Raw schieten met je smartphone

Raw schieten met je smartphone: zinvol of niet?

Ooit was ik enthousiast over de mogelijkheid dat ik de originele Raw-bestanden van mijn mobieltje kon bewerken in Lightroom. Ik was er van overtuigd dat ik dat zelf, samen met Lightroom, veel beter kon dan de software van Samsung, Apple, LG of welk bedrijf dan ook. Nu ben ik daar niet zo zeker meer van. Raw schieten met je smartphone: zinvol of niet?

Makkelijk witbalans aanpassen

Het grote voordeel van het schieten in Raw is dat je aan het werk gaat met de informatie zoals die door de sensor van de camera bij het schieten van de foto is opgeslagen. Met die ‘ruwe’ informatie kun je nog veel kanten op. Het veranderen van de witbalans is een eenvoudige handeling met een Raw-bestand. Bij een jpeg gaat dat ook wel, maar lang niet zo makkelijk en lang niet zo mooi. En zo zijn er nog wel meer voordelen. Zelf je foto naar je eigen smaak aanpassen. Dat was/is het summum. Gaat dat nog steeds op vroeg ik me af? Ook voor die Google Pixel 3a XL, die ik net had aangeschaft? Ik zag dat je op die Pixel de foto’s ook in Raw kon bewaren en natuurlijk zette ik dat aan.

Je haalt meer uit je foto’s

Mijn ‘echte’ camera is een Fuji X-T2. Fuji staat bekend om zijn mooie jpegs, rechtstreeks uit de camera. Op het ene kaartje in de Fuji bewaar ik de Raw-bestanden, op het andere kaartje de jpegs. En inderdaad die jpegs zijn heel mooi. Die jpegs upload ik vaak meteen naar Google Foto’s. Moet ik er nog wat aan verbeteren, dan doe ik dat daar wel. Toch haal ik regelmatig meer uit de Raw-bestanden van die X-T2, bij het bewerken in Lightroom. Je moet er even voor gaan zitten, maar met Raw is nog steeds meer mogelijk. Dat hoopte ik ook voor de Raw-bestanden van mijn Google Pixel.

Geen klachten met de Pixel

Ik heb helemaal geen klachten over de kwaliteit van de foto’s die ik met die Pixel 3a XL kan maken. Integendeel. Ik heb nog nooit zo’n lekkere smartphonecamera gehad. De foto’s die ik er mee maak zijn mooi van kleur, scherp, de portretmodus doet het fantastisch… Ik neem nu mijn Fuji niet meer mee als ik bijvoorbeeld even boodschappen ga doen. Mijn Fuji mis ik niet voor zo’n kort tochtje. De software die de camera van de Pixel aanstuurt is echt fantastisch. Al kan ik niet echt inzoomen – de Pixel heeft geen zoomlens – met de portretmodus zoomt de camera digitaal wel een beetje in en dat ziet er heel lekker uit.

Veel werk met die Raw

Raw schieten met je smartphone
Links het onbewerkte Raw-bestand, rechts de jpeg zoals de camerasoftware van de Pixel 3 die maakte.

Maar goed, die Raw-bestanden van de Pixel dus. Als je die importeert naast de camera-jpegs zien die er natuurlijk heel bleek uit. Logisch, ze zijn nog onbewerkt. En ze hebben best veel werk nodig. Neem de foto van de dode halsbandparkiet die ik vorige week schoot en meteen kon gebruiken bij deze column. Wat ziet die foto er uitgebeten uit! De hoge lichten, daar valt bijna niets meer uit te halen. Met het flink trekken aan de schuifregelaars valt er nog wel iets uit te peuren. Vooral lekker veel verzadiging toevoegen, dan begint het op de jpeg te lijken die de Google-software van de foto heeft gemaakt. Als ik hem dan ook nog even door Luminar Flex haal ziet het er uiteindelijk bijna even goed uit als die originele jpeg. Bijna dus.

Raw schieten met je smartphone
Links het in Lightroom bewerkte Raw-bestand, rechts de jpeg zoals de camerasoftware van de Pixel 3 die maakte.
Raw schieten met je smartphone
Uiterst links de subtiele aanpassingen in Luminar Flex, midden de bewerkingen in Lightroom, , rechts de jpeg zoals de camerasoftware van de Pixel 3 die maakte.

Zonde van de tijd en energie

Als ik een stel Raw-bestanden vergelijk met de jpeg-resultaten van Google, dan vraag ik me af waarom ik me nog druk om die Raw’s moet maken. Het is én veel werk én het resultaat is niet echt beter. Vaak levert de software van Google een mooiere foto af. Bij het schieten van foto’s in de portretmodus bewaart de Pixel geen Raw, dat kan niet. En natuurlijk kost elk Raw-bestand opslagruimte. En elk Raw-bestand kost ook heel veel tijd om het vergelijkbaar met de jpegs van de Pixel zelf te maken. Zonde van de tijd en energie. Die tijd kun je beter besteden aan het schieten van foto’s, daar is het tenslotte allemaal om te doen.

Lees HIER, HIER en HIER hoe die Google Pixels zulke mooie foto’s kunnen produceren.

Die mooie jpegs van die Google Pixels zijn te danken aan de kunstmatige intelligentie van de Google Pixel camera-software. De mogelijkheden van kunstmatige intelligentie worden op dit moment voornamelijk toegepast in de software van de smartphones. Portretmodus, fake-bokeh, allemaal mogelijkheden dankzij kunstmatige intelligentie. Wil je meer lezen over die nieuwe, fotografische mogelijkheden van je smartphone, dan is Beter fotograferen met je smartphone misschien iets voor jou. 

2 gedachten over “Raw schieten met je smartphone: zinvol of niet?”

  1. Dit is wellicht het verkeerde voorbeeld om RAW op een smartphone te testen. Als je een foto met blauwe lucht maakt in jpeg-formaat en je wil de foto een beetje pittig bewerken, dan ontstaat er al heel snel ‘banding’ (kleurbanden) in het blauw. Die is dan zo hardnekkig dat je dat alleen maar opgelost krijgt met een flinke dosis ‘gaussian blur’. In RAW kun je zo’n lucht veel beter bewerken omdat die ruwe beeldinfo veel meer helderheidsniveaus bevat.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.