Windows 10 bug breekt back-up en systeemherstel

Een nieuwe Windows 10 bug zorgt ervoor dat Systeemherstel niet meer werkt. Daarnaast zijn ook gemaakte back-ups en images mogelijk niet betrouwbaar.

Sinds een dag of tien klagen steeds meer Windows 10-gebruikers over een niet meer functionerend Systeemherstel. Tegelijkertijd verschijnt in het Windows Logboek een vreemde waarschuwing. Beide zaken lijken gerelateerd, alleen kijkt de gemiddelde gebruiker natuurlijk nauwelijks tot nooit in de logbestanden. Behalve een niet meer functionerend systeemherstel treedt de fout ook op bij gebruik van bestandsback-upsoftware en het maken van systeemimages. Het betekent dat áls er iets fout gaat in Windows 10, u op dit moment geen weg terug meer hebt. Behalve het volledig opnieuw installeren van Windows 10 en alle bijbehorende software. Probleem daarbij is dat na een updateronde de fout direct weer terugkeert.

App-updates de oorzaak?

De bug lijkt ergens vorige week geïntroduceerd te zijn bij een rondje app-updates. Het gaat dan om verplichte en grotendeels niet te verwijderen systeemapps. Denk aan Xbox, Windows Camera, Microsoft Tips en meer. Hoeveel pc’s precies zijn getroffen is moeilijk in te schatten, maar de kans is groot dat het een universeel probleem is. Bij ons treedt het probleem sinds ruim anderhalve week op. Ook op nagenoeg schone virtuele machines en een ouder systeem dat langere tijd niet meer aan was geweest. Het ontstond in alle gevallen direct na onderstaande serie app-updates:

Controleer uw systeem

Om te controleren of uw systeem ook getroffen is door de bug is eenvoudig. Maak eerst handmatig een systeemherstelpunt. Klik daarvoor met de rechter muisknop op de Startknop. Klik in het geopende contextmenu op Systeem en dan in het verschenen venster op Systeembeveiliging (kolom links). Klik op de knop Maken en geef het herstelpunt een naam. Na het maken van het herstelpunt neemt u een kijkje in het Windows waarschuwingen-logboek.

FilterManager

Klik wederom met de rechter muisknop op de Startknop. Klik in het contextmenu op Computerbeheer. Klik in het geopende venster aan de linkerkant op Logboeken. Klik op Waarschuwing en klik daarna op Alle instanties van deze gebeurtenis weergeven. Ziet u hier in de kolom Bron de naam FilterManager een of meer keren vermeld (met Gebeurtenis-id 4) dan bent u de trotse eigenaar van de bug.

Schaduwvolumes

Het lijkt erop dat de oorzaak van de fout gezocht moet worden in de zogeheten schaduwvolumes, een essentieel systeemonderdeel van Windows 10 dat gebruikt wordt voor zaken als back-ups, het maken van images en herstelpunten. FilterManager-fouten en waarschuwingen wijzen op mogelijk verloren gegane gegevens. Het vervelende is alleen dat het niet voorspelbaar is wat precies niet is meegenomen in bijvoorbeeld een back-up.

Stel belangrijke bestanden veilig

Hoe het mogelijk is dat een simpele serie app-updates kernfuncties van Windows 10 beschadigt is vooralsnog onduidelijk. Samen met de uitgestelde veiligheidsupdates deze maand lijkt het er op dat Microsoft de controle over ‘Windows as a service’ met doorlopende en niet of nauwelijks door gebruikers te stoppen updates een beetje kwijt is.

Oppassen

Microsoft heeft vooralsnog geen oplossing voor het probleem. Het laat weten de bevindingen naar het hoofdkantoor te hebben doorgestuurd. Vervelend, want inmiddels draait Windows 10 op veel computers al bijna 14 dagen zonder een betrouwbaar ‘reservewiel’. Op fora wordt geadviseerd Macrium Reflect (https://www.macrium.com/ of de beperkte gratis versie https://www.macrium.com/reflectfree) in te zetten. Voordeel van deze software is namelijk dat er een opstartmedium (dvd, usb-stick) mee gemaakt kan worden met daarin verwerkt de image-software. Door uw pc op te starten van de rescue-schijf of stick en dán een image te maken omzeilt u de huidige problemen in Windows 10. Voor nu geldt verder : maak handmatig een kopie van uw meest belangrijke gegevens. Installeer zo min mogelijk software- of driver-updates. Als er iets mis gaat is er mogelijk geen weg terug. Vertrouw niet voor 100% op back-upsoftware die u mogelijk hebt draaien.

Meer lezen over Windows 10 updates en upgrades? Klik hier!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.