Windows 10: Skype, Alarmklok, Wereldklok, Stopwatch en Plaknotities

Handige extraatjes in Windows 10: Skype, Alarmklok, Wereldklok, Stopwatch en Plaknotities

Deel 2: Windows 10: Skype, Alarmklok, Wereldklok, Stopwatch en Plaknotities

Windows 10 beschikt net als voorgaande versies van Windows weer over een arsenaal aan hulpmiddelen. Deels zijn het oude bekenden – al dan niet in een nieuw jasje – en deels volledig nieuwe programma’s. Tijd om eens in de Windows gereedschapskist te duiken!

Skype

Sinds Microsoft eigenaar is van Skype duikt het veelvuldig op in producten en aanbevelingen van MS zelf. Niet helemáál verwonderlijk dus dat Skype inmiddels ook een vaste plek heeft verworven in Windows 10; je start het programma door in het menu Start op de tegen Personen te klikken. Als je zich met een Windows-account hebt aangemeld ben je meteen online. Op het moment van schrijven werkte deze app niet echt naar behoren, met onder meer incorrecte lijst van contactpersonen (veel contacten met de naam Naamloze contactpersoon). We gaan ervan uit dat Microsoft de problemen vóór de definitieve release van Windows 10 oplost. En anders kun je natuurlijk ook nog altijd de ‘losse’ Skype installeren. Download in dat geval de desktop-versie vanaf http://www.skype.com/nl/download-skype/skype-for-computer/ en na installatie beschikt je weer over de gewone ‘oude’ Skype. Ook fijn voor de mensen die de moderne interface van Personen wellicht niet helemaal waarderen. Voordeel van de ‘losse’ Skype is ook dat deze probleemloos werkt met een oude Skype-account die je – al dan niet bewust – nooit aan een Microsoft-account hebt gekoppeld. In de app-uitvoering lijkt de mogelijkheid tot het toevoegen van een extra Skype-account (en het verwijderen van de MS-account) nog(?) niet tot de mogelijkheden te behoren.

Oud en nieuw gebroederlijk naast elkaar.
Oud en nieuw gebroederlijk naast elkaar.

Alarmklok

Eigenlijk vooral interessant voor tablet- en smartphonegebruikers, maar ook voor desktops en notebooks kan een alarmklokje best eens van pas komen. Dat werkt dan niet als de computer uitgeschakeld is, maar als je even een ‘power nap’ wilt doen of gewoon wilt onthouden dat het tijd is om de taart uit de oven te halen kan de met Windows 10 meegeleverde alarmklok prima diensten bewijzen. Je start de klok-app door in het menu Start onder Alle apps op Alarmen en klok te klikken. Standaard is alvast één (gelukkig uitgeschakeld) alarm met de naam Goedemorgen geprogrammeerd. Om een eigen alarm toe te voegen klik je op de + -knop rechts onderin het klokvenster.

Klik op de + om een alarm toe te voegen.
Klik op de + om een alarm toe te voegen.

Scherpstellen
Geef het alarm een naam en stel de tijd in. Uit dit onderdeeltje blijkt ook wel dat de app eigenlijk voor tablets en smartphones is ontworpen, of in ieder geval iets met een aanraakscherm. Het instellen van de tijd middels een vrolijke veeg werkt sneller dan aan het muiswiel draaien. Stel eventueel een herhaalpatroon in, kies een alarmgeluid en een uitsteltijd. Allemaal in orde? Klik dan op de knop met de diskette rechtsonder in het klokvenster om het alarm toe te voegen.
klok02_met-pijl

Piep!
Het alarm verschijnt in het lijstje, ingeschakeld en wel. Op het moment suprême hoor je het geselecteerde alarmgeluid en tegelijkertijd verschijnt een paneeltje rechts onder in beeld, net boven de Systeemwerkbalk. Klik op Uitstellen voor een ‘snooze’-functie, de uitsteltijd kan met het selectiemenu erboven aangepast worden. Een klik op verwijderen beëindigt het alarm. Overigens: de klok-app hoeft niet geopend te zijn om een alarm af te laten gaan! Om alarmen uit de alarmlijst te verwijderen klik je op de knop rechts van de + in de app Alarmen en Klok. Klik dan op het prullenbakje voor het alarm en de verwijdering – zonder verdere bevestiging – is een feit.

Wakker worden!
Wakker worden!

Wereldklok de luxe
De app bevat meer nuttige onderdelen, klik bijvoorbeeld op de knop Wereldklok en je ziet een mooi vormgegeven klok – inclusief dag- en nachtzones – verschijnen. Standaard is hier alleen de lokale tijd op te zien, om een andere plaats toe te voegen klik je op de + (1) rechtsonder in het venster. Tik de naam van een gewenste plaats (2), mocht een klein dorp niet werken vul dan een grotere stad in de buurt in. Je hoeft de naam niet eens volledig uit te tikken, zodra de gewenste locatie tussen de suggesties staat klikt er erop waarna de plek wordt toegevoegd aan de kaart. Om een blik in het verleden of de toekomst te werpen klik je op de klokkenknop (3).

De wereldklok in actie.
De wereldklok in actie.
Via de schuifbalk (muiswiel!) reis je naar het verleden of de toekomst (1). Terug naar de huidige tijd is een kwestie van op de terugknop (2) klikken.
Via de schuifbalk (muiswiel!) reis je naar het verleden of de toekomst (1). Terug naar de huidige tijd is een kwestie van op de terugknop (2) klikken.

Stopwatch
Tot slot heeft Windows nu – eindelijk – ook een fatsoenlijke stopwatch aan boord. Klik in de app Alarmen en klok op Stopwatch, en daarna op de ‘afspeelknop’ om de stopwatch te starten. Met de vlaggetjesknop (1) klok je rondetijden en met de pauzeknop (2) – voorheen de startknop – pauzeer je de stopwatch. Als de teller loopt ziet je trouwens een langzaam groeiende cirkel rondom de knop: een volle cirkel betekent één verlopen minuut, waarna het spel weer opnieuw begint. Heb je de stopwatch gepauzeerd, dan reset je hem met een klik op het nieuw verschenen knopje links van de pauze/start-knop. Om een net wat andere weergave te laten zien klik je op de knop bij (3).

Nooit meer naarstig op zoek naar een stopwatch voor gebruik tijdens bijvoorbeeld een natuurkunde-experiment.
Nooit meer naarstig op zoek naar een stopwatch voor gebruik tijdens bijvoorbeeld een natuurkunde-experiment.

Plakbriefjes

Een oude bekende maar o zo handig: Plaknotities. Het hulpprogramma heeft alweer een nieuwe versie van Windows overleefd en dat is natuurlijk ook niet heel vreemd. Want een virtuele post-it notitie op het beeldscherm plaatsen werkt – mits je ‘m niet al te lang laat staan – nog altijd verbazingwekkend goed. Je vindt het programma onder Alle apps en Accessoires, klik hier op Plaknotities. Er verschijnt direct een leeg notitieblaadje in beeld dat je overal naar toe kunt verplaatsen op het bureaublad. Klik op het blaadje en tik hetgeen je wilt onthouden. Door met de rechter muisknop op een plakblaadje te klikken verschijnt een menu waarin je onder meer de kleur van het papiertje kunt veranderen, het is allemaal net echt. Door op het plusje linksboven in het blaadje te klikken verschijnt een nieuw plakblaadje. Datzelfde bereik je ook door met de rechter muisknop op het pictogram in de taakbalk te klikken en dan voor de optie Nieuwe notitie te gaan. Eenmaal geplaatste notities verschijnen bij een volgende start van Windows uiteraard weer netjes in beeld!

Ze zijn er nog!
Ze zijn er nog!

Ook een serie andere gouwe ouwen heeft de overstap naar Windows 10 mee gemaakt. Denk aan het aloude Paint – inmiddels een prima bruikbaar digitaal schetsboekje met kwasten, vormen en meer, Wordpad voor het snelle tikwerk, Windows Journal (zie elders in deze uitgave), Speciale tekens en zélfs Windows Faxen en scannen is nog paraat. Daar gaan we verder niet op in, deze zaken mogen inmiddels toch wel als bekend worden verondersteld. En er is nog meer moois te ontdekken!

In deze blogpost las je alles over Windows 10: Skype, Alarmklok, Wereldklok, Stopwatch en Plaknotities. Er zijn nog meer ingebouwde extra’s in Windows 10.  In deel 1 van van deze korte serie lees je over Agenda en Mail. In deel 3 over de mogelijkheden van Microsoft met Kaarten.

Op dit blog vind je veel meer informatie over Windows 10. Er is een speciale pagina met Tips en Trucs en een pagina over Updates en Upgrades van Windows 10.

Bij Van Duuren Media zijn er ook veel boeken over Windows 10 die je snel veel wijzer kunnen maken. Voor Senioren is er bijvoorbeeld Windows 10 voor Senioren. Wil je de diepte in dan is er bijvoorbeeld Het Expert Handboek Windows 10.

4 gedachten over “Handige extraatjes in Windows 10: Skype, Alarmklok, Wereldklok, Stopwatch en Plaknotities”

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.