TV kijken op vakantie is prima te doen (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Early_portable_tv.jpg)

TV kijken op de camping of elders onderweg

Ga je op vakantie, dan wil je misschien toch af en toe tv kijken. Dat kan, geheel portable en lichtgewicht.

Neem je een laptop, smartphone of tablet mee onderweg, dan is TV kijken daarmee mogelijk. Je kunt kiezen voor een of andere TV-app, maar in principe zijn daarmee de vaderlandse kanalen niet bekijken. Heeft alles te maken met uitzendrechten over de grenzen. Je kan een VPN-server inzetten met een Nederlands IP-adres, dat lost dit euvel vaak op. Maar het vreet data natuurlijk. Je kan er ook voor kiezen om simpelweg naar het lokale TV-aanbod via de ether te kijken. Zowel in Nederland als in het buitenland.

Zolang je in Europa blijft is in veel landen digitale televisie via de ether beschikbaar. Ook bekend als DVB-T, in Nederland onder de merknaam Digitenne beschikbaar. En daar waar in Nederland slechts de drie publieke netten plus een regionale omroep zonder betaling zijn te zien, is de keuze over de grens vaak een stuk groter. Nu beschikt de gemiddelde tablet of smartphone niet over een ingebouwde DVB-T ontvanger. Maar gelukkig zijn er meer dan genoeg ‘TV-sticks’ verkrijgbaar. Ze zijn er voor Android, iOS en de laptop draaiend op bijvoorbeeld Windows. Heel soms kom je zelfs combi-sticks tegen die zowel op de smartphone als op de laptop zijn te gebruiken.

Betere antenne

De sticks worden meestal geleverd met een simpele antenne. Sta je op bijvoorbeeld een camping die net wat verder weg is gesitueerd van de zendmast, dan zijn deze mini-antenne’s meestal niet toereikend. Een (overigens goedkope) compacte DVB-T actieve antenne biedt dan uitkomst. Actief betekent dat er een antenneversterker is ingebouwd, zodat ook zwakkere signalen goed opgepikt worden.

Portable TV

Verder zijn ook de aloude portable tv’s nog altijd verkrijgbaar. Meer portable dan ooit zelfs, want iets ter grootte en dikte van een tablet is natuurlijk wel heel eenvoudig mee te nemen. Vaak beschikken deze tv’tjes ook over de mogelijkheid tot het afspelen van muziek en films vanaf een USB-stick. Zelfs opnemen behoort regelmatig tot de mogelijkheden. Ook zijn ze meestal voorzien van een (bescheiden) accu, zodat stopcontactloos kijken mogelijk is. Check ook of er een adapter of kabel voor 12 Volt mee wordt geleverd. Ideaal voor boot of camper.

DVB-T2

Als u een stick of portable tv gaat kopen, controleer dan of deze DVB-T2 ondersteunt. Steeds meer landen stappen over op DVB-T2 waarmee onder meer Full HD-uitzendingen mogelijk zijn. Vanzelfsprekend kunnen toestellen en sticks die de nieuwe standaard ondersteunen ook overweg met het ‘oude’ DVB-T.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Een gedachte over “TV kijken op de camping of elders onderweg”

  1. Ik heb thuis een VPN op mijn router ingesteld en soms onderweg kijk ik weleens het journaal op NPO1 in bv Frankrijk. Dan hoef ik mijn schotel niet in te stellen. Maar wat bedoel je met dat het data vreet?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.