Met de LG G4-smartphone schieten in RAW

Toen Google het bij Android Lollipop mogelijk maakte dat de camera van een mobiele telefoon in RAW kon fotograferen leek me dat een mooie uitbreiding voor het camera arsenaal. Tenslotte heb je je telefoon altijd bij je en de beste camera is de camera die je bij je hebt. En als die camera in RAW kan fotograferen dan kun je later een foto in Lightroom of Adobe Camera RAW een foto in RAW veel beter aanpassen dan een kant-en-klare JPEG.

Dus kocht ik bij mijn abonnement dat aan vernieuwing toe was een Samsung Galaxy Note 4, met het idee dat, als er Lollipop op ging draaien, ik ook de mogelijkheid zou krijgen om in RAW te fotograferen. Nou nee, niet dus. Met de 16 megapixel camera in mijn Galaxy Note 4 kan ik alleen JPEG’s schieten. Het ziet er ook niet naar uit dat dat gaat veranderen. Koop maar een nieuw mobieltje. Likkebaardend keek ik daarom naar de LG G4, een mobiele telefoon die wel in RAW kan fotograferen. Ik mocht hem van LG een tijdje testen.
lg-g4

Volledig handmatig

De camera die in de LG G4 zit is een van de beste camera’s die je op dit moment in een mobiele telefoon kunt vinden: 16 megapixels, een snelle f/1.8-lens, beeldstabilisatie en – als je dat wilt – volledig handmatig in te stellen en je kunt je foto opslaan als RAW-bestand.
Je hebt drie verschillende manieren om er mee te fotograferen: Eenvoudig, Basis en Handmatig. Bij Eenvoudig kun je niets instellen alleen maar foto’s maken en bepaalt de software het resultaat. Bij Basis kun je bijvoorbeeld de flits aan- en uitzetten, het zijn de standaardbasisinstellingen, die je bij een camera op een mobieltje gewend bent.

De interface van de handmatig te bedienen camera, met links de keuze voor RAW/JPG.
De interface van de handmatig te bedienen camera, met links de keuze voor RAW/JPG.

Bij Handmatig kun je alles instellen wat je fotografenhartje begeert: witbalans, sluitertijd, vastzetten van de scherpstelling, onder- en overbelichting, er is een piepklein histogrammetje (mag best wat groter LG!) en je kunt kiezen voor het opslaan van je foto als DNG-bestand, als RAW dus.
Prachtige mogelijkheden allemaal, maar betalen deze mogelijkheden zich uit in mooiere foto’s, of zijn de JPEG’s die de camera zelf genereert ook prachtig?

Wat is fotograferen in RAW?

Bij het fotograferen in RAW slaat de camera een onbewerkte foto op, een foto zoals de sensor van de camera hem heeft ‘gezien’. Met dat bestand, die foto, is nog niets gebeurd; een RAW-bestand kan er daardoor soms heel vlak uitzien. Er is geen verscherping toegepast, geen extra verzadiging van de kleuren, geen contrastverhoging zoals de software van de camera altijd meteen doet als er een JPEG wordt gegenereerd. Een foto in RAW wordt ook wel het negatief van een foto genoemd, een foto die nog ontwikkeld moet worden.
De LG G4 bewaart de foto als een DNG-bestand, een bestandsformaat dat ontwikkeld is door Adobe en dat door diverse camerafabrikanten wordt ondersteund. DNG staat voor Digital NeGative en heeft als voordeel dat het altijd onmiddellijk in Lightroom kan worden gebruikt, in tegenstelling tot de bestandsformaten die bijvoorbeeld door Nikon en Canon worden gebruikt en waarbij bij elke nieuwe camera de softwaredevelopers van Adobe moeten uitvinden hoe ze het in Lightroom en ACR kunnen inlezen en bewerken.

Werken met DNG

In de Handmatige modus zette ik de camera op RAW/JPG. Je krijgt naast een DNG-bestand ook altijd een JPEG-bestand erbij. Als je op deze manier gaat fotograferen moet je je realiseren dat het veel opslagruimte kost. Een DNG-bestand is 20MB en het JPEG-bestand varieert van zo’n 5,5MB tot aan wel 8,3MB. Als je lekker aan het fotograferen gaat, zit de interne opslag van je mobieltje natuurlijk zo vol, een microSD-kaartje is onontbeerlijk en dan nóg zul je regelmatig je bestanden moeten overzetten naar opslag in de Cloud of naar je bureaubladcomputer.

Je hoeft natuurlijk niet alles handmatig in te stellen…

Het is heel mooi dat je alles handmatig kunt instellen, maar je hoeft natuurlijk niet alles handmatig in te stellen. In de praktijk gebruikte ik voornamelijk de mogelijkheid voor het instellen van de over- en onderbelichting, om te donkere (onderbelichte) of te lichte (overbelichte) foto’s te voorkomen. Een eenmaal uitgebeten witte wolkenlucht valt ook in RAW niet te corrigeren, dus is het handig dat je 2 stops kunt over- en onderbelichten. De witbalans liet ik op automatisch staan, want die is later in Lightroom altijd aan te passen. In de linker bovenhoek van de camera-interface zit dat piepkleine histogrammetje, waarin je eigenlijk bijna niets kunt zien. Om te zien of de foto onder- of overbelicht was, beoordeelde ik de foto gewoon op het scherm.

TIP Ik verbaasde me een tijdlang over het feit dat de JPEG’s niet het hele beeld lieten zien, wat ik wel in de DNG-versie zag. Dit heeft te maken met het digitaal inzoomen tijdens het fotograferen. Als je inzoomt dan zoom je digitaal in en niet met een zoomlens. Wat je ziet op je scherm wordt de JPEG, maar je RAW-bestand is het onbewerkte bestand en dus ben je daarin niet ingezoomd. Je krijgt in de DNG wat je lens heeft gezien.

De JPEG uit de camera.
De JPEG uit de camera.

De bewerkte DNG-versie uit Lightroom. Let op het frisse groene flesje en op de lenscorrecties die zijn toegepast. Misschien iets uitgeschoten met de verzadiging? In Lightroom is dat zo weer terug te draaien.
De bewerkte DNG-versie uit Lightroom. Let op het frisse groene flesje en op de lenscorrecties die zijn toegepast. Misschien iets uitgeschoten met de verzadiging? In Lightroom is dat zo weer terug te draaien.

De vergelijkingen

Doordat de camera in de telefoon altijd tegelijk een DNG en een JPEG maakt zijn de resultaten mooi met elkaar te vergelijken. De camera in de LG G4 is snel, stelt snel scherp en je kunt daardoor ook snel achter elkaar een serie foto’s maken. Als ik de foto’s in de interne opslag van de telefoon opsloeg, kon ik eigenlijk snel door fotograferen. Bij opslag op het microSD-kaartje ging het wegschrijven van de bestanden wat langzamer en moest ik af en toe wachten voor ik door kon gaan met fotograferen.
In Lightroom komen de foto’s dus volledig onbewerkt binnen. De foto’s behandel je als elk ander RAW-bestand wat je importeert in Lightroom en het resultaat dat er uit de DNG’s te halen viel, verbaasde me elke keer weer. Ik heb twee weken met de mobiel rondgelopen en gefotografeerd en ik vind het jammer dat ik hem weer moet inleveren. Deze LG G4 is een prachtige point-and-shoot camera en door de mogelijkheid om met RAW te kunnen werken heb je veel meer controle over de uiteindelijke resultaten.
Kijk zelf maar:

De JPEG uit de camera ziet er best mooi uit, maar is te overdreven oranje-geel.
De JPEG uit de camera ziet er best mooi uit, maar is te overdreven oranje-geel.

De bewerkte DNG uit Lightroom. Een ietwat andere kleurtemperatuur (iets kouder), zwarte partijen een beetje opgelicht.
De bewerkte DNG uit Lightroom. Een ietwat andere kleurtemperatuur (iets kouder), zwarte partijen een beetje opgelicht.

JPEG uit de camera. Ook hier weer veel te warm, te geel-oranje. Overigens was hier met de camera ingezoomd.
JPEG uit de camera. Ook hier weer veel te warm, te geel-oranje. Overigens was hier met de camera ingezoomd.

De bewerkte DNG. Omdat de DNG vastlegt wat de lens en de sensor hebben gezien, is hier niet ingezoomd. Ook hier is de kleurtemperatuur aangepast en de donkere partijen zijn iets lichter gemaakt.
De bewerkte DNG. Omdat de DNG vastlegt wat de lens en de sensor hebben gezien, is hier niet ingezoomd. Ook hier is de kleurtemperatuur aangepast en de donkere partijen zijn iets lichter gemaakt.

Werken in RAW doe je bijvoorbeeld in Lightroom. De combinatie van een mobiele telefoon, RAW en Lightroom Mobile ligt dan voor de hand. In een volgende blogpost een overzicht van de workflow die je zou kunnen volgen met én zonder Lightroom Mobile.

3 gedachten over “Met de LG G4-smartphone schieten in RAW”

  1. Hans,

    Prima recensie, deze camera/telefoon had je bij Ank in gebruik toch, ik moet over een half jaar mijn abonnement verlengen, maar ga wel opletten of ik dit apparaat erbij kan krijgen.

    groeten,
    Peet

  2. Goed artikel. Weer een extra reden voor professionals om ook met het extra materiaal van je mobiel in Raw te werken. Leuk item voor de marketeers om te hanteren in hun USP-lijstje.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.