NTSF-schijven gebruiken op de Macintosh

Het werken in een gemengde omgeving van Mac OS X- en Windows10-computers is niet altijd eenvoudig. De manier waarop schijven zijn geformatteerd is zoiets. Windows kan geen HFS+-schijven lezen en schrijven, maar Mac OS X kan wel Windows-schijven lezen en schrijven. Toch? Ja en Nee. MS-DOS (FAT) en exFAT kan je op de Mac formatteren en ook kun je er bestanden op lezen en wegschrijven, maar NTFS-schijven kun je alleen lezen.  Onhandig in een gemengde omgeving, waar je soms een harde schijf aan een andersoortige computer wilt hangen. De oplossing Paragon NTFS for Mac.

Eerder schreef ik al over het lezen en schrijven van HFS+-harde schijven op een Windows-computer. Als je naast een iMac ineens ook een Windows 10-machine gaat gebruiken, dan heb je vaak al allerlei externe harde schijven die geformatteerd zijn als HFS+.Daar kan Windows helemaal niets mee. Er zijn diverse oplossingen. Je hebt MacDrive, dat ik in eerste instantie gebruikte, maar waar ik in een later stadium vanaf stapte, toen de software rare kuren ging vertonen. Ik probeerde vervolgens Paragon HFS+ for Windows 10 en dat werkt al maanden naar behoren, zonder problemen.

NTFS op de Mac

Ik wilde naast mijn bestaande back-ups van mijn foto’s nog een extra back-up maken, zodat ik een harde schijf met al mijn foto’s elders buitenshuis kon parkeren, voor noodgevallen als brand, waterschade enzovoort. Het bijkomend voordeel was dat ik met die nieuwe schijf de beschikking kreeg over een snellere USB 3.0 harde schijf. In mijn onschuld dacht ik dat de nieuwe 6 terabyte harde schijf, die als NTFS was geformatteerd, ook eenvoudig op de Mac kon gebruiken. Niet dus: ik kon de bestanden wel lezen, ik kon echter geen bestanden wegschrijven.

NTFS-for-mac-iconEerst dacht ik nog dat het aan de permissies lag, dat ik op een of andere manier niet mocht wegschrijven. Het ligt anders. Net zoals Apple HFS+ heeft bedacht en dat voor zichzelf houdt, houdt Microsoft NTFS voor zichzelf. Na enig Googlen was de oplossing nabij. Ook hier kwam de firma Paragon te hulp. Met Paragon NTFS for Mac kan ik nu wel die NTFS-schijf lezen én beschrijven. Kosten $19,95 en je kunt het 10 dagen proberen.

Alternatief

Via Google kwam ik ook op een bewerkelijke manier om NTFS te kunnen beschrijven: met behulp van Xcode en een aantal opdrachten in de Terminal. Hoewel ik met mijn computers graag gevaarlijk leef, had ik hier geen zin in.

Misschien was het verstandig geweest om eerst die nieuwe harde schijf als HFS+ te formatteren, maar omdat ik al van alles had gekopieerd naar die nieuwe schijf, vond ik dat een gepasseerd station. Dan maar weer de creditcard trekken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.