Qualcomm profileert zich als patenttrol (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Troll-gold.png)

Qualcomm profileert zich als patenttrol

Het lijkt erop dat Qualcomm zich steeds meer profileert als patenttrol. En dat de Chinese overheid de conflicten die het bedrijf met onder meer Apple heeft hoog laat oplopen om de handelsoorlog met de VS meer kracht bij te zetten.

Qualcomm en Apple zijn al een tijd in een hevig gevecht rondom patenten verwikkeld. Vorig jaar al noemde Apple het bedrijf een patenttrol, maar Qualcomm lijkt daar niet wakker van te liggen. Sterker nog: het heeft deze week een rechtszaak in China gewonnen, waarvan de uitspraak opmerkelijk te noemen is. Apple mag namelijk geen iPhone 7, 7 Plus, 8, 8 Plus en iPhone  meer verkopen in China. Hoe dat in de praktijk gaat uitpakken is afwachten, want winkels zullen hun bestaande voorraden vanzelfsprekende niet in de kliko gooien.

Bovendien lijkt het steeds meer op een staaltje van vervelend machtsmisbruik. Tot diezelfde conclusie kwam de Europese Unie begin dit jaar overigens ook al, met als gevolg een stevige boete van een dikke 997 miljoen Euro. Ook andere landen hebben hun pijlen op het gedrag van de chipgigant gericht. Toch lijkt ook hier Qualcomm allemaal niet wakker van te liggen, het blijft doorvaren op ramkoers. Zo wil het nu ook de verkoop in China van de nieuwe iPhone XS, XS Max en XR verbieden via opnieuw een gang naar de rechtbank.

Patenthandel

Uiteindelijk zou deze gok voor de chipfabrikant wel eens verkeerd uit kunnen pakken. Apple gaat al eigen chips gebruiken in toekomstige modellen telefoons, daarmee een gevoelige slag toedienend. Patenten zijn en blijven in ieder geval vreemde dingen. Vooral ook omdat ze steeds vaker heel algemene technieken of handelingen beschrijven, waaraan een bedrijf vervolgens fors geld probeert te verdienen. Er is zelfs een levendige handel in patenten die worden opgekocht door obscure bedrijfjes die hun brood verdienen aan het aanspannen van rechtszaken tegen een ieder die in hun ogen misbruik maakt van een patent in het portfolio. En zo kan zo’n patenttrol – zoals dergelijke bedrijven bekend staan – veel geld verdienen aan patenten van bedrijven die soms zelfs allang niet meer bestaan. En waarvoor de trol in kwestie geen enkel denkwerk hoefde te verrichten.

Oorlog

Of je Qualcomm nu echt een patenttrol kunt noemen is wat twijfelachtig. Zij hebben immers de producten waar de patenten betrekking op hebben zelf ontwikkeld. Probleem is alleen dat het patenten rondom zeer algemeen gebruikte technieken betreft, waarmee het allemaal twijfelachtig wordt. Precies de reden waarom de EU die boete heeft opgelegd. De oorlog tussen Apple en de chipmaker zal voorlopig nog wel een tijd voortslepen. En mogelijk verergeren nu Apple geen chips meer afneemt van het bedrijf. Wordt ongetwijfeld vervolgd dus.

De gemiddeldeHet boek Ontdek iOS 12 voor iPad en iPhone door Henny Temmink gebruiker zal niet wakker liggen van conflicten als deze. Vandaar dat je iPhone waarschijnlijk al gewoon op iOS 12 draait. En wat je daar allemaal mee kunt lees je in het boek Ontdek iOS 12 voor iPad en iPhone door Henny Temmink 

2 gedachten over “Qualcomm profileert zich als patenttrol”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.