nieuw in iOS 13

Wat is er nieuw in iOS 13?

nieuw in iOS 13Het onderwerp van de maand november is iOS 13 en alle vernieuwingen in dat besturingssysteem. Het boek van de maand is het net verschenen Ontdek iOS 13 van auteur Henny Temmink. We publiceren wat voorproefjes uit Ontdek iOS 13.
We beginnen met een onderdeel uit het 1ste hoofdstuk: wat is er nieuw in iOS 13?

Wat is er nieuw in iOS 13?

In iOS 13 zijn de prestaties verbeterd. Zo starten apps sneller en apps nemen minder ruimte in beslag. De belangrijkste vernieuwingen op een rijtje:

• De donkere modus zorgt ervoor dat u in een omgeving met weinig licht prettig met uw iPhone kunt werken. De donkere modus kunt u handmatig inschakelen, bijvoorbeeld vanuit het bedieningspaneel, of stel in dat de donkere modus automatisch wordt ingeschakeld bij zonsondergang.

nieuw in iOS 13
Het beginscherm in de lichte modus en in de donkere modus.

• Hebt u ook zo veel verschillende accounts en bijbehorende wachtwoorden voor allerlei apps en websites? Wilt u niet overal uw gegevens achterlaten? Dan is Log in met Apple misschien iets voor u. Daarbij gebruikt u uw Apple ID en Face ID of Touch ID – afhankelijk van het model iPhone dat u hebt. Bij deelnemende apps en websites ziet u nu een knop Log in met Apple, tik daarop en volg de aanwijzingen.

• Siri klinkt een stuk natuurlijker en Siri geeft nu ook suggesties bij het zoeken in Podcasts, Safari en Kaarten. Verder herkent Siri herinneringen in berichten, zodat deze aan Herinneringen kunnen worden toegevoegd.

• Tikt u in Kaarten op een halte van het openbaar vervoer, dan krijgt u alle lijnen te zien die bij die halte stoppen. Tik op een lijn en u krijgt de dienstregeling van die lijn te zien met daarin aangegeven waar de bus, trein of metro precies is. U ziet ook de vertrektijden en of er vertraging is en hoe lang u nog moet wachten. Verder kunt u verzamelingen maken van uw favoriete locaties en u kunt uw geschatte aankomsttijd delen. Ook is Apple druk bezig met het verbeteren van de kaarten, zo ziet u meer details en met de functie Kijk rond kunt u een locatie vooraf bekijken. De verbeterde kaarten en Kijk rond zijn voorlopig alleen voor Amerika beschikbaar. Locaties waar u kunt rondkijken herkent u aan een verrekijkertje.

• De app Foto’s is flink onder handen genomen met nieuwe weergaven, zodat u nu uw fotobibliotheek per dag, maand of jaar kunt weergeven. Terwijl u door de bibliotheek bladert, worden video’s en livefoto’s afgespeeld. Ook de bewerkingsmogelijkheden zijn uitgebreid.

• Tijdens het fotograferen kunt u ook de intensiteit van de studiobelichtingseffecten aanpassen. Voor de bezitters van een iPhone met portretmodus – iPhone Xs of nieuwer – zijn er nieuwe belichtingseffecten voor portretfoto’s.

• Typen is een stuk makkelijker geworden, want het schermtoetsenbord ondersteunt nu ook contextuele tekstvoorspelling, dat wil zeggen dat u voorstellen krijgt voor het volgende woord of woordgroep. Tik op het gewenste woord of tik de eerste letters in om meer voorstellen te zien. Zo tikt u in hoog tempo een heel bericht bij elkaar.

• In Berichten kunt u bij de start van een gesprek uw naam en foto delen. U kunt in plaats van een foto ook een memoji, animoji of een monogram gebruiken.

Maak uw eigen memoji – ook op een oudere iPhone – en gebruik deze als stickers in Berichten.

• Er zijn drie nieuwe animojikarakters toegevoegd en extra mogelijkheden om uw eigen memoji uniek te maken met kapsels, hoofddeksels, make-up en meer. In iOS 13 kunt u automatisch stickers laten maken op basis van uw memoji- en animojipersonages die u kunt gebruiken in Berichten, ook als uw iPhone geen Face ID ondersteunt.

• In de App Store vindt u nu Apple Arcade, dit is een abonnement waarmee u de beschikbare spellen in Apple Arcade kunt spelen. Dit abonnement kost € 4,99 per maand, maar de eerste maand is gratis, dus u kunt het rustig eens uitproberen. En als u toch in de App Store bent, u kunt daar nu ook lettertypen ophalen die u kunt gebruiken in documenten die u op de iPhone maakt.

• U kunt nu twee paar AirPods, Beats-oordopjes of twee Beats-koptelefoons aan uw iPhone koppelen. Zo kunt u samen met iemand anders naar uw favoriete muziek op uw iPhone luisteren.

• De app Gezondheid is verder uitgebreid met verschillende nieuwe onderdelen zelf aangeven welke zaken u op het scherm Favorieten wilt zien.

• Ook de app Herinneringen is vernieuwd en u kunt nu foto’s, markeringen en documenten toevoegen aan uw herinneringen.

• De app Opdrachten is nu onderdeel van iOS 13. Hiermee kunt u opdrachten maken en daarmee veelvoorkomende taken automatiseren. U kunt dan bijvoorbeeld de opdracht: “Speel spelletje” maken, waarbij u opgeeft welk spel u wilt starten, op welk niveau en welke modus. U kunt de opdrachten toevoegen aan het bedieningsscherm, maar ook aan Siri. Als u deze opdracht toevoegt aan Siri, dan zegt u: “Speel spelletje” en Siri zal de opdracht uitvoeren.

Wat is er nog meer nieuw in iOS 13? Er zijn veel standaardapps verbeterd of er zijn nieuwe functies aan toegevoegd.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.