Pure naakte Android, maar wel een beetje snel!

Android heb je in vele smaken. De smaak van Google, van Samsung, van HTC of van LG. Elke fabrikant giet zijn eigen sausje over het Android-besturingssysteem, om het een eigen gezicht en mogelijkheden te geven. Samsung heeft het lelijke en trage TouchWiz, HTC heeft Sense en de Nexus-apparaten die onder verantwoordelijkheid van Google ter wereld komen hebben de echte, pure, naakte Android. Met dat laatste idee in mijn achterhoofd kocht ik een paar maanden gelden de Nexus 9, een Android-tablet. Voor de echte beleving zoals Android bedoeld is. Mooi, maar waarom moet dat dan zo traag en hortend en stotend?

Het is een leuk ding, die Nexus 9, zo’n beetje ter grote van een iPad mini en met Android, dat ik in de loop van de afgelopen jaren steeds meer ben gaan waarderen. Het is open, je kunt er meer aan aanpassen dan bij het iOS, je kunt bestanden, foto’s, tekst, wat je ook maar wilt, makkelijker delen dan bij iOS, dus het lag voor de hand dat ik om, nu mijn ouwe, derde generatie iPad een beetje traag werd, over te stappen op een Android-tablet. Dat moest geen Samsung worden, ik houd niet zo van TouchWiz, het moest de Android-ervaring zijn die Google voor ogen heeft, de pure, naakte Android-ervaring. Android zonder schil van een leverancier. Dat had bovendien als extra voordeel dat je altijd op de eerste rij zit, als er updates van Android zijn.

Traag als stroop

Dat laatste klopte in ieder geval: al snel na het uitpakken had ik Android 6.0.1 er op draaien. Keurig allemaal over-the-air geleverd. Over de prestaties was ik minder tevreden. Waarom leek de Nexus altijd even te aarzelen als ik ergens op tikte om iets te openen? Waarom vonden er onduidelijke beeldflikkeringen plaats. Het leek wel of hij zichzelf soms een beetje herstartte. Ik probeerde er aan te wennen, maar een paar dagen geleden had ik er echt genoeg van; dat ding was niet meer vooruit te branden.

Google is mijn vriend, nu ja op dat moment niet met die Nexus, maar voor het opzoeken en oplossen van de problemen hoopte ik van wel. Slow Nexus 9 zocht ik. Bovenaan stond een google-vondst uit het productforum over de Nexus 9: Nexus 9 with Marshmallow very slow en sluggish. Ik had het niet beter kunnen zeggen: erg langzaam en traag. Daaronder stonden andere google-vondsten die problemen met de Nexus 9 konden oplossen, met oplossingen die ik vaak al had geprobeerd. Ik concentreerde me op de eerste post met allemaal klagende mensen over hun Nexus 9.

Er waren twee Best Answers van Benjamin Perlmutter van Google. Zijn eerste antwoord, met de suggesties om je Nexus te herstarten, de laatste updates te installeren, de apps te sluiten die je niet gebruikt,enzovoort, hadden ik en velen met mij op dat forum al geprobeerd, zonder dat dat veel soelaas gaf. Zijn tweede antwoord om het apparaat maar terug te sturen en een nieuwe te krijgen, was misschien een goed idee, als de algemene teneur in het forum niet was: met de hardware is niets mis, het is de sofware!

PureNexus Project

De software! De pure, naakte Android-software. De tablet is gemaakt door HTC, maar de verantwoordelijkheid voor de software en de update van de software ligt toch bij Google? Ik las verder en kwam uiteindelijk bij de reactie van jmcging (degene die die hele thread begonnen was) die zei: ‘ik heb alles gedaan wat hier werd gepost, ik kreeg zelfs een nieuwe Nexus 9. Het apparaat was zo traag als stroop. Ik deed een factory reset, heb de Nexus geroot en installeerde de PureNexus ROM en de Fire en Ice Kernel. Je zou bijna niet kunnen geloven dat dit hetzelfde apparaat is. It flies,it’s snappy, de aarzelingen en de vertragingen zijn verdwenen…’

pure-nexus

Ik aarzelde een paar dagen, zal ik wel of niet het apparaat naar mijn eigen hand zetten? Het is toch eigenlijk te gek voor woorden dat ik er een andere versie van Android op moet zetten om dat ding vooruit te branden? Ik aarzelde niet langer toen dat #@@#$!-apparaat weer eens begon te stotteren. Ik installeerde de Android SDK tools op mijn Windows 10 Dell, ontsloot de bootloader en installeerde TWRP. Het is allemaal niet voor mensen met een zwak hart! In eerste instantie mislukte alles, het apparaat wilde niet meer starten en ik zag me genoodzaakt om er een geheel verse versie van Marshmallow op te installeren. Mijn tweede poging lukte wel en nu draait dat ding als een zonnetje. PureNexus. Dank je wel BeansTown106, de ontwikkelaar die verantwoordelijk is voor het Pure Nexus Project.

Zoals gezegd, dit soort acties zijn niet voor mensen met een zwak hart. Je zult je er in moeten verdiepen, je zult af en toe wat opdrachten in moeten typen, je loopt het risico dat je je apparaat opblaast, maar als je de instructies goed volgt kan het bijna niet mis gaan. Allemaal je eigen verantwoordelijkheid. Maar als het lukt, dan heb je ineens een nieuw apparaat waar je blij mee bent en dat onderhouden wordt met de laatste veiligheidsupdates die ik nog steeds op mijn Samsung Galaxy Note moet zien verschijnen. Laat staan dat daar al Marshmallow 6.0.1 op draait…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.