werken op afstand

Werken op afstand

Feitelijk hoef je als thuiswerker allang geen volledige laptop meer in te richten. Vaak zal je baas een (veelal virtueel) systeem voor je inrichten. Werken op afstand was nog nooit zo makkelijk!

Eigenlijk is er geen weldenkend bedrijf meer dat mensen met een volledig ingerichte laptop met alle daarop benodigde software naar huis stuurt om van daaraf te werken. Het zou immers betekenen dat de IT-afdeling er een hele berg ‘mobiele klanten’ bij krijgt, die ook nog eens allemaal vanaf de meest bizarre en mogelijk onveilige plekken werken. Daarom is een virtuele versie van Windows (of desnoods Linux) op een server ergens in het bedrijf (of een datacenter) veel praktischer. Je beheert de software centraal, en voor het virtuele systeem maakt het niets uit of de werknemer achter zijn of haar bureau op kantoor zit, of op de Bahama’s. De betreffende persoon maakt in beide gevallen verbinding met het virtuele systeem en ziet een Windows bureaublad op het scherm, waarmee gewoon gewerkt kan worden. Extra voordeel: het maakt niet uit vanaf welk apparaat die verbinding gemaakt wordt: Een Mac, Linux- of Windowscomputer of zelfs een (beetje capabele) tablet werkt. Slechts een programma of app voor het opzetten van de verbinding met de virtuele Windows is noodzakelijk. En daarvan zijn er meer dan genoeg. Werken op afstand is een eitje anno 2019!

RDP

Veel boeken van ondergetekende over Windows of Office worden geproduceerd met behulp van zo’n virtuele versie van Windows. Die draait op een server bij Van Duuren Media. Alle werknemers hebben daar hun eigen virtuele computer die op dezelfde server draait. Makkelijk, want het beheer en back-uppen is natuurlijk vrij simpel op die manier. Ook kan iedereen altijd op een veilige manier bij gedeelde mappen. Zelfs printen van op afstand zou mogelijk zijn, al doet bijna niemand nog meer aan afdrukken tegenwoordig. Een PDF’je is immers zo gemaakt en kost geen eurocent aan papier. Voor Windows is het standaard protocol om verbinding met een systeem op afstand te maken RDP. Ofwel Remote Desktop Protocol. Zit standaard in Windows ingebakken en de ‘client’ ofwel het programma om verbinding met een Windows-systeem te maken is gratis.

werken op afstand
Een virtuele machine bij Van Duuren Media, draaiend op een iPad. De gebruikte client-app is Remoter Pro (https://remoterlabs.com/), die met veel verschillende ‘afstandsbedieningsprotocollen’ overweg kan.

VNC erbij

Nadeel van RDP is wel dat het niet zo heel erg veilig is, er zijn betere alternatieven als bijvoorbeeld UltraVNC. Het allerveiligst is het om via een VPN (Virtual Private Network) verbinding met een bedrijfsnetwerk te maken en vandaar uit de remote sessie met een Windows (of andersoortige) virtuele (of echte) computer te maken. VPN zorgt dan voor de benodigde zware en onkraakbare versleuteling. Dat RDP dan niet meer je van het is, maakt dan feitelijk niets meer uit. Werken op afstand is dankzij de VPN ‘tunnel’ superveilig.

Mappen en diensten delen

Extra voordeel van VPN is dat je ook eventueel gedeelde mappen kunt gebruiken zónder in te loggen bij een virtuele computer. Maar handiger is om iedereen met dezelfde software te laten werken. Je hebt dan allemaal een standaard systeem tot je beschikking dat voor iedereen hetzelfde werkt. Ook handig als er een systeem volledig de soep indraait (denk aan een mislukte update bijvoorbeeld). Er is dan altijd een schone kopie achter de hand. Je moet dan wel je werknemers aanleren nooit documenten op het bureaublad te bewaren. Of het bureaublad te koppelen aan een bij de gebruiker behorende gedeelde map. In dat geval blijven de documenten behouden bij het terugzetten van een kale kopie.

Ook handig voor thuis

Ook thuis zou je deze truc vanzelfsprekend kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld om van buitenshuis toch verbinding te kunnen maken met je computer. Of draai een virtuele machine op je NAS, de meer uitgebreide exemplaren van Synology kunnen dat, bijvoorbeeld. Mogelijkheden te over. Bedenk echter wel dat áls je hiermee gaat experimenteren, het noodzakelijk is om poorten te forwarden en dat je computer vervolgens rechtstreeks aan het internet hangt. Een goede beveiliging (stevige wachtwoorden etc) is dan van levensbelang.

De makkelijke weg zonder gedoe

Een andere optie is om gebruik te maken van een dienst als Splashtop. Daarmee hoef je geen ingewikkelde dingen in te stellen op je computer en/of router. Kwestie van op de computer (of virtueel systeem!) die je op afstand wilt bedienen een tooltje installeren (en opstarten…), en vervolgens op je laptop of tablet (een smartphonescherm is toch wat krapjes, leert de ervaring…) de ‘client’ installeren. Maak verbinding via een aangemaakte account en klaar. Splashtop heeft zowel een meer beperkte gratis (werkt alleen op het interne thuisnetwerk) als betaalde variant met extra mogelijkheden (en veiligheid) voor je klaar staan. Kies in dat geval als thuisgebruiker voor het gratis Splashtop Personal en voeg het Anywhere Access Pack a $16,99 per jaar aan. Je kunt dan vanaf elk aan internet gekoppeld apparaat van waar dan ook ter wereld verbinding met je al dan niet virtuele computer thuis maken. Leuk om eens mee te spelen!

We noemden net al even de mogelijkheid om een virtuele machine op (bijvoorbeeld) bepaalde modellen NASsen van Synology te draaien. Het geeft alleen maar aan dat een NAS tegenwoordig heel wat meer is dan ‘slechts’ een harde schijf met netwerkaansluiting. Het draaien van allerlei softwarepakketten behoort tot de mogelijkheden. Wil je weten wat er zoal mogelijk is met een NAS, lees dan het boek Werken met een NAS van Henk van de Kamer en Ronald Smit zeker eens! Zeker als je kennismaking met een NAS inderdaad lang geleden ooit zo’n ‘netwerk-harddisk’ was, zal je mond openvallen van verbazing. De nadruk ligt op het momenteel meest populaire NAS-merk Synology, maar ook andere exemplaren komen aan bod. En wellicht kun jij op je oude NAS ook modernere NAS-software installeren!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.