Moderne numerologie

Wel eens gehoord van numerologie? Die pseudowetenschap waarbij de beoefenaren er stellig van overtuigd zijn dat alles maar dan ook alles uiteindelijk valt terug te leiden op getallen.

Ik citeer Wikipedia maar even: ‘Een numeroloog zoekt naar de samenhang der dingen door het getal (als versleuteld symbool van verborgen kennis) als uitgangspunt te nemen. Hiertoe tracht de numeroloog volgens een bepaald systeem van ‘coderen en decoderen’ begrippen in getallen om te zetten, om vervolgens die getallen te duiden op grond van hem bekende esoterische kennis uit bijvoorbeeld tarot, gematria, astrologie of eigen interpretaties.’ Inderdaad, gierende waanzin dus.

Cheops

Zo zal een beetje handige numeroloog de hele menselijke geschiedenis tot nog toe simpel – maar wel achteraf – kunnen voorspellen door te stoeien met de afmetingen van de Pyramide van Cheops. Want als je al die getallen – dus ook de lengte van de gang naar de Koningskamer, of het gewicht van de oorspronkelijke sarcofaag – tot je beschikking hebt kan je met wat rekentrucjes elke gewenst uitkomst berekenen. Tot en met het geboortejaar van uzelf aan toe. Of het begin van de Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog en de Tachtigjarige oorlog. Onschuldig tijdverdrijf, zolang ze maar niet gaan denken ook de begindatum van de Derde Wereldoorlog te kunnen voorspellen en op grond daarvan besluiten hun kinderen die ellende te besparen en op de vooravond van die ramp gezamenlijk uit het leven te stappen. Die arme schaapjes kunnen er echt niets aan doen, dat hun ouders zo misleid waren…

Internet

Meestal ben ik laaiend enthousiast over ons Internet. Een eindeloze bron van informatie, op ieder gewenst moment aan te spreken en – als je maar weet hoe je zoeken moet – zijn eigenlijk over elk denkbaar onderwerp zinnige zaken geschreven. Maar jammer genoeg ook minder zinnige…

Zo raakte ik onlangs in gesprek met een op het oog pittige tante, een vrouw met meningen en intelligentie. Weliswaar weinig opleiding, maar iemand waarmee het goed babbelen was. Tot het moment dat we over mobiele telefonie kwamen te spreken. Ze bleek er stellig van overtuigd dat mobiele netwerken schadelijk zouden zijn, dat de radiogolven mens en die zouden schaden. En de grote Satan was nu in aantocht: 5G! Met 5G zou er zoveel energie worden uitgezonden dat zeker gevoelige mensen er ernstige gezondheidsproblemen van zouden ondervinden. Sterker nog, het was al fout gegaan; had ik wel gelezen over dat experiment in Den Haag, waarbij de vogels dood uit de lucht kwamen vallen?

Spitten

Natuurlijk geloofde ik daar geen barst van. Ik ben die avond eens met DuckDuckGo gaan spitten en vond – naast veel andere onzin – het volgend citaat:

‘Meteen erna vielen de vogels massaal dood uit de bomen. En de eenden die zwommen op het Zieken, de Van Maanenkade en Pletterijkade schenen ook heel raar te reageren heb ik gehoord. Alsof ze ineens simultaan hun kop onderwater deden om aan de straling te ontsnappen en sommige wilde wegvliegen en storten neer op straat of in de gracht.’

Ook aardig: in Zwitserland had een hele kudde koeien zich in een ravijn gestort, toen de zendmast werd aangezet aldaar.

Onzin

Duidelijke onzin. En gelukkig waren er nog veel meer treffers die naar websites verwezen waar deze onzin bestreden werd. Maar toen ik de volgende dag mijn gesprekspartner weer trof en haar wist te melden dat het maar een raar complottheorietje was, bleek dat ongewenste informatie. Zij kwam met een hele waslijst van websites die allemaal haar gelijk – en de schadelijkheid van 5G waar wij niets over mochten horen – bewezen. Al die andere sites, die waren onbetrouwbaar, die waren er alleen om het echte nieuws te onderdrukken.

Tja, daar sta je dan. Wat moet je nou, met zo’n gekkie. Zo iemand die echt rotsvast gelooft in gierende onzin. En daarin wordt gestaald door vele, vele websites die haar gelijk geven.

Het nieuwe gelijk

Tegenwoordig valt er over elk onderwerp niet alleen zinnige maar ook onzinnige informatie te vinden. En als zodanig is Internet net zo hopeloos onbetrouwbaar als die numerologie. Want alles, maar dan ook alles, valt te bewijzen omdat er websites zijn die het ondersteunen. Een soort moderne numerologie! Er is altijd wel een website te vinden om uw overtuiging dat de Aarde plat is, gedragen door vier hele grote olifanten, die op hun beurt op het schild van een gigantische schildpad staan, te staven. Goede boeken trouwens, die Discworld reeks van Terry Pratchett.

Wammes Witkop

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.