Check donder en bliksem bij jou in de buurt

Donder en bliksem

Gedurende de zomermaanden met alweer een hittegolf in aantocht komen regelmatig onweersbuien opzetten. Laat je niet door donder en bliksem verrassen!

Dankzij moderne techniek en internet hoef je je eigenlijk nooit meer te laten verassen door een ‘onverwacht’ opstekende onweersbui. Er bestaan diverse apps en websites die je tijdig waarschuwen. Een van de mooiste is wat ons betreft LiveLightning (iOS) of het op gelijke leest geschoeide BlitzortnungLive (iOS en Android). En die apps maakt weer gebruik van deze achterliggende website, die je ook gewoon op de pc of elk ander apparaat met een browser aan boord kunt bekijken. Je kunt wereldwijd gemeten blikseminslagen in nagenoeg real-time bekijken. De app en site werken op dezelfde manier: een gekleurd bolletje geeft zowel de locatie als het tijdstip van een blikseminslag weer. Hoe feller het bolletje, hoe recenter de inslag. Nieuwe inslagen zijn te herkennen aan een wit geanimeerd cirkeltje.

Waarschuwing

In de app LiveLightning is via alert een waarschuwing instelbaar. Zo word je op tijd gewaarschuwd bij bliksem in de buurt. Wel vinden we de schuifregelaar bij deze optie wat optimistisch: deze loopt door tot maar liefst 500 kilometer. Beter is het om hier te kiezen voor bijvoorbeeld 30 of 10 kilometer, dat levert meer relevante informatie op. Om de waarschuwingen ook echt te laten werken moet je de app in iOS ook bij niet-gebruik toestemming tot locatiegegevens verlenen. Anders werkt het alleen bij de geopende app. Ook BlitzortnungLive kent een waarshuwingsfuntie. Voor een ieder die regelmatig buiten vertoeft, of buitenactiviteiten onderneemt is een app als deze zonder meer aanbevelenswaardig. Het levert niet alleen een veilig gevoel op, maar houdt ook de kleren droog.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.