Bestanden delen in El Capitan

Elke maand besteden we speciale aandacht aan een boek uit het fonds van Van Duuren Media. Het boek van de maand mei is Mac OS X El Capitan van auteurs Pieter van Groenewoud en Yvin Hei. Dit is een voorproefje uit hoofdstuk 12 ‘Bestanden delen’. In dit hoofdstuk wordt beschreven hoe je met anderen bestanden kunt delen. In deze blogpost leer je bestanden delen met behulp van AirDrop en Dropbox. Een interview met auteur Pieter van Groenewoud kun je HIER vinden. Een tweetal voorproefjes uit hoofdstuk 11 ‘Media en productiviteit’ kun je HIER en HIER lezen. (H.F.)

Nu je je Mac alweer een tijdje gebruikt en met de verschillende programma’s aan het werk bent, wil je waarschijnlijk ook weleens bestanden met anderen delen. Dat betekent dat je er op een bepaalde manier voor zorgt dat documenten, afbeeldingen of andere bestanden van jouw computer op die van iemand anders terechtkomen. Je wilt een tekstdocument naar een collega sturen, een ingescande tekening aan oma laten zien of de foto’s van de vakantie laten afdrukken bij een fotolaboratorium. In dit hoofdstuk leggen we je uit op welke manieren je dat allemaal kunt doen.

AirDrop

Delen_Airdrop1Het zal ook weleens voorkomen dat je een collega, familielid of kennis tegenkomt met zijn of haar Mac en dat jullie bestanden willen uitwisselen met elkaar. Daar heeft Apple iets moois op verzonnen: AirDrop. In het kort gezegd is dat een techniek die ervoor zorgt dat twee of meer Macs bestanden kunnen uitwisselen zonder ingewikkelde instellingen. Als ze zich maar binnen een redelijk afstand (tot ongeveer veertig meter) bij elkaar vandaan bevinden.

AirDrop activeren

Zorg er eerst voor dat op beide Macs Wi-Fi aanstaat. Lees eventueel op pagina 100 hoe dat werkt. De Macs hoeven overigens niet op hetzelfde draadloze netwerk te zitten voor AirDrop.

Open op beide Macs een Finder-venster en klik in de navigatiekolom op AirDrop onder Favorieten. Kun je AirDrop niet vinden in de navigatiekolom, ga dan in de menubalk naar Finder > Voorkeuren en in de tab Navigatiekolom zet je het vinkje voor AirDrop aan.

Onder in het venster staat een icoon van jouw gebruikersaccount. Als er een Mac in de buurt gevonden wordt waarop AirDrop is geactiveerd, verschijnt ook van die gebruiker een icoon in het Finder-venster. Zodra er meerdere gebruikers AirDrop activeren op hun Mac, verschijnen deze iconen uiteraard ook. AirDrop werkt overigens ook tussen iPhones en iPads, daarop activeer je AirDrop vanuit het Bedieningspaneel.

Bestanden uitwisselen met AirDrop

Om bestanden te versturen naar de andere Mac sleep je het bestand simpelweg naar het icoon van de andere gebruiker en laat je het daar los. Er verschijnt een klein venster waarin je wordt gevraagd of je zeker weet dat je dat onderdeel naar die gebruiker wilt versturen. Klik op Verstuur als dat het geval is. Op de andere Mac zal een venster verschijnen waarin om bevestiging wordt gevraagd voor het ontvangen van dat bestand.

Dankzij AirDrop kun je bestanden delen met anderen in het lokale netwerk.
Dankzij AirDrop kun je bestanden delen met anderen in het lokale netwerk.

Kiest de ontvanger voor Bewaar en open, dan wordt het bestand naar de map Downloads gekopieerd en direct geopend in het bijbehorende programma. Met de knop Weiger kan de ontvanger het bestand afwijzen en negeren. Klikt de ontvanger op Bewaar dan wordt het bestand enkel opgeslagen in de map Downloads en kan hij of zij het van daaruit alsnog openen of verplaatsen. Het uitwisselen van het bestand zal beginnen en zal naar gelang de bestandsgrootte een bepaalde tijd in beslag nemen. Met de huidige netwerksnelheden gaat dat best snel.

Snel bestanden delen via AirDrop

In vrijwel elk venster op je Mac kom je de knop Deel tegen. Deze herken je aan het symbool met de pijl (). Als je erop klikt, krijg je direct toegang tot een aantal manieren om het bestand te delen. Bijna altijd staat de optie AirDrop daartussen. Kies deze optie om het bestand direct via AirDrop aan te bieden. Klik daarna de gewenste ontvanger aan en klik op Verstuur.

Dropbox

Je hoeft niet altijd je eigen harde schijf of memorystick te gebruiken om documenten op te slaan. Je kunt ook documenten via internet op een andere computer opslaan. Op pagina 185 beschreven we hoe dat kan dankzij de dienst van Apple genaamd iCloud. Helaas kent iCloud Drive (de opslagfunctie) weinig instellingsmogelijkheden. Dropbox, ook een oplsagdienst, kent die wel.

Door je aan te melden bij Dropbox krijg je gratis twee gigabyte aan opslag. Tegen betaling kun je meer data-opslag kopen. Met Dropbox kun je makkelijk gegevens synchroniseren en overal verder werken als je meerdere computers hebt.

Dropbox installeren

Ga om te beginnen naar www.dropbox.com en klik op de blauwe knop Install Dropbox. Volg daarna de stappen om een hulpprogramma te installeren (zie ook pagina 158).

Als Dropbox eenmaal is geïnstalleerd, dan verschijnt een koppeling naar de Dropbox-map in de linkerkolom van de Finder onder Favorieten. Je kunt direct de bestanden bekijken die op je Dropbox staan door hierop te klikken. Nadat Dropbox is geïnstalleerd, is er ook een Dropbox-knop in de knoppenbalk en de menubalk verschenen, hiermee kun je makkelijk documenten delen met anderen.

Dropbox gebruiken

Een groot voordeel van Dropbox is het makkelijk delen van bestanden. Dropbox kan jouw elektronische koerier zijn. Door een bestand te slepen naar Dropbox (na installatie staat het altijd in de linkerkolom van de Finder) begint het uploaden direct. Dat kan natuurlijk even duren, vooral met grotere documenten.

Bestanden en mappen die gesynchroniseerd zijn met Dropbox krijgen een groen vinkje in het icoon.
Bestanden en mappen die gesynchroniseerd zijn met Dropbox krijgen een groen vinkje in het icoon.

Door de map Dropbox te openen wordt je op de hoogte gehouden van de uploadstatus. Als er een blauw ronddraaiend wieltje te zien is, betekent het dat het uploaden nog niet is voltooid. Als er een groen rondje met daarin een vinkje verschijnt, is je bestand ook online opgeslagen en is het ook beschikbaar op je andere comuters of direct op de website van Dropbox zelf.

In de menubalk veschijnt een icoontje met het Dropbox-logo (). Klik erop om meerdere opties omtrent het gebruik van Dropbox te openen.

Nieuwsgierig geworden naar het hele boek? Bestel het dan bij de uitgever of bij je favoriete boekhandel, online of offline.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.