VLOGGEN doe je omdat je het leuk vindt…

Voordat ik het boek Ontdek VLOGGEN! had gelezen, was mijn perceptie over vloggen en vloggers niet veel meer dan de treitervlogger, meisjes (excuses, dames) die over mode en make-up vloggen en jongens die over spelletjes, stoer doen en dingen waar ik niets over wil weten youtuben.
Nu ik het boek gelezen heb, klopt die indruk, maar tegelijkertijd zie ik ook in dat er meer is dan dat soort vloggen.

Vloggen is iemand met een selfie stick en oeverloos lullen, voor je camera gaan staan en vertellen wat je nu weer hebt gedaan. De kwebbelaars en de knollen dus. Tijdens het gesprek dat ik met auteur Bob Timroff had over dat soort vloggen, overtuigde hij me dat het achter je selfie stick aanlopen niet het enige is in de vlogwereld. Er zijn vlogs over 3D, vlogs waarin wordt uitgelegd hoe je photoshopt, hoe je je telefoon instelt, kortom er is meer in de vlogwereld dan waarvan mijn wijsheid droomde.

Je doet het zo!

Lange tijd verkeerde ik in de veronderstelling dat het boek Vloggen doe je zo! heette en dat het boek zich concentreerde op hoe je een vlog moet maken. Dat onderdeel is één hoofdstuk in het boek, er staat dus veel meer in. Het gaat ook over het ontdekken van vloggen – ik had tot voor kort nooit bewust een vlog bekeken – over de opkomst van YouTube, het uitbreiden van de mogelijkheden van je televisie en nog veel meer.

Het boek maakt je ook duidelijk waar je aan begint met een dagelijks vlog. Hoe bereid je je voor, wat voor apparatuur heb je nodig,waarmee film je, hoe optimaliseer je het geluid, wat is de software waarmee je je vlog monteert en – belangrijk – hoe krijg je volgers.

Ik raak er door geïnspireerd. Misschien moeten er ook wat vlogs op dit blog komen. Soms is het makkelijker iets in een filmpje te laten zien wat je wilt uitleggen. Een vlog kan ook een screenopname zijn, je hoeft niet per se in beeld achter je selfie stick.

33 tips

Het boek eindigt met 33 tips over vloggen en voor vloggers-in-spé. Tips over goede voorbereiding, het vinden van je eigen niche, over het vinden van een eigen stijl en nog meer van dat soort dingen. De belangrijkste tip van Bob? Doe het omdat je het leuk vindt. En gelijk heeft hij. Als je alleen maar denkt dat je je met je onderwerp rijk kunt vloggen, begin er dan niet aan. Vloggen is uiteindelijk ook hard werken en als je geen plezier in je werk hebt, hebben de kijkers van je vlog dat waarschijnlijk ook niet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.