Windows 10: Paden in Windows – 1

Op dit moment loopt er een speciale aanbiedingsactie met de boeken uit de PCsenior-serie. De 2de editie van Windows 10 voor senioren verschijnt eind mei. Tot en met 24 mei is het boek nog met korting te koop bij de uitgever. HIER vind je alle aanbiedingen van de PCsenior-kortingsactie.
In deze blogpost lees je een voorpublicatie uit het boek Windows 10 voor senioren. Het is het eerste deel uit hoofdstuk vier, dat de manier behandelt hoe Windows 10 omgaat met bestanden, documenten en mappen. Het tweede deel vind je HIER. (H.F.)


De paden op, de lanen in… Windows 10 heeft een erg handig systeem om uw documenten in de computer te ordenen. Dit systeem is volledig te bedienen met Windows Verkenner en vanuit elk programma waarmee u documenten maakt, zoals WordPad. Dat was het goede nieuws. Ook goed nieuws is dat er minder manieren zijn om te verdwalen binnen Windows 10 dan binnen de voorgaande versies. In dit hoofdstuk leert u snel en gericht bladeren – de paden op, de mappen in – om in het volgende hoofdstuk ook eigen, handige snelkoppelingen te maken op plekken die u het best uitkomen.

Verwarring

Wie bekend is met Windows XP of ouder zal zich wellicht al verbaasd hebben over de mapindeling in Windows. Er is namelijk het een en ander veranderd, wat juist voor diegenen die met oudere versies van Windows hebben gewerkt uitermate verwarrend kan zijn. Bent u Windows 7 of 8 gewend, dan zult u de weg in Windows 10 snel herkennen en zult u merken dat nogal wat verwarrende zaken eruit gehaald zijn. Voordat dit hoofdstuk u het doolhof in loodst, is het handig iets te begrijpen van de paden en mappen van Windows.

Directory’s en paden

Een computer bewaart alle bestanden op de vaste schijf. Dat gaat om vele tienduizenden bestanden die allemaal logisch geordend zijn in mappen. Een map heet in computertaal directory (afgekort: dir). Ordent u bestanden in een map die zelf ook weer in een andere map ligt, dan moet wel duidelijk aangegeven kunnen worden waar dat bestand zich bevindt op de vaste schijf. Dat gebeurt met een vastgestelde notatie met het teken backslash (schuine streep) als volgt: C:\Users\gebruikersnaam\Pictures\Camera Roll\ woestijn.jpg

De letter C: duidt op de schijf waarmee het pad begint. De vaste schijf waarop Windows en alles wat daarbij hoort geparkeerd wordt, is vrijwel altijd de schijf C:.

Users duidt op de map met de naam Users, waarin een map ligt met de naam van de gebruiker, waarin weer een map ligt met de naam Pictures… enzovoort. De schuine streep markeert de mapnamen. Aan het eind van het pad treft u de bestandsnaam aan: woestijn.jpg.

Bij oudere Windows-versies was dit pad altijd duidelijk zichtbaar voor de gebruikers, maar vanaf  Windows XP werd dit technische pad weggepoetst en vervangen door een handiger pad voor de gebruiker. Directory’s met technische namen, kregen naast hun technische naam ook een gebruikersvriendelijke naam. Zoals Mijn documenten.

In Windows 10 zijn deze handige paden goed uitgewerkt. Ziet u de technische vermelding van een pad, dan ziet u ook dat deze in het Engels is. Afbeeldingen heet ineens Pictures en Camera-album heet in werkelijkheid Camera Roll.

Wat is de truc om niet te verdwalen tussen deze systemen? Bekijk de navigatiekolom van Windows Verkenner en neem u voor om alleen gebruik te maken van de twee onderdelen Snelle toegang en Deze pc (en zo nodig de netwerkrubrieken als uw computer binnen een netwerk zit). Maak geen gebruik van de directe toegang tot de schijven, zoals Lokale schijf (C:) en dergelijke. Dan zult u zien dat de pc eigenlijk heel anders is ingericht. Snelle toegang en Deze pc is gemaakt voor u als eindgebruiker. De paden vanuit Lokale schijf C: zijn voor gebruikers die dieper in het systeem werken.

Terug naar Deze pc

De navigatiekolom links in Windows Verkenner is de magische deur naar al uw bestanden, maar helaas ook tot heel veel andere bestanden en af en toe wat verwarring, waarover u hiervoor hebt kunnen lezen. Laat u hierdoor niet afschrikken, maar maak juist nuttig gebruik van deze navigatiekolom. Begin met een leeg bureaublad.

Klik op Windows Verkenner in de taakbalk.
Klik op Windows Verkenner in de taakbalk.

1. Klik in de taakbalk op de knop Verkenner, zodat de verkenner geopend wordt.

Documenten.
Documenten.

2. Klik in de navigatiekolom van Windows Verkenner onder het gedeelte Snelle toegang op Documenten. In de adresbalk van Windows Verkenner wordt het pad naar de map Documenten keurig weergegeven: Deze pc > Documenten. In de map Documenten liggen bij u wellicht nog de tekstbestanden die in het vorige hoofdstuk met WordPad gemaakt zijn.

Deze pc.
Deze pc.

3. Klik nu in de navigatiekolom op Deze pc en u belandt weer terug bij de hoofdmap.
Daarin ziet u de basismappen Afbeeldingen, Bureaublad, Documenten, Downloads, Muziek en Video’s. U ziet ook de schijfstations van uw computer. Later in dit boek zult u zien dat hier ook USB-sticks en geheugenkaarten van camera’s getoond worden.

Dubbelklik op een map om deze te openen.
Dubbelklik op een map om deze te openen.

4. Dubbelklik in het gedeelte Mappen op de map Documenten.
U bent weer bij de inhoud van dezelfde map Documenten. De terugweg van zojuist naar de map Deze pc kan natuurlijk ook worden afgelegd door in de navigatiekolom op Deze pc te klikken.

TIP• Fout dubbelklikken Wordt de inhoud van de map niet getoond, dan was uw dubbelklik niet in orde. Ofwel u klikte niet snel genoeg tweemaal achter elkaar, ofwel u bewoog uw muis tijdens het dubbelklikken. Probeer het nogmaals.

Via de adresbalk.
Via de adresbalk.

5. Klik in de adresbalk op de knop Deze pc.
De ontsnappingsroute op momenten dat u verdwaald bent is de knop Deze pc in de adresbalk. In deze balk ziet u het pad van het beginpunt – Deze pc – naar de plek waar u nu bent – Documenten. Hoe diep u ook in een mappenstructuur verdwaald bent, de adresbalk toont altijd de weg terug. Stap voor stap.

Kies uw pad in het afrolmenu Deze pc.
Kies uw pad in het afrolmenu Deze pc.

6. Ga nog eens naar de map Documenten.
7. Klik in de adresbalk van Windows Verkenner op de zwarte pijl rechts van Deze pc. Een klein afrolmenu wordt geopend waarin de mappen te zien zijn die in de map Deze pc liggen. De map Documenten is vet weergegeven, omdat dat uw huidige locatie in Windows Verkenner is. De andere mappen in het menu zijn de ‘zusjes’ van Documenten die in dezelfde map liggen. Klikt u in dit afrolmenu op een van de mappen, dan belandt u linea recta in deze map. Dit is een grote verbetering van Windows 10 ten opzichte van alle vorige versies.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.