Zwart-witfoto’s automatisch omtoveren naar kleurenfoto’s

Kunstmatige intelligentie kan veel. Steeds meer eigenlijk. Het (Hij? Zij?) kan zien wat er op een foto staat. Het kan gezichten herkennen. Achtergronden bewust onscherp maken. Leren van heel veel foto’s over inhoud en waar de foto is genomen. En nu kun je dankzij kunstmatige intelligentie zwart-witfoto’s automatisch inkleuren.

Onderzoekers van UC Berkeley hebben een automatisch inkleuralgoritme bedacht, waarmee je, zonder dat je er verder omkijken naar hebt, een zwart-witfoto kunt inkleuren. Mooi bedacht, maar waarom eigenlijk? We fotograferen tegenwoordig allemaal in kleur en softwareontwikkelaars hebben allerlei mooie omzettingen bedacht om van kleur naar zwart-wit te gaan. Maar nu kan dat dus omgekeerd.

De meesters van de zwart-wit

Natuurlijk begrijp ik dat het niet gaat om foto’s die je eerst van kleur naar zwart-wit hebt omgezet en dan weer terug naar kleur. Hoewel, dat kan best interessante resultaten opleveren. Het gaat natuurlijk om het inkleuren van oude foto’s, die vroeger allemaal in zwart-wit werden geschoten.

Oh, bijvoorbeeld foto’s van Ansel Adams of Cartier-Bresson? Dat waren de meesters van zwart-wit, zoals er in die mooie tijd er heel veel waren. De paprika van Edward Weston! En die dan ingekleurd. Nee toch… Maar ja hoor, de wetenschappers pakten als voorbeelden een stel foto’s van Ansel Adams en lieten die door het algoritme inkleuren. En verdomd, ook foto’s van Cartier Bresson. Zijn de resultaten mooi? Dat je als fotograaf denkt: Wow! Dat had die ouwe Adams nog eens moeten meemaken! Ik vind het eigenlijk vrij afgrijselijk. Een soort heiligschennis.

Heel knap!

Het is natuurlijk heel knap van de wetenschappers, maar van mij hoeft het niet. Ik doe liever het omgekeerde: van de kleuren die mijn beeldsensor ziet mooie zwart-witten maken. Dat doe ik nog steeds met Silver Efex Pro, inmiddels oude software en software die op het kerkhof van oude en afgeleefde software dreigt terecht te komen. Google wil niet meer verder met de Nik Plug-ins. (Teken de petitie voor het behoud van de Nik-collectie.) Zolang Silver Efex Pro het nog blijft doen, blijf ik er kleur mee omzetten naar zwart-wit. Maar misschien wil jij wel het omgekeerde en heb je een hele collectie zwart-witten die je wel eens in kleur zou willen zien. Nog even wachten dan, de technologie zit nog niet in bestaande software, maar wie weet komt het in een volgende versie van Photoshop…

2 gedachten over “Zwart-witfoto’s automatisch omtoveren naar kleurenfoto’s”

  1. Lijkt me een interessante techniek. Bij je voorbeelden is de middenfoto voorzien van vierkante meetvlakjes. Kun je daar zelf wat mee of geven ze de beeldposities aan de relevant zijn?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.