Snapseed krijgt een update: Curven

Bij Google zitten de ontwikkelaars niet stil. Aan Google Foto’s en Snapseed wordt volop gewerkt. Deze week kwam er de zoveelste update van de Snapseed in de Android- en iOS-app-stores. Deze update voegt, naast wat kleinere dingen, een belangrijke handige mogelijkheid toe: Curven.

In elke zichzelf respecterende applicatie waarmee je foto’s kunt bewerken, kun je aan het werk met Curven. In Photoshop of Lightroom zitten ze natuurlijk ook. Curve is een grafiek van de toonwaarden in een foto en middels die grafiek kun je de toonwaarden in de foto aanpassen. Door de diagonale lijn – de curve – te veranderen, verander je bijvoorbeeld het contrast van een foto.

Curven in Snapseed

Snapseed heeft in deze nieuwe versie nu ook de mogelijkheid gekregen om de toonwaarden in een foto te veranderen met behulp van Curven. Bij Snapseed kun je bij de Tools meestal ook kiezen uit Stijlen, zo ook bij Curven. De verschillende Stijlen bij Curven zijn uiteindelijk een soort Filters, waarmee je kant-en-klare effecten op een foto kunt loslaten. Naast de Stijlen kun je natuurlijk handmatig met de curve aan het werk en kun je ook het effect van een gekozen stijl aanpassen. In een komende aflevering van Aan het werk met Snapseed behandelen we uitgebreid de werkwijze van Curven in Snapseed.

De verschillende Stijlen waaruit je bij Curven kunt kiezen.

Uitvoeriger proberen

In Snapseed heb je het Filter Gezichten, waarmee je een gezicht kunt aanpassen. Huidtint, Gladde huid en Gezichtsspotlight zijn bij Gezichten de mogelijkheden. Als je de Tool Gezichten opent, zoekt Snapseed in de foto naar gezichten. Soms – vraag me niet waarom – herkent Snapseed niet dat er een gezicht op de foto staat, terwijl er voor ons mensen toch duidelijk een gezicht te zien is. Nu kun je, als Snapseed geen gezicht vindt in een foto waar wél een gezicht is, aan Snapseed vragen of ze het wat Uitvoeriger wil proberen. In onderstaand voorbeeld vond Snapseed in eerste instantie geen gezicht, maar na Uitvoeriger Proberen, vond ze toch een gezicht:

Geen gezicht te zien, vond Snapseed in eerste instantie. Bij Uitvoeriger proberen vond Snapseed wél gezichten.

Een laatste vernieuwing: in de Tool Tekst kun je nu ook zelf bepalen waar je een (korte) zin afbreekt:

Hier werd de tekst na ‘eten’ afgebroken.

Op de Tool Curven komen we binnenkort uitgebreid terug.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.