Windows 10 2004 blijkt steeds meer verborgen gebreken aan boord te hebben. Zo blijkt uitstel van updates ineens ook in de Pro-versie problematisch.
We schreven er natuurlijk al eerder over: de vele problemen onder de motorkap van Windows 10 2004. En er worden er steeds meer ontdekt. Gebruikers van de duurbetaalde Pro- en hoger versies van Windows 10 hebben tot hun ongenoegen vastgesteld dat uitstellen van updates en upgrades weer een stap complexer is geworden. Een van dé redenen om extra geld te investeren in Pro was juist de mogelijkheid om upgrades en updates te temmen. Dat wordt vanzelfsprekend ten zeerste gewaardeerd in het bedrijfsleven en door professionals. Microsoft laat al langer doorschemeren dat die dralende schare conservatieve upgraders ze niet echt bevalt. En dus wordt het met elke versie van Windows 10 moeilijker om uitstel te activeren. Officieel hebben zakelijke gebruikers tot 365 dagen na de stabiele release van een business ready-versie uitstelmogelijkheden. Wat in de praktijk betekent dat ze tenminste één upgrade kunnen skippen.
Geplande onduidelijkheid troef
Nu spelen er wat upgraden en versie(beheer) meerdere problemen. Microsoft maakt het steeds vager wanneer een versie business ready is (feitelijk wordt die term al een tijd niet eens meer gebruikt, maar achter de schermen is er nog wel degelijk een verschil tussen een eerste release en een aanbeveling voor zakelijk gebruik). In plaats daarvan kun je nu – met een beetje geluk – uitstel bewerkstelligen door simpelweg niet op downloaden en installeren te klikken als een upgrade klaar staat. In de praktijk blijkt echter steeds weer dat zo’n klaarstaande upgrade onverwacht toch ineens wordt geïnstalleerd. Logica lijkt daar niet achter te zitten. Mogelijk is het een manier van Microsoft om toch een upgrade in een zakelijke omgeving binnen te laten druppelen. En dan maar kijken of het daar goed functioneert. Veel gebruikers zullen immers – tijd is geld – niet de moeite nemen om een tijdrovende terugzet-actie te ondernemen.
Laatste hoop: Group Policy Editor
Tot en met Windows 10 1909 kon je upgrade- en update-uitstel beheren via Instellingen. Dat dit zou gaan veranderen was al merkbaar bij de upgrades naar 1903 en het genoemde 1909. Toen was daar de eerste weken ineens de ‘bug’ die deze optie uit het systeem gesloopt had. Na een storm van protest verscheen ie ineens weer na een updateronde, zonder verder commentaar of uitleg. Dat lijkt bij Windows 10 2004 (what’s in a name, trouwens…) zeker niet het geval te zijn. De enige manier om nu nog controle over updates en upgrades te krijgen is via de tamelijk gebruikersonvriendelijke Group Policy Editor, een tool voor systeembeheerders. Veel thuiswerkende professionals zullen daar verre van blijven. En daarmee sleept Microsoft weer een grote groep beta-testers voor nieuwe versies van Windows 10 binnen.
Bugfestijn
Waarom Microsoft zo gebrand is en blijft op steeds maar nieuwe upgrades uitspuwen? Eigenlijk heeft niemand die ook maar een beetje kennis van zaken heeft daar nog een zinnig antwoord op. Wat in ieder geval opvalt is dat bugs die geïntroduceerd zijn met een update of upgrade steeds langer ongepatcht blijven. En dat het rommelige karakter van noodpatches voor zeer ernstige bugs gewoon blijft bestaan. Juist daarom is het voor zakelijke gebruikers zo belangrijk om updates en upgrades uit te kunnen stellen. Laat eerst de grootste problemen met updates voor de uitgerolde updates opgelost zijn, en dan pas installeren. Zeker nu, want Microsoft heeft in haar oneindige wijsheid besloten dat het na een Corona-stop wat functionele (lees gimmicks) updates in de tweede update-ronde van de maand weer tijd is om die cyclus te hervatten.
Microsoft sluit fysieke winkels
Er is trouwens meer bijzonders gaande bij Microsoft. De softwaregigant heeft besloten alle fysieke Microsoft-winkels definitief en op korte termijn te sluiten. Dat blijkt vooral in de VS – waar sommige Surface laptops en tablets nog enige populariteit genoten – een groot pijnpunt te zijn voor consumenten. Het was alleen in die fysieke winkels mogelijk om defecte Surface-apparaten snel om te ruilen. En dat gebeurde de laatste tijd erg veel, vanwege uitzettende batterijen en barstende schermen. Het zou kunnen betekenen dat Microsoft minder geïnteresseerd aan het raken is in de verkoop van hardware. Wat gezien de forse prijzen en toch wel wat problematische geschiedenis niet eens zo’n heel gekke gedachte zou zijn.
Opvallend
Tot slot willen we je dit stukje op AskWoody.com (een verzamelplek van kenners, experts, journalisten en insiders) niet onthouden. Het verwijst naar een Tweet, waarin een ex-Microsoft hotshot aangeeft dat Apple na z’n overstap op eigen cpu’s eigenlijk alle troeven in handen heeft en computers gaat uitbrengen die je als ontwikkelaar en professional moet hebben. Auw.

Thuisgebruiker
Blijft over de thuisgebruiker. Die zal over het algemeen niet eens zo heel veel problemen ervaren met Windows 10, al blijft Windows 10 2004 ook daar linke soep. Veel van de gevonden bugs treffen vooral gebruikers die (net) wat meer dan ‘Jan met de pet’ op zijn of haar computer doen. Het enige waar die thuisgebruiker op moet letten is dat drivers op het systeem bij de tijd blijven. Meer dan ooit blijkt Windows 10 gevoeliger voor ‘verouderde’ drivers. Windows 10 2020 is geen (bijvoorbeeld) Windows 10 1803, feitelijk praten we hier over een volledig vernieuwd besturingssysteem.
Blijf voorzichtig
Dat Microsoft om vage marketingredenen bij ‘10’ blijft maakt dat dit besef maar nauwelijks doordringt bij een groot deel van de gebruikers. Maar Windows 10 van vijf jaar geleden is iets heel anders dan Windows 10 nu. Hoe dan ook: prijs u gelukkig als alles gewoon draait thuis. Maar zorg wel voor goede back-ups, bewaar belangrijke documenten en bestanden nooit op de systeemschijf enzovoorts. En denk misschien toch eens heel voorzichtig na over je eventuele volgende computer. Er zijn immers vele Windows-alternatieven tegenwoordig. Je hoeft wat ons betreft natuurlijk niet te switchen, maar zo eens wat verder kijken dan de gebaande wegen kan nooit kwaad.
Meer over updates en upgrades van Windows 10 lezen? Daar hebben we op dit blog een pagina over, die je HIER kunt vinden.
Ben je een fervent Windowsgebruiker, dan is een boek dat dieper op de materie ingaat een must om achter de hand te hebben. Zo’n boek is bijvoorbeeld het ExpertHandboek Windows 10 van Peter Doolaard, Peter Kassenaar, Michiel de Rond, Ronald Smit en Bob van Duuren. Dit boek zet de meest relevante van de geavanceerde en soms verborgen functionaliteiten van Windows 10 op een rijtje en ontsluit ze voor de lezer. Van het ontwikkelen van een betrouwbare back-upstrategie en het draaien van een eigen web- en FTP-server tot het configureren van virtuele machines en het toevoegen van de Linux-shell bash: u leest het in deze uitgave. Hierbij is basiskennis van het werken met Windows 10 een uitgangspunt, want de auteurs gaan ervan uit dat u weet hoe Windows Verkenner werkt, waar het menu Start zich bevindt en dat u over een werkende netwerkopstelling beschikt.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.