Steve Jobs, een klootzak van een vader?

Lisa Brennan-JobsIk ben ongeveer halverwege Small Fry, het boek dat Lisa Brennan-Jobs schreef over haar vader Steve Jobs en ik heb er een beetje genoeg van. Jobs heeft zijn dochter jaren niet – officieel – willen erkennen, maar daar heeft Lisa inmiddels vrede mee. Ze heeft er wel een boek over geschreven, een boek dat me een steeds ongemakkelijker gevoel geeft.

Aan Steve Jobs hebben we – onder andere – de Mac, de iPhone en de iPad te danken. Je zou hem de vader van personal computer kunnen noemen. Hij was ook de vader van Lisa, een kind dat hij niet wilde hebben en waarvan hij lange tijd ontkende dat hij de vader was. Hij noemde de voorloper van de Macintosh naar haar, hoewel hij dat tegenover haar (Lisa dus) altijd ontkende. Tegen anderen gaf hij toe dat het de naam van zijn dochter was.

DNA-test

Het boek gaat eigenlijk over een kind dat hunkert naar haar vader. De moeder van Lisa en Jobs zijn voordat ze geboren wordt al uitelkaar. Jobs ontkent Lisa’s bestaan, maar is dan weer wel en dan weer niet in haar leven. Hij koopt een huis voor Lisa’s moeder of een auto, vreemd allemaal voor iemand die zijn kind niet erkent. Lisa heeft wel regelmatig contact met Jobs, maar het blijft afstandelijk en je vraagt je regelmatig af: wat bezielt die man? Ook na een DNA-test, die aangaf dat hij de vader was, bleef hij dat ontkennen. De overheid moest hem ‘suen’ om er voor te zorgen dat hij voor Lisa alimentatie ging betalen.

Assepoester

Nu ik halverwege ben wil ik eigenlijk niet verder. De ergste dingen die hij deed of juist naliet heb ik al gelezen in de verschillende besprekingen van het boek. Neem de scène op een verjaardag van haar halfzusje Eve. Iemand vraagt wie Lisa is en Eve zegt: ‘Zij was het foutje van pappa’. Zo werd er dus over haar gedacht. Als ze dan eindelijk bij papa Steve mag wonen wordt ze een soort Assepoester die de afwas moet doen, want papa Steve verdomd het om de afwasmachine te maken. Als Steve gaat trouwen met de stiefmoeder van Lisa, mag ze mee naar de trouwerij. Ze mag mee naar een trouwerij waarvoor Steve en haar stiefmoeder zijn uitgenodigd. Ze koopt mooie kleren, maar eenmaal in het hotel blijkt ze alleen maar meegenomen als babysit voor haar kleine broertje.

Klootzak

Genoeg. Nu, halverwege het boek, weet ik het wel. Ik ben Jobs en zijn gedrag eigenlijk zat. Alles bij elkaar genomen was hij, naast de man die ons de Mac enzovoort gaf, een klootzak en een een engerd. En met Lisa krijg je medelijden. Het is niet dat het boek slecht geschreven is, integendeel, maar ik hoef het eigenlijk allemaal niet te weten. Dat Jobs een onaangename persoonlijk was, een klootzak, was genoegzaam bekend. Het boek is een aanvulling op de biografie van Isaacson, die Lisa voor zijn biografie over Jobs nooit gesproken had. Merkwaardig. Wil je meer over dit boek weten en lezen? Bij de New York Times is er een interview met Lisa en een boekbespreking. Als je daar niet genoeg aan hebt, kun je ‘Small Fry’ van Lisa Brennan-Jobs natuurlijk ook kopen.

Aanvulling 24 september 2018. Uiteindelijk las ik toch het boek uit. Ik schreef een aanvulling op bovenstaande boekbespreking. Die je je HIER lezen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.