2019: het jaar van de Bitcoin & co-bubble

Het jaar 2019 gaat onder meer de boeken in als het jaar waarin de cryptomunt klapte. Met name de Bitcoin maakte een enorme val en zorgde daarmee voor een sterk dalende populairiteit van het virtuele muntje.

Eigenlijk is het van begin af aan een raar fenomeen geweest: cryptocurrency. Volgens voorvechters van vrijheid, anarchie en aanverwante zaken was dit hét moment dat (beheer en controle van) geld uit handen van de staat gehaald zou worden. Vanaf nu moesten geldstromen moeilijk tot onmogelijk te traceren zijn en kreeg ‘de burger’ totale controle over zijn virtuele muntjes. Nu hebben we inmiddels wel geleerd dat ‘de burger’ de munt niet tot nauwelijks heeft omarmd. Het werd vooral een betaalmiddel voor schimmige criminele deals, van vage dictatuurtjes en bovenal ook een middel waarmee al dan niet criminele investeerders zich ofwel belachelijk rijk maakten ofwel zich diep in het verderf stortten. Vooral dit jaar gold met name het laatste. De Bitcoin – ongetwijfeld de meest bekende cryptomunt verloor in een jaar tijd maar liefst 80% van z’n waarde. Een ieder die dus ‘ingestapt’ is op bijvoorbeeld een moment halverwege 2017 – toen de zeepbel tot grote proporties gegroeid was – heeft anno 2018 een groot financieel probleem. Een probleem ook dat niet meer opgelost gaat worden naar het zich nu laat aanzien.

Vroege instappers stinkend rijk

Het blijft raar dat de mens toch steeds weer valt voor ‘het snelle geld’ voortvloeiend uit acties die te mooi klinken om waar te zijn. De overspannen trendsetters en hippe hipsters met wilde verhalen over cryptocurrency hebben heel wat mensen in een val doen trappen die uiteindelijk alleen maar geld gekost heeft. Veel zul je je collega’s of vrienden hier niet over horen klagen, want het is natuurlijk geen visitekaartje als je duizenden of tienduizenden Euro’s kwijt bent geraakt aan een virtueel muntje waar iedere expert van begin af aan z’n twijfels over had. De eerlijkheid gebied te zeggen dat er overigens wel een handvol mensen stinkend rijk van cryptomunten geworden is. Dat zijn de vroege instappers geweest, die voor een habbekrats een flinke berg muntjes aangeschaft heeft, of ze middels een – toen nog eenvoudig – computerraadseltje eenvoudig zelf heeft gemaakt. Die lachen zich nu een kriek, zeker als ze vorig jaar op het hoogtepunt van de zeepbel hun crypto’s verkocht hebben. Voor de rest is het uithuilen en het verlies slikken.

Pyramide

Ergens heeft de cryptomunt wat weg van het aloude pyramidespel. De vroege instappers (en natuurlijk de bedenkers) konden eenvoudig cashen. Alles wat daarna kwam kreeg het moeilijker. Tegelijkertijd werd de hype door ‘kenners’ steeds verder opgedreven, waardoor meer mensen instapten. Niemand van de deelnemers dacht aan de risico’s: de bomen groeiden tot in de hemel. En ineens, als een donderslag bij heldere hemel – voor hen – was het over. De waarde van met name de Bitcoin klapte spectaculair ineen, de rest van de cryptomunten volgde.

Gokken

Er is natuurlijk een kans dat de Bitcoins en aanverwanten weer een beetje opkrabbelen. Dan komen de alternatieve financiële goeroe’s weer met hun opkloppende verhalen. Laat je er niet gek door maken. Wat we dit jaar vooral geleerd hebben is dat cryptomunten zeer onstabiel zijn en nagenoeg onvoorspelbaar. Het lijkt eerder op een soort van veredeld gokspel. De kans dat je winst maakt op een berg krasloten is groter. Zeker nu. Spectaculair winst maken kon eigenlijk alleen als je vanaf dat allereerste moment ‘meespeelde’. Die tijd komt nooit meer terug. Heb je gegokt en verloren met welke cryptomunt dan ook, dan is het nu ‘t moment om ernstig na te denken. Neem je je verlies of neem je de gok op een forse waardestijging (die mogelijk niet gaat komen)? En als je voor het laatste kiest: tot welk moment wacht je in een stijgende lijn die zomaar van het ene op het andere uur in een recht naar beneden vallende lijn kan veranderen? Proberen om nog wát geld te krijgen door verkoop van je crypto-portefeuille is de enige optie. De kans dat je je volledig inleg nog terugkrijgt lijkt met de dag kleiner te worden.

De technologie die de bitcoin mogelijk maakt heet Blockchain. Wil je meer weten over die blockchain technologie dan is Blockchaintechnologie in 25 stappen van Daniel Drescher een heel interessant boek om te lezen. Meer weten over de bitcoin? Lees dan Bitcoins beter begrijpen van Peter de Ruiter.

2 gedachten over “2019: het jaar van de Bitcoin & co-bubble”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.