Vanaf je spiegelreflex – via Lightroom – naar Google Foto’s

Google Foto’s slaat – als je dat wilt – gratis en voor niks al je foto’s op. Vanaf je mobieltje kan dat automatisch, vanaf je spiegelreflex of systeemcamera zul je op je desktop computer zelf wat moeten instellen voordat je foto’s bij Google Foto’s aankomen. Hoe dat handig en snel vanuit Lightroom kan, leggen we uit in deze blogpost.

Met je spiegelreflexcamera schiet je meestal in Raw. Die foto’s haal je binnen in Lightroom en daarin worden ze bewerkt. Ik zou die foto’s ook graag in Google Foto’s willen hebben, om ze makkelijk te kunnen delen bijvoorbeeld met een Gedeeld Album, of om ze altijd bij de hand te hebben op je tablet of mobiele telefoon. Natuurlijk kun je je Raw-bestanden ook in Google Foto’s bewaren, maar dat heeft twee nadelen:

  1. Je zult die Raw-bestanden moeten bewaren in je Google Drive, dat kost opslag en je gratis 15 gig van je Google Drive is zo vol. Als je daarmee door wilt gaan zul je extra opslag moeten kopen.
  2. De bewerkingen die je in Lightroom aan je foto’s hebt gedaan zitten niet in het Raw-bestand zelf, maar opgeslagen in de Lightroom-catalogus. Ze zijn in Google Foto’s pas zichtbaar als je er bijvoorbeeld een jpeg van hebt gemaakt. Google Foto’s kan wel een jpeg van je Raw-bestanden maken, maar dan zonder de aanpassingen die je hebt gedaan in Lightroom.

Kortom: de foto’s die je bij Google Foto’s wilt opslaan (in de ongelimiteerde gratis opslag) zijn de jpeg’s die je na bewerking in Lightroom kunt exporteren: die hebben wel alle bewerkingen in zich.

Google Foto’s desktop uploader

Om foto’s vanaf je desktop-computer naar Google Foto’s te krijgen, heb je de Desktop Uploader nodig. Die kun je vanaf HIER downloaden naar je computer. Na installatie zul je moeten inloggen met je Google-account en zo de verbinding leggen met Google Foto’s. Als de applicatie in de achtergrond draait zullen de foto’s van bijvoorbeeld je camera en geheugenkaartje automatisch worden getransporteerd naar de servers van Google. Dat wil je niet, die foto’s moeten eerst nog in Lightroom bewerkt worden. Je zult in de Instellingen van de Desktop Uploader eerst wat aanpassingen moeten doen. Bij Windows is de Desktop Uploader rechts onderin de taakbalk te vinden. Bij Mac OS X rechtsboven in de menu’s.

  1. Kies voor Settings bij de Desktop Uploader.
  2. Bij de Settings vink je bij Backup Sources Camera’s & memory cards uit.
  3. Bij Desktop folders voeg je een folder toe. Maak bijvoorbeeld een nieuwe folder aan met de naam GoogleFoto en zet die ergens op je desktop-computer. Op de desktop bijvoorbeeld (het bureaublad) of in de map Afbeeldingen.
  4. Bij Photo size kies je voor High quality. Klik OK.
Settings bij de desktop uploader van Google Foto's.
Settings bij de desktop uploader van Google Foto’s.

De Desktop Uploader van Google Foto’s staat nu zo ingesteld dat de foto’s die in dat nieuwe mapje – GoogleFoto – worden gestopt, automatisch naar Google Foto’s worden geüpload.

Exporteren vanuit Lightroom

Je hebt je Raw-bestanden bewerkt in Lightroom en nu moeten ze naar Google Foto’s. In Lightroom maak je een keer een Export-instellingen die je vanaf dat moment altijd voor je export naar Google Foto’s gaat gebruiken. Dat werkt als volgt:

  1. Kies uit het File-menu voor Export.
  2. In dit dialoogvenster stel je bij Export Location in dat de foto’s naar een  Specific Folder moeten worden geëxporteerd: de folder GoogleFoto.
  3. Kies bij File Settings voor jpeg en sRGB en hou de kwaliteit zo hoog mogelijk. Bijvoorbeeld 100 of 90%.
  4. Bij Image Sizing verander je niets aan de instellingen. Ook als je foto’s na export groter zijn dan 16 megapixel, zal de Desktop Uploader van Google ze aanpassen naar de maximale grootte bij Google Foto’s. Een panorama dat is samengesteld uit bijvoorbeeld 3 foto’s wordt uiteindelijk teruggebracht tot de maximale grootte van 16 megapixel.
  5. Kies bij Sharpening voor matige verscherping, bijvoorbeeld Matte Paper, Low. Je kunt het ook uit laten staan en later in Google Foto’s zelf verscherpen.
  6. In de linker balk van dit venster kies je voor Add om deze exporteer-instelling vast te leggen. Geef hem een duidelijke naam, zodat je hem later kunt terugvinden.
Exporteer vanuit Lightroom naar een voorgedefinieerde map.
Exporteer vanuit Lightroom naar een voorgedefinieerde map.
export-settings-lightroom
Instellingen voor bestandsformaat, kleurruimte, compressie, grootte en verscherping.

Als je al foto’s had geselecteerd, klik je nu op Export. De foto’s worden naar de map GoogleFoto geëxporteerd en van daaruit automatisch naar Google Foto’s.

Dat was het. Vanaf nu kies je telkens als je klaar bent met het bewerken van je foto’s in Lightroom voor deze export-instelling en heb je er geen omkijken meer naar. Hoewel… Vergeet niet de map met geëxporteerde foto’s af en toe te legen. Voor je het weet bevat deze map – GoogleFoto – ineens honderden foto’s, die alleen maar schijfruimte in beslag nemen. Je hebt ze niet meer nodig, ze zijn al opgeslagen bij Google.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.