minder puik plan omdat ouderen de meest kwetsbare groep vormen. Een optie zou kunnen zijn om een soort rotatieschema met buren op te stellen, als die daaraan mee willen werken. Zo zou je om de dag in alle rust kunnen werken en de andere dag kinderoppas spelen. Ook dat brengt echter risico’s met zich mee. Beste oplossing is om een kamer simpelweg als kantoor te bestempelen. Desnoods de slaapkamer, zet er een bureau in en tikken maar, een suggestie die we eerder ook al gaven. Als er niet teveel getelefoneerd of videovergaderd wordt, kun je daar ook samen met je partner werken. Maak heel heldere afspraken met kinderen. Met een beetje creativiteit kun je een rood lampje buiten de deur maken: zolang dat brandt mag je niet gestoord worden.

Internetverbinding

De ellende begint natuurlijk bij heel jonge kinderen: die hebben simpelweg veel meer verzorging en aandacht nodig. Overleg in dat geval wat de mogelijkheden zijn met je baas. Misschien kun je minder uren gaan draaien. Kost helaas dan wel weer geld in de vorm van gemist inkomen. Verder kan de techniek mogelijk roet in het eten gaan gooien. Als de hele wijk gaat thuiswerken, loop je mogelijk tegen een traag internet aan. Zeker als de jeugd in de buurt uit verveling massaal gaat Netlixen. Het is ook niet voor niets dat de EU Netflix heeft ‘gevraagd’ de beeldkwaliteit terug te schroeven om bandbreedte vrij te maken. Waarmee voorkomen wordt dat het hele internet dichtslibt. Maak duidelijke afspraken met de niet-werkers in huis, bijvoorbeeld dat ellenlange downloadsessies gedurende werktijd niet meer plaatsvinden. Evenals uren Netflixen enzovoorts. Om dichtslibben van je eigen internet binnen de perken te houden. Heb je een router die QoS (Quality of Service) ondersteunt, dan kun je ook de doorvoersnelheid van alle aan het netwerk gekoppelde systemen knijpen, terwijl je werksysteem de volle snelheid krijgt.

Alternatieve internetverbinding

Praktisch is het ook om een alternatieve toegang tot internet achter de hand te houden. Bijvoorbeeld door je laptop of pc via wifi aan je smartphone te koppelen. Bedenk daarbij wel dat een ‘pc’ veel meer data verstookt dan die telefoon. Overweeg dus om de komende maanden je databundel te vergroten. Kost geld, maar mogelijk is dat te verrekenen met je baas en anders kun je het van de belasting aftrekken. Met een beetje geluk gaan ook mobiele providers hun databundels wat meer verruimen als het COVID-gebeuren langer gaat duren.

Flexibel

Kortom: we moeten in deze rare tijden wel leren flexibel te zijn. En ons realiseren dat thuiswerken normaliter niet onder het huidige scenario met iedereen thuis plaatsvindt. Laat je dus ook niet afschrikken door de mogelijke chaos die ontstaat door eveneens thuiswerkende partners en rondrennende kinderen. Probeer die eens uit te filteren en dan na te gaan of het concept je bevalt.

thuiswerkenMogelijk heb je nu ook wat tijd over om aan jezelf te werken. Zijn er wat zorgen. Ben je bang dat je jezelf geen uitdagende doelen (meer) kunt stellen. Lees dan het boek Ontwikkel je mindset van Gwenda Schlundt Bodien. Met als leidende draad de volgende tekst: Mensen boeken graag betekenisvolle progressie. Als ze vooruitkomen met iets wat ze interessant en belangrijk vinden, dan floreren ze. Dan raken ze niet uitgeput, ook al werken ze nog zo hard. Dan voelen ze zich energiek, ook al is dat wat ze doen nog zo moeilijk. Maar daarvoor is wel de juiste mindset nodig. Want de manier waarop u tegen dingen aankijkt, bepaalt uiteindelijk hoe succesvol u bent.

In dit boek laat Gwenda Schlundt Bodien zien hoe u uw mindset kunt ontwikkelen. Zodat u betekenisvolle progressie gaat boeken. Of u nu leidinggevende, medewerker, coach, therapeut, adviseur, docent, arts of fysiotherapeut bent. In welke sector u ook werkt. Waar u ook woont. Progressiegericht werken is een aanpak die het verschil kan maken tussen stagneren en vooruitkomen. Tussen verwelken en floreren. Tussen machteloos zijn en zelf de regie hebben.

Wilt u progressiegericht aan het werk? Dan vindt u in dit praktische boek de benodigde handvatten om uw mindset te ontwikkelen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.