Auteur Dirkjan van Ittersum schreef het boek Facebook voor senioren. Hij laat u in dit boek kennismaken met Facebook. U maakt zich de mogelijkheden van Facebook snel eigen. Besproken worden: een profiel maken, vrienden toevoegen, berichten plaatsen, instellingen aanpassen, games, pagina’s maken, groepen, evenementen en apps voor smartphone en tablet gebruiken. Geschreven in helder Nederlands en voorzien van vele afbeeldingen.
Voor Computer Creatief schreef hij een gastblog over de privacyinstellingen van Facebook.
Het boek is tot en met 27 september te bestellen voor de speciale actieprijs van €20,-. Daarna kost het boek €24,95. (H.F.)
Facebook is uitgegroeid tot een internetgrootmacht van de eerste orde. Op dit moment hebben 9,6 miljoen Nederlanders een account. Hoewel de groei er onder jongeren een beetje uit is, stijgt het aantal oudere gebruikers wel. In het boek PC Senior: Facebook voor senioren wordt de werking van de site uitgelegd. Daarbij is ook aandacht voor het beschermen van de privacy.
Onder gebruikers van Facebook leeft veel onduidelijkheid. Wie kunnen mijn berichten precies zien? Is mijn persoonlijke informatie wel afgeschermd? Wat weten adverteerders over mij? Het zijn slechts enkele vragen die opduiken bij gesprekken over Facebook. Ondanks die twijfels gebruiken we de site veelvuldig; blijkbaar doet Facebook iets goed. Om te voorkomen dat u teveel informatie prijsgeeft, kan het geen kwaad af en toe de instellingen langs te lopen.
In het verleden heeft Facebook flinke kritiek gekregen dat de privacyinstellingen standaard zo ingesteld stonden dat er teveel werd gedeeld. Bovendien vonden veel mensen het wijzigen van de instellingen onduidelijk. Hoewel het soms nog steeds even zoeken is, heeft Facebook de laatste tijd wel verbeteringen doorgevoerd. Het belangrijkste zijn wel de ‘privacysnelkoppelingen’ die vanaf iedere pagina te bereiken zijn. Daarmee zijn snel de belangrijkste zaken te regelen.
Na het inloggen op Facebook zijn deze privacysnelkoppelingen te vinden door op het icoontje van een hangslot met drie streepjes te klikken (rechtsboven). Er zijn vier linkjes:
- Privacycontrole
- Wie kan mijn inhoud zien?
- Wie kan contact met me opnemen?
- Hoe zorg ik dat niemand me lastig valt?
Privacycontrole
Dit is het belangrijkste onderdeel om de privacy op orde te zetten. Allereerst kunt u hier regelen wie uw (toekomstige) berichten kunnen zien. Wilt u heel de wereld deelgenoot maken van uw avonturen of is het voldoende dat alleen uw Facebookvrienden berichten kunnen lezen? In het laatste geval kiest u in onderstaande afbeeldingen voor ‘Vrienden’. ***FB Privacycontrole.jpg
Klik daarna op Volgende en bekijk welke apps er zijn gekoppeld aan Facebook. Per app kunt u instellen of zichtbaar is dat u deze app gebruikt. Belangrijker: via het kruisje helemaal rechts kunt u apps verwijderen. Doe dit voor alle apps die u niet (meer) gebruikt. Er is ook een link naar ‘appinstellingen’. Als u daarop klikt, opent een nieuwe tab. Dan kunt u instellen dat apps niet teveel gegevens over u en uw vrienden buitmaken.
We werken de privacycontrole verder af: na het onderdeel Apps klikt u op Volgende om te controleren wie er bij uw profielinformatie kan. In de meeste gevallen kunt u hier kiezen voor ‘Alleen ik’ of ‘Vrienden’. Niet heel de wereld hoeft uw telefoonnummer of e-mailadres te weten. Klik tot slot op Voltooien en daarna Sluiten.
Daarmee is het onderdeel Privacycontrole afgerond, maar in de eerste afbeelding zagen we dat er nog meer snelkoppelingen zijn, namelijk:
Wie kan mijn inhoud zien?
Dit onderdeel dubbelt met wat we net al hebben ingesteld, namelijk wie uw toekomstige berichten mogen zien. U vindt hier dus de instelling terug die u net hebt gekozen. Overigens is hier ook een link te vinden naar het Activiteitlogboek met een overzicht van alles wat u ooit deed op Facebook. En verder is er het linkje ‘Weergeven als’. Daarmee is het mogelijk om uw Facebook-profiel door de ogen van iemand anders te bekijken. Handig om te checken wat anderen over u te weten kunnen komen.
Wie kan contact met me opnemen?
Als u teveel vriendschapsverzoeken krijgt, kunt u hier de instelling wijzigen van ‘Iedereen’ in ‘Vrienden van vrienden’. Zo kunnen alleen nog vrienden van uw Facebookvrienden een verzoek doen om met u bevriend te raken op Facebook.
Hoe zorg ik dat niemand me lastig valt?
Als u last hebt van mensen op Facebook kunt u ze hier blokkeren. Vul hier de naam of het e-mailadres in van de overlastgever. Na een klik op ‘Blokkeren’ verschijnt er een venster waarin u de juiste persoon selecteert. Voortaan zal deze persoon u niet meer kunnen bereiken.
De belangrijkste instellingen zijn hiermee in orde, maar er valt veel meer te regelen. Bijvoorbeeld het beperken van gepersonaliseerde reclames. Of het beperken van de toegang tot eerder geplaatste berichten. Hiervoor moet u dieper het instellingenmenu in. Dit onderdeel is te vinden via het kleine pijltje rechtsboven (te zien in de eerste afbeelding). Klik daarop en kies ‘Instellingen’. U komt dan in een scherm waar talloze zaken zijn te regelen. Voor een kort blog als deze voert het te ver om al deze onderdelen te bespreken. In het boek PC Senior: Facebook voor senioren hebben we er uitgebreid de ruimte voor, inclusief heldere schermafbeeldingen.
Mooie write-up. Helaas zijn er zeer weinig consumenten bewust van hoeveel informatie ze via sociale media en smartphones te grabbelen leggen. De “NSA” en dergelijken, zijn maar 1 kan van het verhaal. Wat naar mening een veel groter risico vormt, is de mate waarin men zich op die manier kwetsbaar maakt voor sociale engineering en identiteitsdiefstal…
Hier nog meer tips voor privacy op facebook
dat is van de consumentenbond