De Synology DS1517+ kan overweg met virtualisatie

Draai Windows virtueel op je Synology NAS

Synology is druk bezig met het ontwikkelen van een virtualisatie-omgeving voor een deel van zijn NASsen. Draai Windows, Linux of wat dan ook op je NAS!

Een NAS is allang niet meer een harde schijf met netwerkaansluiting. Meestal tref je er veel meer functies dan bestandsopslag alleen in aan. Zo ook bij de NASsen van Synology. Los van het op Linux gebaseerde besturingssysteem kan je ook allerlei extra apps als een Office-pakket, een foto-viewer en beheerder en veel meer installeren. Inmiddels heeft de fabrikant de volgende stap gezet: er wordt gewerkt aan een virtualisatie-app. Hiermee kan je virtuele versies van bijvoorbeeld Windows of Linux installeren. En deze van afstand via een remote desktop bedienen. Zo heb je je favoriete besturingssysteem met bijbehorende software altijd beschikbaar, waar je ook bent. Veilig, vanaf je eigen NAS en dus zonder meeglurende derden.

Software-computer

Virualisatie-software bouwt als het ware een softwarematig computer. Een besturingssysteem dat je op zo’n ‘softwarecomputer’ installeert weet (meestal) niet beter dan dat het op een echte computer draait. Zo kan je bijvoorbeeld een virtuele Windowsversie ónder Windows of Linux draaien. Binnen een virtualisatieprogramma, that is. Handig, want zo’n virtueel systeem kan mooi gebruikt worden voor allerlei experimenten. Als je virtuele Windows de soep in loopt, is er niks aan de hand. Opnieuw installeren lost het probleem op, en je hoofdsysteem – ook wel host genoemd – waarop de virtualisatiesoftware draait blijft onaangetast. Synology is momenteel een dergelijk virtualisatieprogramma aan het ontwikkelen voor een deel van zijn NASsen. Hierbij geldt wel dat het vooral de steviger en dus helaas ook duurdere exemplaren betreft. Misschien dat dit in de toekomst nog gaat veranderen, dat zou prettig zijn. Hoe dan ook, de teerling is geworpen.

Geheugen

Een virtualisatieprogramma heeft vooral veel werkgeheugen (RAM) nodig. Logisch, want het moet ook RAM nabootsen voor het besturingssysteem dat je binnen de softwarematige computer installeert. En daar zit hem meteen het knelpunt bij de goedkopere NASsen: deze beschikken veelal over ‘slechts’ 1 GB RAM. Ruim voldoende voor alle NAS-taken en apps, maar veel te weinig voor virtualisatie. De NASsen waar Synology hun nieuwe virtualisatie-app op testen (betaprogramma alhier) beschikken allemaal over meer én uitbreidbaar geheugen. Ben je in het gelukkige bezit van zo’n apparaat, dan kan je bijvoorbeeld Windows 10 installeren op de NAS. Vervolgens maak je via een remote desktop (zeg maar bureaublad op afstand, een standaard functie in Windows, maar er zijn ook speciale programma’s met nog meer functionaliteit voor deze truc beschikbaar) verbinding. Je kan gewoon al je favoriete software installeren op deze virtuele Windowsversie.

Activatie

Wel geldt dat je voor Windows een geldige activatiecode nodig hebt. Je kan dus niet dezelfde code gebruiken die je ook al voor je pc of laptop hebt gebruikt. Met andere woorden: je moet een geldige licentie aanschaffen. Eventueel kan je gaan voor een Windows 7-versie die je koopt via Marktplaats. Let dan wel goed op dat het een legale versie betreft voorzien van een werkende code. In het geval je Linux (bijvoorbeeld Ubuntu) installeert heb je vanzelfsprekend geen last van vervelende activatiecodes. Wat ons betreft dan ook zonder meer een heel interessante ontwikkeling!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.