Windows Insider worden? Ja, of toch misschien nee…

Wil je nu al proeven van de nieuwe mogelijkheden van de verjaardagsupdate van Windows 10? Ja? Dan zul je een Windows Insider moeten worden. Als insider krijg je de beschikking over vroege versies van Windows 10 en kun je rustig bekijken wat die nieuwe mogelijkheden in de verjaardagsversie van Windows 10, die later deze zomer uitkomt, dan wel precies zijn. Hoe je een Windows Insider kunt worden, lees je in deze blogpost. Hoe ik geen insider werd, lees je er ook.

Later deze zomer – het is op dit moment nog lente – komt er een Windows 10 Anniversary Update. Bij een verjaardag hoort een cadeau en het cadeau zal dan wel de Anniversary update zijn. Als Windows Insider kun je nu al met die update aan de slag, maar om die update te kunnen downloaden moet je eerst wel een insider worden. Voordat je dat gaat doen, neem je een belangrijke veiligheidsmaatregel: je maakt een herstelpunt, een restore point. Hoe dat gaat staat beschreven in deze blogpost van ComputerCreatief.

Een herstelpunt maken voordat je veranderingen in je Windows-installatie aanbrengt!
Maak een herstelpunt (restore point) voordat je veranderingen in je Windows-installatie aanbrengt!

Aanmelden als Windows Insider

Nu je dat herstelpunt hebt gemaakt kun je je veilig aanmelden bij de Windows Insiderbende. (Om mee te kunnen doen als Windows 10 insider, moet je natuurlijk al wel Windows 10 op je pc draaien.) Aanmelden gaat als volgt:

Ga naar Settings > Update and Security > Windows Update > Advanced Options. In dat scherm klik je op Get Started bij Get Insider Builds.

Dat is is het. Vanaf nu krijg je updates en laat je aan Microsoft zien wat wel en niet goed werkt bij een update, bij de vernieuwingen in Windows 10.

Privacy-instellingen

Zoals hierboven beschreven kun je Windows Insider worden. Toen ik het zelf probeerde bleek de knop Get started grijs (greyed out). Bovenin het scherm stond bovendien in het rood: Some settings are managed by your organization. Mijn organisatie? Ik zocht bij Google op Insider preview build windows 10 greyed out en kreeg allerlei resultaten met oplossingen. Het bleek aan mijn privacy-instellingen te liggen, zoals ik die voor mijn ‘organisatie’ had ingesteld. Ik wil inderdaad niet dat Microsoft veel informatie over mij en mijn gebruik van mijn pc verzamelt. Dat beschreef ik op dit blog in Privacy: mond dicht Windows 10. Met ShutUp10 had ik mijn privacy zoveel mogelijk veilig gesteld. Die privacy-instellingen blokkeerden nu de Get started-knop.

Vanwege de privacy-instellingen is de Get started-knop grijs.
Vanwege de privacy-instellingen is de Get started-knop grijs.

Logisch dat ik geen Insider kan worden. Het is juist de bedoeling dat Microsoft over die vroege versies informatie kan verzamelen en ik wil juist niet dat Microsoft informatie over mijn gebruik verzamelt. OK, dan houdt het op dit moment voor mij op. Ik léés wel over die vernieuwingen in de komende verjaardagsversie en die installeer ik als de verjaardag gevierd wordt. Over de vernieuwingen die je als Windows 10-gebruiker binnenkort kunt verwachten kun je bijvoorbeeld HIER lezen.

Nadat ik deze blogpost had geschreven las ik ook nog dat je als Windows Insider in the fast ring en the slow ring kunt zitten. Bij die snelle ring krijg je de (beta)updates eerder, er kunnen dus ook meer problemen inzitten, maar je kunt ook eerder melden dat iets niet werkt of anders zou moeten werken. Hoe je in de snelle ring terecht kunt komen, lees je HIER (in het Engels).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.