Updates van Lightroom: let op met macOS Sierra!

De zomer is voorbij, iedereen terug van vakantie: softwareontwikkelaars, kom maar op met die updates! Gisteren kon je voor het eerst de definitieve versie van macOS Sierra downloaden en installeren. Gelijktijdig was er een update van Lightroom 6/CC: van versie 2015.6 naar 2015.7. Voordat je haastig eerst Sierra installeert en later pas de nieuwe Lightroom: doe het in de omgekeerde volgorde. Oudere versies van Lightroom zijn niet erg compatibel met Sierra…

Vanaf gisteren kon je een nieuwe versie van Lightroom downloaden. Naast ondersteuning voor nieuwe camera’s zoals de Canon 5D mark IV (waarbij In Lightroom nog niet de dual pixeltechnologie van deze camera wordt ondersteund) zijn er een aantal nieuwe mogelijkheden.

macOS Sierra

Voordat je de update naar macOS Sierra doet, raadt Adobe aan om eerst de update naar deze laatste versie van Lightroom te doen. Om Lightroom 2015.7 te draaien heb je minimaal op de Mac MacOS 10.10 nodig. Oudere versies van Lightroom, dus 2015.6 en lager, ook LR versie 5, 4 enzovoort, draaien raar onder Sierra. Updaten dus eerst naar Lightroom CC 2015.7 of Lightroom 6.7 vóór de update naar Sierra.

Werken met Smart Previews

De Smart Previews werden door het Lightroomteam bedacht om – ook als de externe harde schijf waarop de originele Raw-bestanden staan was afgekoppeld – nog in de ontwikkelmodule met een Raw-bestand te kunnen werken. Het werken met die Smart Previews is vaak sneller dan het werken met originele bestanden, omdat de Smart Previews als bestand een stuk kleiner zijn. De nieuwe mogelijkheid in de Preferences (Voorkeuren, tabblad Performance) Use Smart Previews instead of Original for Image editing maakt het mogelijk om altijd aan het werk te gaan met de lichte bestanden van de Smart Previews. Heel handig als je bestanden op een trage schijf staan.

De Preferences in Lightroom, tabblad Performance, voor het kiezen voor het werken met Smart Previews.
De Preferences in Lightroom, tabblad Performance, voor het kiezen voor het werken met Smart Previews.

Adobe Stock

Als je je foto’s wilt verkopen via Adobe Stock is er nu een nieuwe Service voor Publiceren: Adobe Stock. Als je je hebt aangemeld voor Adobe Stock, dan kun je vanaf nu vanuit Lightroom rechtstreeks je foto’s er naartoe sturen

Synchroniseren met Lr Mobile

In het tabblad Catalog vind je nu All Synced Photographs. Als je daar foto’s uit je Lightroom Catalogus in sleept, worden ze automatisch met je mobiele apparaten en online gesynchroniseerd. Je hoeft dus niet meer apart een Collection (Verzameling) aan te maken voor Lightroom Mobile.

Bij het tabblad Catalog vind je nu 'All synced photographs'.
Bij het tabblad Catalog vind je nu ‘All synced photographs’.

Alle info over de update is zoals gebruikelijk te vinden in het Lightroom Journal. Bij de LightroomQueen vind je een informatieve blogpost over de compatibiliteit van Lightroom met macOS Sierra en HIER vind je informatie over diezelfde compatibiliteit bij Adobe. Natuurlijk is de update van Lightroom CC/6 2015.7 ook beschikbaar voor Windows. Je hoeft niet eerst de de zomerupdate van Windows 10 te installeren voordat je er mee aan het werk kunt…


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.