TuneIn (Pro), onmisbaar voor webradio

TuneIn is zo ongeveer de standaard op het vlak van streaming radiom ofwel internetradio. Je treft de dienst niet alleen aan op diverse hardwareproducten, maar ook als app.

Hoewel we tegenwoordig steeds meer naar streamingdiensten als Spotify, Tidal en soortgelijken luisteren, komt de aloude radio nog altijd wel eens van pas. In geval van actualiteiten bijvoorbeeld, maar ook als achtergrondje voor een werk- of hobbydag. Er zijn – zeker als je wereldwijd kijkt – meer dan genoeg radiostations te vinden die ook of exclusief via internet uitzenden. Tegelijkertijd zie je steeds minder mobieltjes (en zeker tablets) met een FM-radio aan boord. Om het over DAB+ – de nieuwe digitale radio – maar helemaal niet te hebben. Op een tunerloos apparaat zit je dus zonder meer vast aan webradio. Een uitstekende app om virtuele radiostations mee te ‘ontvangen’ is zonder meer TuneIn. De dienst is onder meer bekend van streaming radio’s (in hardwarevorm) of streaming media spelers van de betere audiomerken. En ook als app draait het al een hele tijd mee.

Makkelijk ‘afstemmen’ op een zender

Groot voordeel van TuneIn is dat al het uitzoekwerk qua beschikbare streams al voor je gedaan is. Je hoeft dus niet ‘handmatig’ op zoek naar het IP-adres van een stream. Nee, binnen TuneIn is alles al keurig voor je uitgezocht, netjes onderverdeeld in categorieën, regio’s enzovoort. De app is in gratis en betaalde vorm verkrijgbaar, waarbij de gratis app TuneIN: NFL Radio heet. Deze is verder voorzien van advertenties. Vind je dat vervelend, dan is er ook de betaalde versie, TuneIn Pro geheten. Kost rond een tientje. Niet heel goedkoop dus, maar anderzijds: een goede radio kost een stukje meer. Wij gebruiken al jaren TuneIn Pro naar volle tevredenheid. Enig minpuntje dat we kunnen bedenken is dat er tegenwoordig ook in die betaalde versie een prominente ‘advertentie’ verschijnt voor een abonnementdienst met nog meer mogelijkheden. Definitief wegdrukken hiervan gaat niet. En de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het abonnement a €9,99 per maand niet echt interessant is qua aanbod. Je krijgt dan onder meer live verslagen van NFL, MLB, NBA en NHL wedstrijden, allen Amerikaans dus en van sporten die hier niet erg leven. Ook is er een soort van muziekstreamingdienst, maar Spotify is dan een stuk interessanter en kost hetzelfde. Lekker links laten liggen dus.

Zoeken en luisteren

In dit voorbeeld kijken we even naar de iOS-versie, maar TuneIn (Pro) is natuurlijk ook voor Android beschikbaar. Om een radiostation te zoeken tik je op de knop Browse, in de balk onderin beeld. Wil je bijvoorbeeld snel radiostations van Nederlandse bodem vinden, dan tik je op Op locatie, dan Europa en tot slot Nederland. Tik vervolgens op een radiostation van je gading, gevolgd door een tik op de afspeelknop en luisteren maar. Of zoek nog even verder door op een van de beschikbare regio’s te klikken, waarna je nog weer meer stations te zien krijgt. Bevalt een station je en wil je dat voortaan snel kunnen beanderen, klik dan op het hartje voor Volg. Voortaan staat het station dan bij je Favorites (onderin beeld te vinden). Gebruik je overigens de Pro-versie van TuneIn, dan kun je ook radio opnemen. Vreemd genoeg zijn de opnamen niet te exporteren naar bijvoorbeeld een mp3tje, dat schijnt in verband met rechten niet te mogen. Laat je daardoor ook niet afschrikken: koppel je smartphone of tablet met een audiokabeltje aan je pc en maak met een programma als Audacity alsnog een kopie. Niet ideaal, maar het kán dus.

Meer weten over het installeren en gebruiken van apps onder Android? Lees dan het boek Ontdek de Android Phone, zesde editie, van Joris de Sutter.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

2 gedachten over “TuneIn (Pro), onmisbaar voor webradio”

  1. Tunein belazerd de boel, die ene maand gratis was niet expliciet aangegeven er stond nergens een bedrag en dat het premium was ook niet.Na een maand is er 109.99 afgeschreven, voor een jaar.
    Schandalig

    1. Hm, daar heb ik nooit last van gehad. Waarschijnlijk ben je akkoord gegaan met een in-app abonnement voor live volgen van de Amerikaanse honkbalcompetitie (daar geven ze soms een melding van). Voor de rest gebruik ik TuneIn al vele, vele jaren zonder problemen. Check maar eens of je bij je lopende app-abonnementen ergens iets van TuneIn hebt staan…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.