Windows 7

Wat gaan we doen na Windows 7?

Voor Windows 7-gebruikers is het een vraag die steeds dwingender wordt: wat gaan we doen na Windows 7? Ofwel: waar kies ik voor als volgende computer?

Zoals we inmiddels allemaal – hopelijk – weten loopt de ondersteuning voor Windows 7 januari volgend jaar af. Vanaf dat moment is het gedaan met updates, upgrades en wat al niet meer. Je bent dan overgeleverd aan de goden; als een groot veiligheidslek wordt gevonden wordt het niet meer gerepareerd. Een paar maanden kom je er dan nog wel mee weg, in combinatie met een goede internet security suite. Maar daarna is verder gebruiken van Windows 7 Russisch roulette. Probleem is dat het aantal gebruikers van Windows 7 ongeveer even groot is als die van 10. We hebben het dan over honderden miljoenen actieve gebruikers. Bovendien lijkt het aantal overstappers – tegen de verwachting in – gestagneerd. Wat gaan al die 7-gebruikers doen? En bovenal: wat is wijsheid? Alsnog die ouwe laptop zien te upgraden naar 10? Wéér een nieuwe Windows-laptop kopen? Overstappen naar iets heel anders?

Upgraden na Windows 7

Het upgraden van je oude Windows 7-laptop gaat lang niet altijd lukken. Zelfs als het apparaat genoeg RAM aan boord heeft (voor een beetje bruikbaar geheel tenminste 4 GB, liever meer), zijn er maar al te vaak geen benodigde Windows 10 drivers voor deels essentiële hardware in het apparaat beschikbaar. Is er bijvoorbeeld geen videodriver voor jouw computer, dan houdt het eigenlijk gewoon op. Ja, er is een softwarematig alternatief, maar da’s niet vooruit te branden. Ook ondersteunt Microsoft bij elke nieuwe versie van Windows 10 bijvoorbeeld een serie oudere processors niet meer. Tot slot draait 10 eigenlijk alleen optimaal in combinatie met een SSD, vooral tijdens updaten en upgraden merk je dat goed. Is je laptop voorzien van een – liefst 64 bits – i3, i5 of i7 CPU (of een AMD-equivalent), dan kun je een upgrade proberen. Je bespaart jezelf daarmee een nieuw systeem. Of het echt lekker gaat draaien is een kwestie van ervaren. En mocht bepaalde interne hardware niet (meer) werken na de upgrade, dan moet je jezelf afvragen of je die onderdelen erg gaat missen. Misschien is ’t geen drama als een kaartlezer het niet meer doet, of een of ander tv-kaartje. Vervelender wordt het als je geluidskaart geen geluid meer produceert, of energiebeheerfuncties van je laptop het loodje hebben gelegd.

Nieuw kopen

Is jouw oude Windows 7 computer niet meer geschikt voor Windows 10, wat dan? Een optie is natuurlijk naar de winkel rennen voor een nieuwe laptop of computer met daarop Windows 10 geïnstalleerd. Bedenk daarbij dat als je een oudere computer gebruikt, alles wat nu in de winkel staat al vele malen sneller is dan het oude beestje. Gebruik je je computer hoofdzakelijk voor browsen, mailen, Office en eventueel wat fotobewerking, dan hoef je echt niet het allerduurste model te kiezen. Sterker nog: alles vanaf een i3 met – liefst 8 GB RAM – aan boord werkt prima. Kies bij voorkeur ook een computer met SSD. Die SSD hoeft echt geen 1 TB-exemplaar te zijn. 128 GB is – voor Windows – aan de krappe kant, 256 GB is praktisch. Bewaar al je documenten, foto’s en meer op een NAS of externe harde schijf en die SSD raakt nooit vol. Vermijd bij voorkeur de netbook-achtige apparaten met een Atom of Celeron CPU aan boord. Die zijn leuk voor erbij, maar vaak net te traag voor dagelijks meer intensief gebruik. Bovendien zijn dat precies de apparaten die razendsnel verouderen en vaak op geen enkele manier uitbreidbaar zijn.

Nieuw leven met Linux

Je kunt je oude computer ook een nieuw leven geven met Linux, bijvoorbeeld Linux Mint dat qua gebruikersomgeving erg op Windows lijkt en direct na installatie een berg aan hardware zonder gedoe ondersteunt. Enig nadeel is het ontbreken van Microsoft Office (365) voor Linux. Maar als thuisgebruiker heb je dat veelal ook niet echt nodig. Of je kiest nu eens voor iets heel anders als het echt tijd is voor nieuwe hardware. Natuurlijk zijn er Mac’s, al dan niet in notebook-uitvoering. De voordelen zijn legio – inclusief de beschikbaarheid van Microsoft Office en meer. Maar het nadeel is voor velen de toch best wat hoge aanschafprijs.

Chromebook

Chromebooks zijn wat dat betreft interessanter. Je kunt daar ook zo ongeveer alles mee, maar het is ook hier wel een beetje opletten geblazen. Nog niet zo heel lang geleden waren Chromebooks synoniem aan budget. Die tijd is een beetje voorbij. Om een meer toekomstbestendige Chromebook in handen te krijgen, betaal je er ongeveer net zoveel voor als een goedkopere middenklasse Windows laptop. Goedkoper kan, maar je loopt dan wel snel(ler) tegen restricties op bijvoorbeeld  het vlak van opslag en snelheid aan.

Tablet

Een iPad of Android-tablet is eveneens een interessante vervanger voor een oude laptop met Windows 7. Zeker met iPadOS op komst. Een ieder die zijn notebook momenteel hoofdzakelijk gebruikt voor browsen, mailen, wat Officewerk en zelfs gamen kan veel plezier beleven aan een tablet als vervanger. Kies dan niet voor de allergoedkoopste exemplaren, dat levert beslist frustratie op. De welbekende middenklasse is weer de beste keuze. Vergeet er geen (Bluetooth) toetsenbordje bij te kopen, dan kan er ook echt gewerkt worden met zo’n apparaat.Werken

 

Windows 7

Kortom: er is meer dan genoeg leven na Windows 7. Maar dit jaar is wel een mooi moment om eens écht na te denken over de toekomst van ‘de computer’ bij jou in huis. Wat past er het best? Wil je bijvoorbeeld eens zien wat macOS te bieden heeft, dat is er het boek Overstappen van Windows naar macOS (auteurs Ronald Smit en Henk van de Kamer). Van hetzelfde duo is er momenteel een boek rondom overstappen naar Linux in de maak. En collega Hans schrijft regelmatig over Chromebooks alhier. En vanzelfsprekend is er ook meer dan genoeg over Windows en Windows 10 te lezen!

2 gedachten over “Wat gaan we doen na Windows 7?”

  1. Wij hebben nog een Windows 7 voor spellen die niet op Windows 10 draaien en ook niet meet te krijgen zijn. Wat kan dan een oplossing zijn. Het gaat om veel spellen.

    1. Pfoe, da’s een moeilijke. Een oplossing is om de Windows 7 pc offline te halen (ofwel: op geen enkele manier meer verbinding laten maken met het thuisnetwerk en internet). De netwerkkabel eruit trekken dus en Wifi maar helemaal uitschakelen. Dat werkt vanzelfsprekend prima voor spellen die geen internetverbinding nodig hebben. Voor multiplayer-games wordt het een nagenoeg onoplosbaar probleem. Je thuisnetwerk zo opzetten dat de Windows 7-pc een volledig van de rest van het netwerk geïsoleerde internetverbinding krijgt is ook een optie, maar lang niet alle thuisrouters ondersteunen die optie.

      Wat overblijft is Windows 7 installeren in een virtuele machine op een nieuwe pc. De huidige generatie computers laat virtuele machines op vrijwel dezelfde snelheid als de echte computer draaien. Gebruik bij voorkeur VMWare Player (https://my.vmware.com/en/web/vmware/free#desktop_end_user_computing/vmware_workstation_player/15_0), da’s gratis voor thuisgebruik. Dit programma virtualiseert ook de 3D videokaart, zodat 3D spellen ook prima werken. Zorg er wel weer voor dat als je deze weg bewandelt, de virtuele machine wederom niet aan het thuisnetwerk gekoppeld wordt. Dat kun je eenvoudig realiseren door bij het opzetten van je virtuele computer simpelweg geen virtuele netwerkkaart te ‘installeren’. Gebruik als basis dan bijvoorbeeld een PC die op Linux draait, scheelt je weert een systeem met een Windows-licentie aanschaffen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.