Het lijkt erop dat langzaam aan georganiseerd verzet ontstaat tegen de vele onbetrouwbare Windows 10 updates en upgrades. Met name serieuze gebruikers trekken aan de bel.
Op AskWoody – toch al een broeinest van klagende Windows 10-gebruikers – lijkt een revolte te ontstaan. Aangezwengeld door Susan Bradley, ofwel Patch Lady. Zij is een zakelijke Windows 10 Small Business expert en zelfs door Micrsoft bestempeld als MVP ofwel Most Valuable Professional. Toch heeft Windows 10 bij haar een hoop irritatie opgewekt, zoals bij zoveel meer serieuze gebruikers van dit besturingssysteem. De pijn zit hem in de vele updates, die vaak meer problemen veroorzaken dan oplossen. En dan de grote upgrades die Microsoft tegenwoordig twee keer per jaar uitrolt. Het is voor systeembeheerders inmiddels allemaal nauwelijks meer bij te benen. Een tijdje terug lanceerde Bradley een enquete op AskWoody. De response was groot en de negatieve houding ten opzichte van Windows 10 door serieuze gebruikers sprong eruit. De conclusie van de enquete was maar voor één uitleg vatbaar: stoppen met de twee jaarlijkse upgrades, eentje is meer dan genoeg. Nog liever minder…
Trieste reactie
Ook logisch was de smeekbede van mensen om alsjeblieft betrouwbare updates uit te rollen. En dan niet een update om een probleem met een vorige update te verhelpen. Maar een update die het gewoon in een keer doet. Liever minder updates die in orde zijn, dan het in ‘t wilde weg afvuren van updates die een week later weer gerepareerd middels een andere patch of teruggetrokken worden. Patch Lady heeft Microsoft om een officiële reactie gevraagd. En die toonde aan hoezeer het bedrijf met z’n klanten begaan is. Het antwoord kwam namelijk van een helpdeskmedewerker waarnaar de mail blijkbaar was doorgesluisd. Niet alleen bleek het de goede man niet helemaal duidelijk waar het om ging, ook kende hij Bradley’s expertise en reputatie niet. Het gevolg was een standaard antwoord dat Windowsgebruikers die Microsoft op een van de MS-fora om raad vragen maar al te goed kennen. In dit geval volgde uitleg over waarom updates nodig zijn. Maar dat was helemaal niet de insteek van de mail. Die ging over de treurige uitslag van een enquete. En de vraag of Microsoft nu eindelijk eens naar z’n gebruikers wilde luisteren.
India
Het leek op zo’n standaard antwoord van een Indische helpdeskmedewerker, waar je rode vlekken van in je nek krijgt. Ofwel een paar linkjes naar een standaardprocedure, en als dat niet werkt maar gewoon Windows opnieuw installeren. Tja. Helaas duiken die antwoorden ook standaard op bij Technet, voorheen vooral bekend als communicatieplatform voor serieuzere gebruikers. En nu dus ook als antwoord op een serieuze vraag van een gerespecteerd iemand in de IT-wereld. Het is triest dat we op dit niveau zijn aanbeland. Patch Lady geeft het echter niet op, hou AskWoody dus zeker in de gaten. Benieuwd of er ooit een écht antwoord van de sofwarefabrikant komt.
Pushen
Het ziet er natuurlijk niet echt naar uit dat Microsoft naar Bradley zal luisteren. Of welke gebruiker – zakelijk of hobbyist – dan ook. Wel is duidelijk wat het bedrijf wil met Windows 10. En dat is volledige controle over het update- en upgradebeleid, volledige controle over jouw systeem. Inclusief het verzamelen van zoveel mogelijk gebruiksgegevens, officieel om problemen in een vroeg stadium aan te kunnen pakken. Maar tegelijkertijd ook om goed in de gaten te houden hoe Windows 10 precies gebruikt wordt. En dat soort gegevens zijn simpelweg geld waard.
DaaS
Waar Microsoft uiteindelijk – en liefst zo snel mogelijk – naar toe wil is Windows als DaaS. Waarbij DaaS staat voor Desktop as a Service. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld Office 365. Het is een gruwelscenario voor een groot deel van de Windows-gebruikers, maar er lijkt geen ontkomen meer aan. Het idee is dat je Windows niet meer koopt maar huurt. Daarbij neemt Microsoft jouw systeem onder beheer. Je hebt er als gebruiker niets meer over te zeggen. Updates en upgrades worden al dan niet ongemerkt geïnstalleerd. Settings aanpassen is er nauwelijks meer bij, Microsoft bepaalt wat wel en niet mag. Een soort Windows S, maar dan nog vervelender. Je kunt er hier op Computerworld meer over lezen in dit in ‘t Nederlands vertaalde artikel. Een gruwelscenario dat een ieder die ook maar een beetje gevoel voor privacy en computers heeft nachtmerries bezorgt. Het is ook maar de vraag of de softwaregigant ermee weg komt in Europa met z’n strenge regelgeving op het vlak van privacybescherming en monopolisme.
Einde 7 is begin van DaaS?
Voor Microsoft is DaaS de enige manier om nog (grof) geld aan Windows te verdienen. Zonder DaaS zal niemand ooit nog bewust een cent neer willen tellen voor het OS. Het idee dat Windows gratis is, is natuurlijk te danken aan de gratis aangeboden overstap van 7 en 8 naar 10. Een valkuil van jewelste naar nu blijkt, want de 10-gebruikers ontkomen straks niet aan DaaS waar ongetwijfeld wél een maandelijkse rekening aan komt te hangen. De kans dat DaaS wordt geïntroduceerd zodra de support voor Windows 7 officieel wordt gestopt is levensgroot. Er is dan immers geen weg terug meer. Of je kiest voor Windows als een abonnement of je verlaat het Windowsplatform. Veel zakelijke gebruikers zullen weinig keus hebben.
Machtsmisbruik
Of thuisgebruikers en kleinere zakelijke gebruikers ook blijven hangen wagen we te betwijfelen. Al zullen gamers zich mogelijk ook voor het blok gezet voelen. Want veel Windows games zijn er nog altijd niet voor bijvoorbeeld Linux. Kortom: Microsoft buit z’n machtspositie uit als het inderdaad over zou gaan op DaaS. Bereid je er maar vast op voor. Beter nu rustig naar een alternatief zoeken dan straks ineens voor het blok staan. Toch misschien maar eens kijken naar Linux of macOS, de vrijwel enige overblijvende vrij installeerbare en beheer(s)bare besturingssystemen voor de desktop.
Experthandboek Windows 10
Windows 10 is een prachtig besturingssysteem, met veel geavanceerde en (soms) verborgen functionaliteiten. Het ExpertHandboek Windows 10 zet de meest relevante van deze functionaliteiten op een rijtje en ontsluit ze voor de lezer. Van het ontwikkelen van een betrouwbare back-upstrategie en het draaien van een eigen web- en FTP-server tot het configureren van virtuele machines en het toevoegen van de Linux-shell bash: je leest het in deze uitgave. Hierbij is basiskennis van het werken met Windows 10 een uitgangspunt, want de auteurs gaan ervan uit dat je weet hoe Windows Verkenner werkt, waar het menu Start zich bevindt en dat je over een werkend netwerk beschikt. Bestel het boek HIER bij de uitgever.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Onder het gemekker van goeroe Ronald Smit begint een artikel over Windows 10 met als eerste zin: Windows 10 is een prachtig besturingssysteem.
Ik geef toe, het staat er een beetje potsierlijk. Ik heb ‘prachtig’ daarom maar even doorgestreept. 🙂
😀 Gelukkig heeft Hans ‘m onderschept. Overigens hoef je geen goeroe te zijn om je te ergeren aan de problemen die worden veroorzaakt door updates en upgrades. Voor een thuisgebruiker is de ellende veelal nog wel te overzien, voor professionele en zakelijke gebruikers is het nauwelijks nog bij te benen. En het is dan ook precies die groep die nu z’n stem steeds duidelijker laat horen. Want downtijd van een systeem kost bij die mensen simpelweg geld. Niks meer en niks minder.
Nu maak je dan toch iets duidelijker het verschil tussen thuisgebruikers en zakelijke gebruikers. Wilt u dat in het vervolg dan maar blijven doen ? Ik werk al bijna 30 jaar met Windows als thuisgebruiker. En de ergernissen waren nooit van die aard dat ik zou overwegen om over te stappen op een ander OS.