Wel en wee met de Google Assistentes: Hee Koekoe, play Dura Dura!

That looks nice, zeg ik tegen mijn vrouw die een heerlijk ontbijt voor mijn neus houdt. Ik snap het, roept ineens mevrouw de Google Assistente op mijn telefoon. Pardon? Wat snap je precies, schat? Enne, vroeg ik je wat?

Play Dura Dura!

Google Assistente
Play Dura Dura!

Mijn kleinzoon Tiago van bijna vijf praat graag tegen mevrouw Google. Het liefst vraagt hij om zijn favoriete liedjes. Hee Koekoe! Play Dura Dura. Dura is een liedje van de Puerto Ricaanse reggaeton-artiest Daddy Yankee. Tiago vindt het liedje leuk en sinds hij ontdekt heeft dat je het aan kunt zetten door tegen het kleine Google-speakertje te roepen, probeert hij dit altijd. Play Dura Dura heeft bijna altijd als resultaat liedjes van Duran Duran. Niet per se onze favoriete band en zeker niet de zijne. De ene keer lukt het mijn vrouw om Daddy Yankee aan het zingen te krijgen, de andere keer komt Duran Duran weer op de proppen. Het lukt pas echt goed als je zegt Hee Google! Play Dura from Daddy Yankee on Spotify. Maar ook dan zegt ze vaak dat ze het op dit moment niet kan afspelen. Of – ineens in het Engels: Sorry, I am not sure how to help with that yet.

Ik begrijp het niet…

Omdat het zo vaak niet werkt, vergeten we eigenlijk dat we die slimme speakers in huis hebben. Maar de speakers vergeten ons niet. Op de meest vreemde momenten zeggen ze ineens wat. Zoals zonet toen mevrouw Google de Google Assistente Ik snap het zei. Meestal zegt ze een beetje snibbig Ik begrijp het niet. Ze begrijpt nog heel veel niet, maar slaat dus wel aan op de meest onverwachte momenten. Waarom? Google mag het weten! Ik dacht dat je er altijd Hee Google voor moest zeggen, maar vaak is dat helemaal niet het geval. Ik was benieuwd wanneer ze ging praten. Je kunt de Voice & Audio Activity die Google over je opslaat bekijken, beluisteren en weggooien.

Speel! En niet spell!

Je kunt bij die Voice & Audio Activity ook zien en beluisteren waarom of wanneer Google Duran Duran verstond en niet Dura Dura. Van elke vraag aan Google, van iets wat je hebt gezegd wordt een opname opgeslagen in die Voice & Audio Activity. Meestal verstaat ze Dora, maar ook wel eens Hula, Play Dora Dora, speel bubula Dora en als meest spectaculaire (door Tiago ingesproken) play-doh retour Antwerpen. Bij het woord speel wordt meestal het woord wat in de zin voorkomt voor je gespeld. Onze mevrouwen Google zijn Engels en Nederlands en soms luistert de ene in het Engels en soms de andere in het Nederlands.

Ik kom vreemde stukjes tekst tegen waarop Google is aangeslagen. Het leuke is dus dat je ze ook allemaal kunt afspelen om te horen wat je nu precies zei, of wat Google denkt dat je zei. Ik zei: Play mamma, je bent de liefste van de hele wereld, Google dacht dat ik zei Play mamma you make a list for the head of year olds. En soms slaat ze aan op geluid van de televisie of breekt ze in, middenin een gesprek. Allemaal zonder dat iemand Hee Google zei.

Altijd meeluisteren

Eigenlijk luisteren onze speakers dus altijd mee. Dat wist ik natuurlijk wel, maar waarom ze reageren op de meest onduidelijke zinnen, blijft me een raadsel. Mevrouw Google wil misschien gewoon meedoen in het gezin, zoiets zal het zijn. Misschien vindt ze het jammer dat we geen slimme apparaten hebben zoals een slimme thermostaat of deurbel. Daar kan ze wel goed bij helpen. Dus vraag je me of ik Google Assistent handig vindt om tegen te praten. Mwah, niet echt. Stop de muziek, harder en zachter of wat voor weer wordt het?, dat zijn de meest gebruikte opdrachten. Tijdens het koken omrekenen van Fahrenheit naar Celsius kan de Google Assistente heel goed. Play Dura Dura gaat nog steeds niet goed. Ze zou inmiddels toch moeten weten dat we daar Dura van Daddy Yankee mee bedoelen en niet Duran Duran…

Het Handboek IT-security van Tom De MulderBen je bezorgd over je digitale veiligheid? Lees dan zeker het Handboek IT-security van Tom De Mulder eens! Bomvol tips en wetenswaardigheden betreffende veiligheid en privacy in de breedste zin van de begrippen. Toegespitst op jouw werkomgeving.
Natuurlijk besteden we ook op dit blog veel aandacht aan beveiliging. Lees HIER alle blogposts over dit onderwerp.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.