Superresolutie in Lightroom Classic 10.3

Superresolutie in Lightroom Classic 10.3

Vorige week verscheen er een update van Lightroom Classic in de Creative Cloud-app: Lightroom Classic 10.3. Belangrijkste vernieuwingen zijn een Lightroom Classic versie voor de Apple M1-processor en Superresolutie in Lightroom Classic 10.3.

M1

Voor de gelukkigen onder ons die een recente Mac gebruiken met de Apple M1-processor is er nu ook voor Lightroom Classic ondersteuning voor dat snelheidsmonster. Of het veel snelheid oplevert, weet ik niet uit eigen ervaring, mijn iMac is van een paar jaar geleden. Bij Petapixel hebben ze wel een test gedaan: Lightroom Classic is Way Faster on Apple Silicon. Dat klinkt goed! Een ding werkt nog niet bij de M1-versie: tethering. Op dat moment valt Lightroom Classic terug op de versie voor de ‘oude’ Intel-processors.

Superresolutie

We schreven eerder over de Superresolutie voor Raw-bestanden die Adobe voor Camera Raw had ontwikkeld. Met Superresolutie kun je de resolutie van een foto 4 maal zo hoog maken. Dat zat dus eerst alleen in Adobe Camera Raw en je moest een uitstapje maken vanaf Lightroom Classic naar Photoshop om gebruik te kunnen maken van die hoge resolutie. Dat is nu niet meer nodig: ook in Lightroom Classic kun je je Raw-bestanden omzetten naar die 4 maal zo hoge resolutie. Het werkt eenvoudig:

Kies voor Verbeteren uit het menu Foto.
  1. Rechtsklik op de foto waarvan je de resolutie wilt vergroten en kies voor Verbeteren. (Of kies uit het menu Foto voor Verbeteren.)
  2. Je krijgt een scherm te zien waarin je kunt kijken of de foto er beter van wordt. Klik vervolgens op Verbeteren. Lightroom maakt een nieuwe versie van de foto in het DNG-formaat met een 4 keer zo hoge resolutie.
Superresolutie in Lightroom Classic 10.3
Klik op Verbeteren voor het in gang zetten van de Superresolutie.

Nieuwe Voorinstellingen

Adobe heeft ook een stel nieuwe Voorinstellingen toegevoegd. Voorinstellingen voor Portretten met lichte, gemiddelde en donkere huidskleur, Voorinstellingen met als thema Reizen en verschillende Stijlen: filmisch, futuristisch en vintage. Ik zou zeggen: probeer ze uit.

Lightroom (cloud-versie)

Bewerken in Teamverband.

In die nieuwe versie van Lightroom in de cloud vind je ook de Superresolutie en die nieuwe Voorinstellingen. Het heeft echter nog een leuke extra toevoeging gekregen: Bewerken in teamverband. Met die nieuwe mogelijkheid kun je iemand anders vragen om zijn of haar bewerkingen op een foto toe te passen. Dat lijkt me leuk om ook in Lightroom Classic te kunnen gebruiken. Nu ja, het zal wel een typisch ding voor ‘de cloud’ zijn en uiteindelijk niet beschikbaar komen in de Classic-versie. 

Al met al geen spectaculaire update. Ik zit echt niet op die nieuwe Voorinstellingen te wachten. Ik vind er eigenlijk geen eentje mooi, ik vind ze eerder lelijk. Maar misschien ben jij dol op dit soort ‘filters’. Even goede vrienden…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.