Aan het werk met iTunes en iMovie

Cover-boek-Mac-OS-X-El-CapitanElke maand besteden we speciale aandacht aan een boek uit het fonds van Van Duuren Media. Het boek van de maand mei is Mac OS X El Capitan van auteurs Pieter van Groenewoud en Yvin Hei. Dit is een voorproefje uit hoofdstuk 11 ‘Media en productiviteit’. Dit is het deel dat iTunes en iMovie behandelt. Hoe je muziek streamt met Apple Music, hoe je muziek uit de iTunes Store downloadt en hoe je films met iMovie monteert, kun je in deze blogpost lezen. Een interview met auteur Pieter van Groenewoud kun je HIER vinden. ‘Aan het werk met Apple Foto’s’ uit hetzelfde hoofdstuk lees je HIER. (H.F.)

iTunes

iTunes-iconiTunes is van origine het muziekbeheer programma op de Mac. Al kan het tegenwoordig veel meer dan dat. Je kunt er namelijk ook video’s, apps podcasts en meer in beheren. Wil je deze data op je iPhone of iPad zetten? Ook dan biedt iTunes de helpende hand. Daarnaast bevat het programma de iTunes Store van waaruit je muziek, films, podcasts en apps voor je iPhone, iPad of iPod kunt downloaden. Met de aanvullende dienst Apple Music kun je onbeperkt muziek beluisteren voor 9,95 per maand. Apple Music werkt niet in iTunes maar ook op andere Apple-apparaten zoals de iPhone, iPad of iPod touch.

Apple Music

Omdat bijna iedereen in Nederland en België beschikt over een goede internetverbinding is het niet meer noodzakelijk om muziek van cd’s te importeren zoals dat vroeger moest. Het opslaan hiervan vergt opslagcapaciteit. Apple heeft daarom een nieuwe dienst geïntroduceerd waarbij de muziek wordt gestreamd. Je ontvangt de muziek dan direct via internet op het moment dat je het wilt afspelen en krijgt bovendien toegang tot alle nummers van de iTunes Store. En die is gigantisch.

Apple Music kost € 9,95 per maand en je kunt alle muziek onbeperkt afspelen op al je Apple apparaten. Als je het wilt proberen kan dat want het is de eerste drie maanden gratis. Je doet dit door in de balk bovenin het iTunes-venster te klikken op Voor jou of Connect. Vanaf daar kies je voor Abonneer je op Apple Music. Voor het afsluiten van een abonnement moet je altijd je Apple ID opgeven, want daaraan zijn ook je betaalgegevens gekoppeld.

De juiste muziek geselecteerd voor jou

Als je een abonnement neemt op Apple Music kun je aangeven in welke muziek je geïnteresseerd bent. Dat doe je door op een hartje te klikken dat achter ieder nummer verschijnt. Op basis daarvan worden er nieuwe suggesties gedaan waarvan Apple denkt dat jij de muziek zal waarderen.

Een overzicht van het iTunes-venster.
Een overzicht van het iTunes-venster.

Muziek downloaden uit de iTunes Store

Heb je geen Apple Music maar hoor je een fantastisch nummer op de radio? Dan kun je het uiteraard kopen. Dat doe je in de iTunes Store. Klik rechtsboven in het venster op iTunes Store om de online muziekwinkel van Apple te openen. Blader er doorheen om de nieuwste muziek te vinden. Gebruik de zoekbalk rechts bovenin om muziek of artiesten te vinden.

Klik op het kleine afspeelknopje voor een nummer om daarvan een voorvertoning van ongeveer 90 seconden te beluisteren.

Klik op de de prijs om een nummer aan te schaffen. Je moet je Apple ID invoeren voordat het downloaden daadwerkelijk gestart wordt. Na de aankoop blijf je de eigenaar van de gekochte muziek. Dat betekent dat je het vervolgens zo vaak als je wilt kunt downloaden op al je Apple-apparaten.

Met iTunes Music heb je een enorme collectie muziek tot je beschikking.
Met iTunes Music heb je een enorme collectie muziek tot je beschikking.

Muziek afspelen en beheren

Gekochte of geïmporteerde nummers komen in de muziekbibliotheek terecht. Klik op Mijn muziek om een overzicht te krijgen van alle aanwezige muziek op de computer. Alle nummers in de bibliotheek kunnen enorm veel informatie bevatten, zoals de naam van de artiest, maar ook jaartal, genre etcetera.Selecteer een nummer in de bibliotheek en ga naar Archief > Toon info. In het venster dat verschijnt, kun je de informatie bij dat nummer aanpassen. In de knoppenbalk staan knoppen om het afspelen te pauzeren of om een nummer vooruit of terug te spoelen.

Afspeellijsten

Het is in iTunes mogelijk om zogeheten afspeellijsten te maken. Dat zijn lijsten met nummers die je zelf samenstelt uit alle nummers in de bibliotheek. Als je een nummer met de muis versleept, verschijnt er aan de linkerzijde van het venster een kolom met daar de afspeellijsten. Sleep het nummer naar een bestaande lijst om het daaraan toe te voegen. Sleep je het nummer echter naar afspeellijsten dan zul je een compleet nieuwe afspeellijst aanmaken.

Afspeellijsten kun je ook kopiëren naar een iPhone, iPad of iPod door het apparaat met de meegeleverde USB-kabel met je Mac te verbinden. De muziek wordt dan letterlijk overgezet van je Mac naar je iOS-apparaat.

Als je een Apple SuperDrive hebt dan kun je ook van afspeellijsten makkelijk een cd branden. Je klikt hiervoor eerst op Afspeellijsten in de balk onder de knoppenbalk, kiest de gewenste afspeellijst en gaat daarna naar Archief > Brand afspeellijst op schijf. Volg dan de stappen op en houd een lege cd bij de hand.

iMovie

imovie-iconiMovie is het videobewerkingsprogramma dat standaard met iedere nieuwe Mac meegeleverd wordt. Het programma heeft veel professionele mogelijkheden maar je hoeft gelukkig geen handleiding te lezen of op een driedaagse cursus te gaan om het te begrijpen. We leggen hieronder de basisfuncties kort uit.

Filmmateriaal importeren

Om te beginnen maak je allereerst een nieuw project aan. Klik hiervoor op Archief > Nieuwe film. Hier kun je uit allerlei thema’s kiezen. Voor het gemak kiezen wij nu Geen thema. Als je een video wilt monteren dan moet er allereerst natuurlijk videomateriaal voorhanden zijn. Het importeren kan op verschillende manieren. Je kunt een videocamera aansluiten met een USB-kabel en het materiaal direct inladen. Hiervoor klik je op Importeer in de bovenste balk van het iMovie-venster. Er verschijnt dan een venster waarin je kunt aangeven welk materiaal je wilt importeren. In de linkerkolom klik je vervolgens op het apparaat waarvan je materiaal wilt importeren. Je kunt ook materiaal kiezen dat op een andere locatie op je computer staat. Door te klikken op Importeer begint het importeren. Na een tijdje zie je dat alle geselecteerde onderdelen zijn geïmporteerd en in de bibliotheek van je iMovie-project staan.

Als je de video’s al eerder hebt opgeslagen dan kun je de map opzoeken met daarin de specifieke videobestanden die je graag wilt toevoegen aan je film. Je kunt een selectie van video’s maken door de Command-toets ingedrukt te houden en op de video’s te klikken. Klik op Importeer selectie om de video’s toe te voegen aan je iMovie-project. Hou er rekening mee dat videobestanden altijd erg ‘zwaar’ zijn voor je Mac. Het importeren kan dan ook aardig wat tijd in beslag nemen.  

Video monteren

iMovie bevat drie belangrijke onderdelen waarmee je gaat werken. Aan de linker bovenkant zie je een overzicht van alle projecten. Aan de rechterkant staan alle geïmporteerde video’s die in het project zijn opgeslagen. Hier kun je deze videofragmenten goed bekijken en beoordelen. Onderin zie je de tijdslijn. De videofragmenten die je in de uiteindelijke video wilt gebruiken sleep je hier naar toe en plaats je in de gewenste volgorde.

Het iMovie-venster heeft een indeling die we kennen van de andere programma’s op de Mac.
Het iMovie-venster heeft een indeling die we kennen van de andere programma’s op de Mac.

In de bibliotheek kies je een fragment en bepaal je de lengte van de video door te slepen. Op deze manier kies je een begin- en eindpunt. Je kunt vervolgens op de plusknop (+) klikken of simpelweg slepen naar de tijdslijn. Als materiaal al is gebruikt in een project dan kun je dat zien aan een oranje streep in de bibliotheek. Op deze manier weet je zeker dat je niet per ongeluk fragmenten dubbel gebruikt.

Overgangen, titels en effecten

Als je eenmaal videofragmenten hebt toegevoegd aan je tijdslijn dan kun je een aantal effecten toevoegen om de video interessanter te maken. Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van overgangen. De overgang wordt dan meer vloeiend in plaats van plotseling, zoals standaard het geval is. Met name als je een overgang maakt naar een andere scène is een overgangseffect wel mooi. Klik hiervoor in de linkerkolom op Overgangen. Alle overgangen verschijnen dan in beeld. Je kunt een overgang slepen naar de tijdslijn waarna je hem direct te zien krijgt.

Titels toevoegen

Op een vergelijkbare manier kun je ook titels toevoegen. Titels zijn met name handig in een intro of outtro van een film. Klik eerst in de tijdslijn op de plek waar je de titel wilt toevoegen. De gele lijn springt dan naar deze plek. Klik vervolgens op Titels in de linkerkolom en selecteer een gewenste titel door erop te dubbelklikken. Je kunt nu de standaardtekst vervangen door je eigen tekst.

Kies een mooi effect voor je videofragment.
Kies een mooi effect voor je videofragment.
Kleurbewerking

Als je een videofragment naar de tijdslijn hebt gesleept dan kun je bijvoorbeeld kleuraanpassingen doen. Selecteer eerst het fragment in de tijdslijn dat je wilt bewerken. Boven de video zie je een aantal knoppen waarmee je de video kunt bewerken. Klik op het icoon van het kleurenpalet. Met de schuifbalken die nu in beeld komen kun je de kleuren van de video naar eigen wens aanpassen.

Links naast de verfpalet-knop is er een knop waarmee je onder andere de witbalans kunt aanpassen. Als jouw muren er in de video geel uitzien in plaats van wit zoals ze waren, is het raadzaam om de witbalans aan te passen. Datzelfde kun je doen met huidtinten in het geval deze anders zijn dan in werkelijkheid.

Als twee fragmenten van elkaar verschillen qua kleur en belichting, dan kun je de kleuren automatisch laten afstemmen tussen die fragmenten. Gebruik hiervoor de optie Stem kleur af.

Muziek en geluidseffecten toevoegen

Een ondergewaardeerd onderdeel bij het maken van een video is altijd het geluid, terwijl dit erg belangrijk is. In iMovie kun je het geluid aanpassen, muziek of eventueel geluidseffecten toevoegen. Hieronder lees je hoe dat werkt.

Muziek toevoegen

In de linkerkolom zie je links onderin de materiaalbibliotheek staan. Hier kun je klikken op iTunes als je muziek wilt toevoegen. Alle muziek uit je iTunes-bibliotheek is direct te gebruiken in iMovie. Je ziet een lijst met alle muziek verschijnen. Deze kun je afspelen door op de afspeelknop te klikken die tevoorschijn komt zodra je met je muis over het nummer beweegt. Wil je een bepaald nummer gebruiken? Sleep dit dan naar de tijdslijn. Daar kun je het volume aanpassen door de streep verticaal te bewegen in de groene balk met de geluidsgolven van daarin een representatie van de muziek.

Je kunt ook zelf muziek ‘componeren’ en toevoegen aan je film. Dat doe je met het programma ‘GarageBand’. Zie het kader hierboven.

Geluidseffecten toevoegen

Geluidseffecten helpen soms om een boodschap duidelijker over te laten komen. Of het nou gelach is van publiek of onweer, beiden zorgen voor een speciale sfeer in een video. Door links onderin het venster te klikken op Geluidseffecten verschijnt er een lijst waaruit je direct kunt kiezen. Gelukkig zijn ze gesorteerd in mappen. Klik op het mapje Effecten dat zich boven in de lijst bevindt om andere geluiden te kiezen. Je kunt een gewenst effect naar de tijdslijn slepen en het volume ervan aanpassen.

Video’s delen

Net zoals bij de meeste programma’s van Apple kun je de video als je klaar bent op allerlei manieren delen met anderen. Dat doe je door op de knop Deel () te klikken aan de rechter bovenkant van het scherm. Zo kun je de video rechtstreeks op YouTube, Vimeo of Facebook plaatsen. Door op Theater te klikken wordt het project in iCloud geplaatst. Op elke andere Mac of iOS-apparaat met daarop iMovie kun je vervolgens de video’s bekijken. Wil je een afbeelding gebruiken uit de video dan is het ook mogelijk om te delen als afbeelding. Wil je het bronbestand hebben? Kies dan voor de optie Bestand. Je kunt vervolgens zelf de locatie opgeven waar je de video wilt bewaren.

Nieuwsgierig geworden naar het hele boek? Bestel het dan bij de uitgever of bij je favoriete boekhandel, online of offline.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.