Sony komt met PlayStation Classic (bron afbeelding: screenshot https://www.playstation.com/en-us/explore/playstation-classic/)

Sony komt met PlayStation Classic

Goed nieuws voor de liefhebbers van retro-gaming: Sony brengt de betaalbare PlayStation Classic uit.

De tijd gaat razendsnel. Het is namelijk alweer bijna 25 jaar geleden dat Sony een toen revolutionaire gameconsole uitbracht met de naam PlayStation. Het grijze kastje veroverde de harten van veel mensen. De software werd geleverd op cd’s en er is een serie games van naam en faam voor verschenen. Je kunt als je dat wilt online nog wel een originele PlayStation scoren, maar die zijn verre van nieuw. De kans dat er op relatief korte termijn iets defect raakt is dan ook groot. Ook het gedoe met de game-cd’s is wat tijdvretend anno 2018. Maar niet getreurd: Sony brengt op 3 december de gloednieuwe PlayStation Classic uit. Je hoeft daar maar €99,99 voor neer te tellen.

HDMI

Het leuke van de PlayStation Classic is dat die prijs inclusief een hele serie games is. Die staan opgeslagen op snel ROM-geheugen, dus laden van de spellen gaat sneller dan ooit. De nieuwe retro-console is bovendien de helft kleiner dan het origineel en beschikt over een moderne HDMI-uitgang. Daarmee prik je hem zo in een standaard plate tv. Verder worden gamepads meegeleverd, dus je kunt echt zo uit de verpakking aan de slag. Geïnstalleerde spellen zijn onder meer Final Fantasy VII, Jumping Flash, Ridge Racer Type 4, Tekken 3 en Wild Arms.

Veel meer retro

Het is goed om te zien dat fabrikanten de liefde voor retro bij veel mensen herkennen. Steeds meer oude consoles en homecomputers verschijnen in een nieuw jasje als ‘ready to play’-systeem. Denk aan bijvoorbeeld de aloude Commodore 64, de Nintendo Classic Mini of de Atari Flashback. Ook zijn er allerlei handheld-consoles van Chinese makelij bomvol retro-games online te vinden die voor een appel en een ei over de toonbank gaan. Die laatste categorie is niet echt legaal natuurlijk, maar stiekem toch wel leuk.

Hoewel rHet boek Game Maker voor kids, In sneltreinvaart een coole game van César Cleijnetrogames voor volwassenen een nostalgisch gevoel opleveren, blijken kinderen de oude spelletjes vaak ook erg leuk te vinden. Mocvhten ze daardoor ooit eens de behoefte krijgen om zelf iets leuks in elkaar te zetten, dan is het boek Game Maker voor kids, In sneltreinvaart een coole game van César Cleijn aanbevelenswaardig.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.