Beveiligingen

Verborgen beveiligingen, hardware aan banden

Je realiseert het je hoogstwaarschijnlijk niet, maar veel hardware is stevig dichtgetimmerd. En je kunt er een hoop dingen niet mee om de simpele reden dat het niet mag. Verborgen beveiligingen leggen je aan banden.

Alweer flink wat jaren zagen overheden een horrorscenario ineens waarheid worden. Printers en scanners werden zo goed, dat scannen en printen van papiergeld in een handomdraai geregeld was. En dat in een dusdanige kwaliteit dat er zo op het oog geen verschil tussen origineel en kopie was te zien. In plaats van bankbiljetten van andere meer geavanceerde echtheidskenmerken te voorzien die niet via de scanner-printer te reproduceren waren, bedacht vadertje staat een nieuwe wet. Waarin stond dat scanners geen geld meer mogen scannen. En dat – in dit geval met name – de ‘gewraakte’ kleurenlaserprinters een nagenoeg onzichtbaar patroon van gele micro-stipjes op elke geprinte pagina plaatsten. Daarmee was die afdruk altijd naar een specifieke printer te herleiden. En inderdaad: probeer tegenwoordig maar eens een Eurobriefje te scannen: dat lukt je alleen nog op een antieke pc met even antieke scanner. Geen enkele moderne scanner staat het nog toe en blokkeert met een waarschuwing. Dat geldt ook voor multifunctionals, kopieermachines en meer.

Altijd achterhaalbaar

Het vervelende is dat de gele stippen-truc er onder het mom van kopieerangst doorheen is gedrukt, maar er vooral voor zorgt dat elk document dat met een kleurenlaser is afgedrukt altijd feilloos te herleiden is naar een specifieke printer. In de stippencode zit namelijk onder meer het serienummer verwerkt, alsmede typenummer, afdruktijd- en datum en wie weet wat nog meer. Er zijn maar weinig gebruikers die zich realiseren dat elke brief die ze anoniem willen versturen, eenvoudig herleidbaar is. Ook anoniem een plakkaat om te demonstreren tegen het een of ander leidt in theorie naar de ‘dader’. De techniek kan ook gebruikt (misbruikt?) worden voor het achterhalen van activisten, politici, klokkenluiders enzovoorts. De tijd dat een volgetikt A4’tje nagenoeg anoniemiteit garandeerde (mits je niet je eigen maar een typemachine elders gebruikte) is alweer een hele tijd voorbij.

Beveiligingen
De verstopte stippen van een kleurenlaser-afdruk zijn eenvoudig zichtbaar te maken met een UV-lampje. Ook scannen van de afdruk en wat spelen met de kleurinstellingen in een fotobewerker haalt ze genadeloos boven water (bron afbeelding: https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:HP_Color_Laserjet_3700_schutz_g.jpg)

 

Veranonimiseren

Het vervelende is dat er inmiddels meer dan genoeg kenmerken in briefgeld te vinden zijn die niet reproduceerbaar zijn met een scanner en (of) printer. Denk aan transparante onderdelen, watermerken, reflecterende friemeltjes in het papier, hologrammen en meer. Daarmee wordt de beveiliging feitelijk ietwat overbodig. Maar, omdat de tracking code (zoals de stippencode officieel heet) best praktisch is voor opsporingsdiensten wordt hij toch in ere gehouden. Ten koste van jouw privacy. Een optie kan zijn om als je een brief geprint op een kleurenlaser écht anoniem wilt versturen, deze eerst te kopiëren op een standaard zwart-wit kopieermachine bij de supermarkt om de hoek. Daarmee verdwijnen de gele stippen gegarandeerd. Al was het maar omdat het geen kleurencopier is. Of gebruik voor erg gevoelige informatie een standaard zwart-wit laserprinter, liefst een exemplaar dat alweer wat op leeftijd is. Inkjetprinters printen de gele stippen waarschijnlijk niet, maar mogelijk worden daar andere trucs ingezet.

Vuescan

Blijft over het scannen van bankbiljetten. In veel gevallen blijkt dit vooralsnog vooral een limitering in de driversoftware te zijn. Door gebruik te maken van VueScan – een tool die veel meer mogelijkheden biedt dan de standaard scannerdriver en bovendien ook oude scanners ondersteunt waar geen drivers meer voor zijn – lukt het vaak nog wel om bankbiljetten te scannen. Alleen: dan zijn de gemaakte scans vervolgens veelal niet meer te openen in allerlei fotobewerkers. Je krijgt dan een melding te zien dat het verboden is om gescand briefgeld te openen en bewerken. Erg flauw natuurlijk, zeker als je bijvoorbeeld (ouder) geld verzamelt of gewoon een leuke compositiefoto voor de cover van een vakantie-album wilt maken. Probeer in dat geval zeker even een open source fotobewerker (Gimp is er eentje van). Ook schijnt het soms te helpen om een gescand briefje (als dat dus al lukt…) eerst als pdf te bewaren en vervolgens te importeren in iets als Photoshop.

Dág privacy

Zo zie je maar: op de achtergrond word je steeds meer aan banden gelegd betreffende wat je wel en niet met je eigen hardware mag doen. Steeds  meer verborgen beveiligingen slaan op tilt bij allerlei handelingen. Het leidt tot irritatie bij grafische pro’s, want soms willen die een bankbiljet in een foto bewerken, wat dan niet kan. Niet iedereen die een foto of een scan van een bankbiljet in een fotobewerker opent is immers een potentiële crimineel, verre van dat. Stiekeme stippen en meer maken jou als gebruiker van computergerelateerde apparatuur steeds kwetsbaarder en steeds minder anoniem. En da’s een slechte zaak.

BeveiligingenMeer weten over privacy? Lees dan het boek Veilig online van Hans Frederiks en Ronald Smit eens. Bomvol wetenswaardigheden en tips over hoe je je privacy zo goed mogelijk behoudt tijdens je online-avonturen. En ook het nauw gerelateerde thema veiligheid komt vanzelfsprekend ruimschoots aan bod.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.