Wereldwijde markt

Vanochtend belde de postbode aan. Hij bracht een pakje dat uit het verre China kwam, met daarin een LED-lamp die me was opgevallen bij Banggood, Dealextreme en misschien wel Aliexpress, daar wil ik van af wezen. Allemaal van die websites waardoor je bijna rechtstreeks van de fabrieken in het Verre Oosten kan kopen. Vaak zaken die hier nog niet – of veel duurder – verkrijgbaar zijn. ’t Is wel even geduld oefenen, het duurt ergens tussen de twee en zes weken voordat de postbode aan de deur staat met het nieuwe speeltje…

18 Watt

Zoals deze lamp. Standaard grote fitting, E27 dus, van 18 Watt. Dat moet bij LED een behoorlijke plas licht geven, als alles klopt. En dat wilde ik graag eens zelf zien.Het is overigens geen standaard peertje, de bol is aanzienlijk groter dan de tegenwoordig bij ons verboden honderd Watt gloeilampen. Ik schat, zowat de dubbele omtrek. De lichtopbrengst kan ik vanavond pas meten, als het donker is, maar ’t ziet er goed uit. Alleen, dat van die 18 Watt klopt van geen kanten. De meter geeft 8,8 Watt aan, minder dan de helft dus. Tja, ’t blijft oppassen met de beweringen van fabrikanten.

Joekel van een lamp

Ondanks die valse claim qua sterkte ben ik toch nog erg tevreden met deze aankoop. Want ik heb deze joekel van een lamp voor de zeer overzichtelijke prijs van € 2,58 aan huis bezorgd gekregen. Hoe ze ’t flikken weet ik niet, maar het feit dat men de verzendkosten voor eigen rekening neemt maakt die Chinese webshops uiterst interessant – zolang je maar onder de grens van 22 euro blijft waarboven de Nederlandse douane opeens roet in het eten kan gooien. Vaak zijn de bedragen die op de documentatie staat buiten op het pakketje daar ook op aangepast. Maar soms heeft zo’n handelaar een eerlijke bui en staat opeens de werkelijke prijs buitenop, waarna de vervoerder zo vriendelijk is om – tegen betaling, PostNL bijvoorbeeld tikt minimaal 13 euro af voor dat klusje – aangifte te doen. Vervolgens komt de BTW in beeld en, boven een waarde van 150 euro, mogelijk douanerechten. Dan wordt een leuk gadget opeens wel duur, soms. Bovendien kan dat proces zomaar een of anderhalve week toevoegen aan de toch al trage verzending. Meestal echter ben ik best blij, als de postbode weer eens een speeltje heeft afgeleverd.

Post naar Sint Pancras

Vanmiddag moest ik zelf even langs het postkantoor. Althans, de Bruna tegenwoordig, alwaar een kleine balie moet concurreren met de verkoop van boeken en tijdschriften en de wachttijd daardoor soms toch wel oplopen wil. Mijn vrouw had voor een vriendin een dingetje op de Ultimaker 2 geprint in 3D, een geinig beeldje dat deze vriendin alleen nog maar op haar eigen ontwerpscherm gezien had. Om het dan in echt plastic te zien is zeker de eerste keer best wel sensationeel. En dat moest helemaal naar Sint Pancras, even boven Alkmaar.

’t Was net te groot om een brievenbuspakje te zijn, maar qua gewicht was het niks, nog geen 80 gram. Toch bleek de goedkoopste manier om dat stukkie plastic te versturen een schrikbarende € 6,50 te moeten opbrengen! Daarvoor kan ik dus ook twee van die lampen in afzonderlijke zendingen uit China laten komen, inclusief de prijs van die lampen zelf, en houd ik nog € 1,34 over ook…

De verhoudingen zijn zoek…

Ik moet aannemen dat de Chinezen lagere tarieven betalen voor hun internationale zendingen dan de prijzen die wij hier voorgeschoteld krijgen voor een pakje dat over de weg 86 kilometer verderop moet. Begrijpelijk, want ze verzenden natuurlijk veel grotere aantallen en hebben alles behalve voorrang, gezien de overkomstduur. Maar dan nog, de verhoudingen zijn wel helemaal zoek. Het is gewoon te duur, zo’n simpel pakketje. Ik snap er helemaal niets van. U wel? Zo ja, dan hoor ik het graag, misschien wijden we er nog wel eens een artikel aan.
Enne, wilt u ook zo’n lamp scoren? Tik op aliexpress.com maar “led lamp 18w” in en de aanbiedingen buitelen over elkaar heen!

Wammes Witkop

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.