Werken met Windows 10, deel 1

Deel 1: het Startmenu, de optie instellingen, eigen tegels en virtuele bureaubladen

Op 29 juli komt Windows 10 beschikbaar. Windows 10 is hét nieuwe besturingssysteem van Microsoft en zit bomvol vernieuwingen en verbeteringen. Grote kans dat je inmiddels een download- en installatieoptie hebt gekregen, want voor het overgrote deel van een ieder die toch al Windows gebruikt is de update gratis. Tijd dus om eens wat dieper in de features en mogelijkheden te duiken! In dit eerste deel van twee posts behandelen we onder andere het vernieuwde Startmenu, eigen tegels maken en virtuele bureaubladen.

Windows 10 is een erg verfrissend besturingssysteem waarin veel zaken gewijzigd en verbeterd zijn. Ten goede overigens, want het vinden van voorheen soms behoorlijk verstopte opties is bijvoorbeeld een stuk eenvoudiger geworden. Het aardige is dat met name Windows 7 (en zelfs XP)-gebruikers weinig tot geen moeite zullen hebben met de overstap naar 10. Voor Windows 8-bezitters is de ‘terugschakeling’ naar onder meer een fatsoenlijk en normaal functionerend Startmenu ongetwijfeld weer even wennen: de tegels zijn (grotendeels) en voorgoed verdwenen.

Startmenu, maar dan écht

En daarmee komen we dan meteen bij het eerste in het oog springende onderdeel van Windows 10: het menu Start. Voortaan start Windows op laptops en pc’s weer gewoon naar het bureaublad en heb je niets meer van doen met Metro. Toch zitten er in het menu Start nog wel een paar tegels verstopt, maar deze kun je het best zien als wat groot uitgevallen snelkoppelingen waarmee je snel favoriete programma’s kunt starten. En zó zijn tegels dan ineens toch nog nuttig geworden! Het menu Start werkt eigenlijk weer als vanouds, zelfs de eerder in Windows 8 gesneuvelde programmalijst is weer gewoon beschikbaar. Klik hiervoor in het menu Start op Alle apps en voilà!

De aloude lijst met software is weer terug!
De aloude lijst met software is weer terug!

Instellingen bij elkaar

Nieuw is – nog altijd in het menu Start – de optie Instellingen. Na een klik hierop vind je alle systeeminstellingen netjes bij elkaar. Onder meer Windows Update is hier te vinden, maar ook zaken als Systeemherstel, netwerkinstellingen, apparaten, beeldschermsettings en meer zijn voortaan razendsnel bereikbaar. Microsoft heeft hierbij goed naar tablets en smartphones gekeken waarbij een dergelijk instellingenpaneel natuurlijk al jaren gemeengoed is. Tegelijkertijd geldt dat de wat vage ‘charms bars’ zijn verdwenen in Windows 10. Deze balken verschenen in Windows 8 als je de muis bijvoorbeeld helemaal rechtsonder in beeld plaatste, de werking van de balk was op z’n zachtst gezegd niet prettig in het dagelijks gebruik.

Alle instellingen netjes verzameld.
Alle instellingen netjes verzameld.

Uitschakelen en meer

Dat de kleine dingen het hem doen blijkt uit de ook weer in Start teruggekeerde opties voor het uitschakelen, in slaapstand zetten en opnieuw opstarten van je pc. In Windows 8.x was dat zonder speciale tools van derden een hoop gedoe met eerst afmelden en daarna via het inlogscherm je pc uitzetten. Met name voor ‘traditionele’ desktop-pc’s een verademing, maar ook het écht uitschakelen van je laptop is – zeker als je het systeem eens een dagje niet gebruikt – geen overbodige luxe. Je voorkomt er bijvoorbeeld mee dat je notebook tijdens een vliegreis ineens in je tas ontwaakt en door de ontwikkelde warmte het loodje legt.

Simpel maar doeltreffend: klik op Aan/uit om je computer (bijvoorbeeld) uit te schakelen of herstarten.
Simpel maar doeltreffend: klik op Aan/uit om je computer (bijvoorbeeld) uit te schakelen of herstarten.

Bruikbare tegels

Zoals beloofd zijn er toch nog wat tamelijk prominent aanwezige tegels in het menu Start te vinden. Deze zijn echter best te pruimen, zeker als je bedenkt dat je ze geheel naar eigen hand kunt zetten. Standaard heeft Microsoft alvast een paar tegels ingemetseld, maar als je bijvoorbeeld niet op een Xbox-tegel of een Store-tegel zit te wachten zijn deze eenvoudig te verwijderen. Klik met de rechter muisknop op zo’n ongewenst exemplaar en kies dan in het geopende contextmenu voor Van Start losmaken: weg is de tegel! Natuurlijk is het achterliggende programma hierdoor niet definitief verdwenen, dat is namelijk nog gewoon onder Alle apps te vinden.

Ongewenste tegels zijn verwijderbaar.
Ongewenste tegels zijn verwijderbaar.

Eigen tegels

Om een eigen tegel te maken klik je met de rechter muisknop op een programma onder Alle apps en dan in het contextmenu op Aan Start vastmaken. De daarop geplaatste tegel kan vervolgens naar elke gewenste positie in het tegelmuurtje gesleept worden. Van huis uit zijn tegels trouwens flink uit de kluiten gewassen. Misschien handig voor als je een van de zeldzame bezitters bent van een notebook met aanraakscherm, maar in alle andere gevallen nemen ze daardoor alleen maar overbodige ruimte in. Om een tegel te verkleinen tot min of meer pictogramformaat klik je weer met de rechter muisknop op een tegel en aansluitend in het contextmenu onder Formaat wijzigen op Klein. Zo kun je heel wat meer snelkoppelingen naar je favoriete software maken zonder dat dit tot een gigantische tegelmuur leidt. Sommige tegels beschikken overigens over nog wat meer formaatopties dan alleen Groot of Klein, maar dat zie je vanzelf wel. Ook bestaande ‘standaardtegels’ zijn desgewenst te verkleinen.

Om een tegel toe te voegen klik je op Aan Start vastmaken.
Om een tegel toe te voegen klik je op Aan Start vastmaken.

Door tegels te verkleinen zijn flink wat snelkoppelingen te creëren.
Door tegels te verkleinen zijn flink wat snelkoppelingen te creëren.

Tot slot is één feature van de startknop uit Windows 8 overgenomen: door er met de rechter muisknop op te klikken verschijnt een contextmenu dat een snelle weg biedt naar diverse systeemonderdelen van Windows. Denk aan zaken als het Configuratiescherm, Energiebeheer, Taakbeheer en meer.

Virtuele bureaubladen

We blijven nog even bij de standaardwerkomgeving van Windows 10. Hoewel het bureaublad erg bekend voorkomt is er een – voor Windows – revolutionair nieuwtje toegevoegd: virtuele bureaubladen. Je kunt in Windows 10 zonder extra tools te installeren gelijktijdig werken met meer dan één bureaublad. Handig, want zo open je op bijvoorbeeld het eerste bureaublad je mailprogramma en Skype of een andere messenger terwijl je op het tweede je tekstverwerker, een woordenboek en desnoods ook nog een browser draait. Door van dit soort thematisch geordende bureaubladen te maken blijft je (werk)omgeving overzichtelijk. Een tweede bureaublad activeer je door op de nieuwe knop Taakweergave (1) te klikken. Ten eerste zie je dan alle draaiende programma’s op het actieve bureaublad op een rijtje, overigens ook nét even wat anders dan je wellicht gewend was. Klik op de knop Nieuw bureaublad en onder in beeld verschijnt een balk met daarin het eerste bureaublad én een nieuw exemplaar. Klik op de toegevoegde versie en je ziet een maagdelijk leeg bureaublad dat je geheel naar wens in kunt richten. Schakelen tussen de verschillende bureaubladen (maximaal vier) kan via de knop Taakweergave.

Op naar een nieuw (virtueel) bureaublad.
Op naar een nieuw (virtueel) bureaublad.

Venster verplaatsen

Het is mogelijk om een venster van het ene naar een ander bureaublad over te hevelen. Klik daarvoor weer op de knop Taakweergave. Klik vervolgens met de rechter muisknop op het miniatuurvenster in de band met draaiende programma’s en daarna in het contextmenu onder Move to op het gewenste bureaublad.

Schuiven maar!
Schuiven maar!

Dit is deel 1 van 2 blogposts over het werken met het nieuwe Windows 10. Deel twee vind je HIER.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.