Zo, de eerste computer hier is over naar Windows 10 1903. Later deze maand doen we nog een achtergebleven laptop en dan is die ellende ook weer voor een tijdje achter de rug.
Al met al kunnen we concluderen dat het handjevol vernieuwingen in Windows 10 1903 eigenlijk de moeite van het upgraden vanaf 1803 niet waard is. Wat verder opvalt is dat Microsoft je steeds meer met ‘zachte’ hand dwingt om hun eigen producten te gebruiken. Je ziet dat bijvoorbeeld bij virusscanners. Vrijwel elke AV-fabrikant beveelt z’n gebruikers aan om hun product voorafgaand aan een upgrade te de-installeren. Geen onlogisch advies, want juist virusscanners en AV-suites vormen een flink risico tijdens het upgraden. Maar al te vaak mislukt een upgrade omdat Microsoft ‘vergeten’ is een gewijzigd iets in het systeem aan zo’n AV-fabrikant te melden. Met als gevolg een crashende upgrade of een niet meer werkende scanner. ‘Gelukkig’ is er dan nog altijd de standaard Windowsscanner. En dat is precies wat Microsoft lijkt te willen bereiken: ‘gebruik alleen onze scanner, dan zit je goed’.
Mee met Windows as a ‘service’
Dit beleid zie je ook terug op andere vlakken in het OS. Nu zijn we – getuige het in het artikel van gisteren gelinkte nieuwsbericht – blijkbaar al zo ver dat je tijdens de installatie van Windows al heel goed op moet letten om geen abonnement op Office 365 af te sluiten. Hoe een groot Windows-fan je ook bent: zoiets hoort niet thuis in de installatieprocedure van een besturingssysteem. Net zo min als het geforceerd pushen van een Microsoft-account. We kunnen na een dikke vier jaar Windows 10 inmiddels wel volmondig stellen dat het concept ‘Windows as a service’ een totale mislukking is. Misschien dat het voor thuisgebruikers tot op zekere hoogte werkt; in het bedrijfsleven daarentegen zorgt het voor chaotische taferelen op de IT-afdelingen. Zeker bij kleinere bedrijven moet je heel goed in de gaten houden welke updates en upgrades Microsoft wanneer pusht. Waarbij ook nog eens geldt dat de voorwaarden en terminologieën steeds weer veranderen. Zo is het in 1903 Pro bijvoorbeeld onmogelijk feature updates (ofwel upgrades) via de reguliere weg uit te stellen. Nee, dat moet voortaan via de goed verstopte Group Policy Editor, die een verhaal op zich waard is, ooit.
Upgraden vooral voor zakelijke gebruikers riskant
Het zijn allemaal signalen dat Microsoft z’n klanten eigenlijk maar als ‘lastig’ beschouwt en ze het liefst allemaal op één hoop gooit. Mee in de upgrade-trein, allen gelijk. En dan krijg je dus geforceerde upgrades die altijd weer moeilijk zijn in te plannen. Grote kans dat een thuisgebruiker gewoon op de upgrade-knop klikt en klaar. Als het fout gaat, volgt een fabrieksherstel. Aan dat handjevol games en wellicht Office opnieuw installeren ben je een paar uur kwijt. De tijd dat mensen hun computer bomvol tools en tweaks hadden staan is allang voorbij, dat gaat simpelweg te vaak mis. In bedrijven zijn geforceerde upgrades het recept voor een ramp. Als daar op grotere schaal iets mis gaat kost dat (veel) geld. Vandaar dat zakelijke gebruikers wel die virusscanner verwijderen voorafgaand aan een upgrade. En mogelijk nog wat andere ‘riskante’ tools. En een image maken. Wat allemaal flink veel tijd kost en daarmee Windows 10 tot een weinig geliefd bedrijfsproduct maakt.
Uitstel van executie voor Windows 7 ($$$)

Het is mogelijk ook daarom dat Microsoft een bijzondere stap heeft gezet betreffende Windows 7. Omdat nog steeds een gigantische hoeveelheid computers deze versie van Windows blijft draaien, is het nu mogelijk om als klein en middelgroot bedrijf een contract af te sluiten waarmee je gegarandeerd updates blijft ontvangen voor Windows 7, ook na januari 2020. Het eerste jaar kost dat $50 per computer per jaar; dit bedrag loopt langzaam op naar $200 voor het derde jaar dat je er gebruik van maakt. Hoe een en ander precies gaat werken is nog niet helemaal duidelijk. Wel duidelijk is dat Microsoft inmiddels ook wel inziet dat ze voorlopig nog lang niet af zijn van die vervelende Windows 7-gebruikers. En dat is best veelzeggend. Wat er met die ‘eigenwijze’ thuisgebruikers die ondanks alle waarschuwingen toch nog op 7 blijven hangen na januari volgend jaar? Tja, dat is en blijft afwachten. Als zakelijk gebruiker is het in ieder geval goed om te weten dat je 7 in principe – tegen betaling – langer mag blijven gebruiken.
We zien dat veel oudere gebruikers nog altijd erg gehecht zijn aan hun Windows 7-computer. Daar zou ook helemaal niks mis mee zijn, als Microsoft niet had besloten de ondersteuning voor dit populaire OS per januari komend jaar te beëindigen. Lukt het je om als bijvoorbeeld ZZP’er een verlenging van de support (zie hierboven) te regelen én bevalt Windows 7 je prima: vooral doen natuurlijk! Anderzijds geldt ook dan dat je slechts uitstel regelt, uiteindelijk delft Windows 7 hoe dan ook het onderspit. De overstap naar Windows 10 is dan ook een verplichting als u per se gebruik wilt blijven maken van Windows. En dan komt bijvoorbeeld het boek Windows 10 voor Senioren, 4de editie van Victor Peters best van pas! Leer 10 op een prettige en eenvoudige manier kennen, waardoor de overstap zo stressloos mogelijk verloopt.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.
Ik heb hem zelf ook geïnstalleerd deze week en naar mijn mening een kleine verbetering. Zeker de opties om updates gecontroleerd te laten downloaden en installeren is een welkome aanvulling. Ik weet niet of het daarvoor ook al kon, maar nu zijn de opties duidelijk zichtbaar.