Tips voor de Windows Verkenner

De Windows Verkenner is ongetwijfeld een van de meest gebruikte Windows-tools. Vandaar dat we een paar minder bekende zaken op een rijtje zetten!

De Windows Verkenner is de standaard bestandsbeheerder in Windows. Je kunt er flink wat dingen mee doen, maar het is niet altijd even praktisch. Zo zie je bijvoorbeeld bij een flink aantal geopende Verkenner-vensters, dat als er één crasht, de rest ook crasht. Heel vervelend, en ook onlogisch. Maar het heeft te maken met ’t feit dat Windows standaard alle Verkenner-vensters onder een enkel proces laat draaien. Gaat er in een venster iets mis, dan betekent dit dat het onderliggende proces is gecrasht. Dág Verkenner-vensters! Je kunt die ellende heel eenvoudig voorkomen. Start de Verkenner en klik op de tab Beeld, gevolgd door een klik op Opties (helemaal rechts).

Elke sessie een afzonderlijk proces

In het geopende venster Mapopties klik je op het tabblad Weergave. Schakel vervolgens de optie Mapvensters in een afzonderlijk proces openen in. Nu je hier toch bent, zet dan ook meteen de optie Extensies voor bekende bestandstypen verbergen uit. Daarmee bereik je dat de bestandsextensie van een bestand in de Verkenner (bijvoorbeeld .zip of exe) áltijd zichtbaar is. Uit veiligheidsoogpunt geen slechte gedachte! Waarom beide opties niet standaard als hier aanbevolen staan ingesteld is vreemd. Hoe dan ook, na een klik op OK beschikt u over een stabielere Verkenner die bovendien ook alle bestandsextensies standaard laat zien. Blijf overigens bij voorkeur af van alle overige beschikbare opties, tenzij je heel precies weet waar je mee bezig bent!

Zet bij de Verkenner de optie om het programma in afzonderlijke processen te openen aan
Zet bij de Verkenner de optie om het programma in afzonderlijke processen te openen aan

Selectievakjes

Voor de liefhebbers die niet verzot zijn op Control-klikken voor het selecteren van meerdere bestanden en (of) mappen is er – nog altijd op het tabblad Beeld in de Verkenner de optie Selectievakjes voor Item. Inschakelen levert u selectievakjes op, altijd handig. En mocht je eens willen zien of er op een USB-stick of waar dan ook nog verborgen bestanden aanwezig zijn, schakel dan de optie Verborgen item eens in. In principe is het beter om dit uit te laten; bestanden zijn vaak verborgen om te voorkomen dat je ze per ongeluk wist. Maar als je eens een keer iets niet helemaal vertrouwt, kan het onthullen van stiekem verstopte bestanden uitkomst bieden.

Meer tips en trucs voor en over Windows? Die vind je HIER op dit blog.

Het ExpertHandboek Windows 10, auteurs: Peter Doolaard, Peter Kassenaar, Michiel de Rond, Ronald Smit en Bob van Duuren

Nog véél meer kennis vergaren over Windows 10? Lees dan het ExpertHandboek Windows 10, auteurs: Peter Doolaard, Peter Kassenaar, Michiel de Rond, Ronald Smit en Bob van Duuren eens. En voel u na consumptie van dit boek daadwerkelijk een expert!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.