Rare mappen in Lightroom Mobile

Lightroom Mobile is een mooie app, laten we dat voorop stellen. Er zitten wat rare, laten we zeggen onhandige dingen in. Een van die dingen is de map op je computer waarin de foto’s die je op je mobieltje hebt gemaakt worden gesynchroniseerd. Een map met een naam als eedf66459228aa3d en nog een hele hoop cijfers en letters meer, die bovendien ergens in de krochten van je mappenstructuur zit verstopt, is op zijn zachtst gezegd onhandig. Alleen door zelf in te grijpen kun je dit veranderen. In deze blogpost lees je hoe je dit in Lightroom op de desktop aanpakt.

Het is waarschijnlijk niet de bedoeling van Adobe dat je gaat graven in Mobile Downloads.lrdata, ogenschijnlijk een bestand op de Mac en duidelijk een map onder Windows. In Mobile Downloads.lrdata stopt Lightroom Mobile de foto’s die je met je mobieltje hebt gemaakt. Eerst gaan ze ergens naar een Adobe-server en vervolgens komen ze in Lightroom op de desktop zichtbaar in je Collections waar je ze kunt vinden bij From Lr Mobile. So far, so good, maar waar zitten die foto’s op je computer verstopt?

In de Windows-verkenner ziet de map met Lightroom Mobile-foto's er zo uit.
In de Windows-verkenner ziet de map met Lightroom Mobile-foto’s er zo uit. Let op het pad: Pictures > Lightroom > Mobile Downloads.lrdata.

Ingrijpen bij Lr Mobile

Als je in Lightroom desktop rechtsklikt op een gesynchroniseerde foto van je mobieltje en vraagt waar de foto’s zich in de Finder of de Verkenner bevinden, dan kom je terecht in mappen met een naam als eedf66459228aa3d159505fb9enzovoort. Huh? Dat is in ieder geval geen naam die je zelf zou hebben gekozen. Als je niet ingrijpt zitten ze dus in die onduidelijke mappenstructuur met raadselachtige namen. Ingrijpen is makkelijk, maar ook belangrijk. Hoewel die foto’s ergens veilig op een Adobe-server staan, wil je ze misschien zelf ook wel indelen en kunnen back-uppen. Zelf een manier van opslag bepalen gaat als volgt:

Ga naar de Voorkeuren (Preferences) in Lightroom Desktop. Op de Mac te vinden in het menu Lightroom, bij Windows in het menu Edit.

 

Voorkeuren-Lirgtroom-Lr-Mobile
Vink ‘Location Specify location for Lightroom mobile images’ aan. Rechts daarvan kun je aangeven waar de mobiele foto’s bewaard moeten worden. Kies daar een map op een plek waar je ook je andere foto’s bewaart. Je kunt ook nog aangeven dat je Lightroom automatisch submappen wil laten aan maken, op datum gesorteerd.

Ga in de Voorkeuren naar het tabblad Lightroom Mobile. Aldaar vink je Location Specify location for Lightroom mobile images aan. Rechts daarvan kun je aangeven waar de mobiele foto’s bewaard moeten worden. Kies daar een map op een plek waar je ook je andere foto’s bewaart. Je kunt ook nog aangeven dat je Lightroom automatisch submappen wil laten aan maken, op datum gesorteerd. Als je de Voorkeuren sluit worden je mobiele foto’s nu bewaard waar jij ze wilt hebben.

De foto’s die al waren gesynchroniseerd met de desktop Lightroom veranderen door deze instellingen helaas niet van plaats. Als je die gestructureerd op je eigen harde schijf wilt opslaan zul je die zelf handmatig moeten verplaatsen.

Dat is één probleem minder bij Lightroom Mobile. Het is iets dat je eigenlijk standaard al zou moeten aanzetten als je begint met Lightroom Mobile. Als je met Lightroom Mobile begint, zou je automatisch eerst naar de voorkeuren geleid moeten worden, waar je dan deze instellingen kunt doen.

Nu ga ik verder op zoek naar de oplossing van een volgend probleem met Lr Mobile: waarom willen op een van mijn telefoons de foto’s niet meer synchroniseren met Lightroom desktop? Uploading… 62 pending staat er al uren en uren op mijn telefoon. Een oplossing heb ik nog niet. Maar dat is voor een volgende blogpost.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.