Van het boek Web Development Library Javascript van auteur Peter Kassenaar is een 2de editie verschenen. Het is bij ComputerCreatief het Boek van de maand juli. Peter Kassenaar is auteur van vele boeken over algemeen pc-gebruik, programmeertalen en internettechnieken en -toepassingen als Dreamweaver en JavaScript. We publiceren deze maand wat voorproefjes uit het boek en interviewen Peter over Javascript en deze nieuwe editie van het boek. Dit voorproefje is afkomstig uit het eerste hoofdstuk van het boek: welke kennis heb je nodig om met JavaScript aan de gang te gaan? (H.F.)
Voorkennis
Kan iedereen JavaScript gebruiken? Worden aan de JavaScriptprogrammeur speciale eisen gesteld? We geven kort aan welke voorkennis nodig is en op welke wijze u uw kennis eventueel kunt bijspijkeren.
Om JavaScript te kunnen gebruiken is in principe weinig voorkennis nodig. JavaScript staat als leesbare platte tekst in de broncode van het webdocument of in een apart (gekoppeld) scriptbestand. Omdat JavaScript een programmeertaal is, is het zonder meer een voordeel als u enige ervaring hebt met programmeren. Zelfs met uitsluitend wat basiskennis van PHP of eenvoudig Java hebt u al een voorsprong. De statements, de code, de controlestructuren en de syntaxis zult u wat sneller onder de knie kunnen krijgen. Hebt u eerder vooral andere scripts en misschien wat jQuery-code gekopieerd en geplakt, dan leert u nu eindelijk wat al die haakjes, puntkomma’s en accolades betekenen. Hebt u nog geen programmeerervaring, dan is dat geen enkel probleem. Begin gewoon te oefenen in het volgende hoofdstuk, dan hebt u aan het einde van het boek JavaScript goed onder de knie.
Bekendheid met HTML en CSS
We gaan ervan uit dat u bekend bent met HTML. Als u vertrouwd bent met tags, id’s, attributen en de andere elementen waaruit een webpagina is opgebouwd, zult u deze snel kunnen aanpassen om ze zo met behulp van JavaScript op de pagina te manipuleren. Kent u dit nog niet, lees dan eerst een ander boek, waarin de basisbeginselen van HTML uiteengezet worden, bijvoorbeeld Web Development Library HTML5 en Web Development Library – CSS3. In dit boek staan we niet verder stil bij de HTML- en CSS-syntaxis van elementen. Zij worden bekend verondersteld.

Wat hoeft u niet te weten?
U hoeft niet iets te weten van serversided programmeertalen zoals PHP, Java of C#. Ook hoeft u geen beschikking te hebben over een webserver of eigen domein. In dit boek gaan we uit van clientsided JavaScript. Dit betekent dat scripts op letterlijk elke pagina gebruikt kunnen worden. Het script maakt deel uit van de webpagina. In de meeste gevallen is het zelfs niet nodig dat u online bent voor het uitvoeren van de oefeningen. Een editor en een browser zijn veelal voldoende.
Ontwikkelhulpmiddelen voor JavaScript
JavaScript is gewoon platte tekst. In principe kunt u daarom met Kladblok (Windows) of Teksteditor (Mac) al aan de slag. Maar in de praktijk is het wel erg handig om met een gespecialiseerde editor aan de slag te gaan. We noemen er in deze paragraaf enkele, zodat u zelf een keuze kunt maken. Naast het schrijven van JavaScript is het opsporen en verhelpen van fouten in een script erg belangrijk. Hiervoor zijn inmiddels gelukkig ook goede hulpmiddelen beschikbaar. Deze komen aan het eind van de paragraaf aan de orde.
- Visual Studio Code Microsoft heeft sinds enige jaren een uitstekende, gratis, open source editor beschikbaar. Deze heet Visual Studio Code (niet te verwarren met het grote, betaalde Visual Studio) en is beschikbaar voor Mac, Windows en Linux. Uw exemplaar is te downloaden vanaf code.visualstudio.com .
- JetBrains Webstorm WebStorm is een editor die zich profileert als ‘speciaal gemaakt voor JavaScript’. Er zijn uitgebreide voorzieningen aanwezig voor het profileren van documenten,herschrijven van code, testen en het automatisch springen naar functies. Zie www.jetbrains.com/webstorm/ voor meer informatie en een 30-dagenversie.
- Sublime Text Een andere bekende open source editor is Sublime Text, te vinden op www.sublimetext.com. Deze editor is van zichzelf een tamelijk ‘kaal’ product, maar kan exact naar wens worden ingesteld met tientallen plug-ins voor kleurcodering, automatisch formateren, FTP, code hints en testing-tools.

Maar zoals gezegd kunt u met elke editor die een document als platte ASCII-tekst kan opslaan uit de voeten. Kan geen van de hiervoor genoemde editors u bekoren, dan kunt u het proberen met Atom, Sublime Tekst, Brackets, Notepad++ of een andere editor. Als die ook niet bevallen, dan weten wij het ook niet meer. Veel plezier met Kladblok in dat geval.
WYSIWYG-editors ongeschikt
Webontwikkelaars die uit de vormgevingshoek afkomstig zijn, gebruiken graag een editor waarmee webpagina’s op visuele wijze worden vormgegeven. Zij werken bijvoorbeeld in de ontwerpweergave van Adobe Dreamweaver of gebruiken aparte tools als Adobe Muse of Microsoft Expression Web. Het samenvattende begrip hiervoor is What You See Is What You Geteditors (WYSIWYG). Voor het schrijven van Java- Script zijn die niet geschikt. U zult echt met de code zelf aan de slag moeten om de beste resultaten te bereiken. In dit boek worden visuele editors niet gebruikt.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van
uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.