Onavo Protect van Facebook verzamelt data, precies het tegenovergestelde van wat de app belooft (bron afbeelding: https://pixabay.com/nl/wolf-in-schaapskleren-wolf-schapen-2577813/)

Vermijd Onavo Protect

De app Onavo Protect van Facebook pretendeert een app te zijn die via een versleutelde VPN-verbinding je online dataverkeer beschermt tegen meelezers. Het tegendeel blijkt waar.

Vijf jaar geleden kocht Facebook de Israëlische startup Onava. Het was een bedrijf dat zich focuste op analyse van mobiele data. Destijds werd daar niet heel vreemd van opgekeken. Data-analyse voor een bedrijf als Facebook is immers niet vreemd. Ook niet omdat toen het idee van Zuckerberg betreffende het overal op de wereld beschikbaar brengen van internet speelde. Data-analyse komt daarbij prima van pas om deze zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Anno 2018 blijken de doelstellingen van Onavo annex Facebook toch wat meer sinister. De Consumentenbond waarschuwt inmiddels al tegen het gebruik van een Onavo-app die via VPN gebruikers bescherming tegen meelezers tijdens internetsessies belooft. Feitelijk blijkt de app precies het tegenovergestelde waar te maken.

Wolf in schaapskleren

Een VPN-provider is een dienst die je een versleutelde verbinding verzorgt van jouw apparaat naar het toegangspunt van die provider. Vervolgens wordt al je internetverkeer doorgesluisd naar een server in een (meestal) land en locatie naar keuze. Je krijgt daarmee ook meteen een ander IP-adres. Heeft als voordeel dat je bijvoorbeeld de live streams van Nederlandse tv-zenders op de camping in Frankrijk kunt kijken. Of dat je een flink stuk veiliger bent bij gebruik van openbare wifi-hotspots. Onavo protect lijkt min of meer hetzelfde te beloven, maar blijkt een wolf in schaapskleren. De app verzamelt namelijk vol enthousiasme al je internetgegevens en stuurt die door naar Facebook. Feitelijk dus precies het tegenovergestelde van wat er wordt beloofd.

Vanuit Facebook-app gepromoot

Nog triester wordt het als je bedenkt dat Onavo Protect actief gepromoot wordt in de Facebook-app. Althans, dat beweert de net genoemde Consumentenbond, maar wij zagen deze optie (nog?) niet in onze Facebook-app. Niet helemaal vreemd, want zoals we op deze pagina van Techcrunch kunnen lezen krijgen inderdaad niet álle bezoekers de optie te zien. Wie wel en wie niet en vooral in welke landen de optie gepromoot wordt is niet duidelijk. Mocht je in de instellingen van de Facebook-app echter een optie onder de naam Bescherming of iets dergelijks tegenkomen, vermijd deze dan vooral. Hier schuilt namelijk Onavo achter.

Betere alternatieven in overvloed

Wil je een VPN-provider gebruiken om je dataverkeer te versleutelen en daarbij ook nog meteen een ander IP-adres verkrijgen dan zijn er meer dan genoeg andere wel betrouwbare VPN-providers. Check bijvoorbeeld VPN Unlimited, NordVPN of PureVPN eHet boek PC Senior: Facebook voor seniorenens.

Meer weten over Facebook? Lees het boek PC Senior: Facebook voor senioren van Dirkjan van Ittersum.

Een gedachte over “Vermijd Onavo Protect”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.