Vernieuwingen in Photoshop CC 2015

Alweer een week geleden verscheen er in je paneeltje van Creative Cloud een update van Photoshop CC, de 2015.1 release. Het is regelmatig een wonder dat ik die updates tegenkom, want vaak verschijnt er slechts een groot wit vlak met niets erin, als ik in de menubalk op het Creative Cloud-icoontje klik. Een herstart van mijn iMac – die draait onder El Capitan – lost het probleem vaak wel op, maar soms ook weer niet. Adobe of Apple? Los het op!

De update van Photoshop CC 2015.1 heeft een aantal veranderingen. Als je opzoek bent naar vernieuwingen voor fotografische toepassingen, dan is er weinig tot niets te vinden. De veranderingen zijn op het gebied van de Interface, de Tekengebieden (Art Boards) en de manier waarop je bestanden exporteert. Oh, herinner je nog het Olieverf-filter (Oil Paint) van vroeger? Dat zit er ook weer in. 

Een leeg, wit vlak en geen update te zien...
Een leeg, wit vlak en geen update te zien…

Waterverf!

Eerst maar dat Olieverf-filter. Dat zit er weer in, maar bij mij is Oil Paint in het Filter-menu grijs, met andere woorden: ik kan het niet gebruiken. Even googlen op Oil Paint filter greyed out (Olieverf-filter is grijs) en daar vind ik meteen de oplossing: je dient in je voorkeuren de versnelling middels de grafische kaart aan te hebben staan. Daarnaast moet je een kaart hebben die OpenCl ondersteunt. De mijne kan dat niet. Dus geen olieverf-filter voor mij. Waterverf!

Helaas, geen OpenCL en dus geen Olieverf-filter.
Helaas, OpenCL is grijs, dus geen OpenCL en dus geen Olieverf-filter.

Interface

Afhankelijk van de instellingen in de voorkeuren krijg je nu, als je Photoshop hebt gestart, de ‘Start’ Workspace te zien en als je dat hebt ingesteld bij het openen van een bestand de ‘Recent Files’ Workspace. Je ziet dus je laatst bewerkte Photoshop-bestanden en je kunt Nieuw en Open klikken. Ook kun je met een naar je Libraries (Bibliotheken) en de Presets. In de Voorkeuren kun je dit dus aan en uitzetten.

De Start Interface in Photoshop CC 2015.1.
De Start Interface in Photoshop CC 2015.1.
Aan- en uitzetten van de 'Start' en 'Recent Files' Workspaces in de Voorkeuren.
Aan- en uitzetten van de ‘Start’ en ‘Recent Files’ Workspaces in de Voorkeuren.

Als je met een aanraakscherm werkt, zitten de tabs van de geopende bestanden waarop je wilt klikken soms wat dicht bij elkaar. Dat kun je wat wijder uit elkaar halen door Large Tabs aan te klikken.

Het aanpassen van de Gereedschapsbalk.
Het aanpassen van de Gereedschapsbalk.

Misschien zat je er al jaren op te wachten, misschien laat het je koud, maar je kunt nu de Toolbar (Gereedschapsbalk) in de Photoshop aanpassen.

Onderaan in de Toolbar zie je drie stipjes, als je daar rechts op klikt krijg je de mogelijkheid om de Toolbar naar eigen smaak aan te passen. Je kunt weinig gebruikte gereedschappen ‘verstoppen’, letters toewijzen aan een gereedschap dat je veel gebruikt enzovoort.

Quick Export en Export as

In Photoshop gebruik ik nog steeds Export for Web (cmd-alt-shift-s) om een foto of screendump naar bijvoorbeeld JPEG te bewaren. Er is nu een nieuwe mogelijkheid: Quick Export, die je kunt vinden in het File-menu. Standaard staat Quick Export op PNG, maar je kunt die keuze veranderen in JPEG, als je bij Export naar de Export Preferences gaat. Wil je, zoals bij Save for Web de grootte van het bestand aanpassen dan zul je moeten kiezen voor Export as (cmd-alt-shift-w). Dit geeft je dezelfde mogelijkheden als Save foto Web.

Julieanne Kost (Principal Digital Imaging Evangelist bij Adobe) heeft over al die vernieuwingen erg aardige filmpjes online gezet. Het Olieverf-filter vind je HIER, de Start en Recent-files Workspace en het aanpassen van de Gereedschapsbalk HIER, de vernieuwingen op het gebied van Tekengebieden HIER en Quick Export HIER.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.